tiistaina, maaliskuuta 11, 2014

Manipuloiko media uhkakuviamme?

Valtamedian asemasta tippuva Helsingin Sanomat on voimakas Nato kannattaja – näin ilmaisi itselleen sulan hattuunsa ottanut vapaa toimittaja Olli Kivinen, jo joitain vuosia sitten 1]. Nyt jälleen HS teetätti kallupin uhkakuvistamme, kansalaisten näkökulmasta – tässäkin hs-leimaa antaa Venäjä vastaisuus, unohtaen amerikkalaisten aktiivisuuden kaikkialla siellä, missä vastakkainasettelu on suinkin mahdollista.
...
1] Entinen HS-toimittaja, nykyinen vapaa kirjoittaja Olli Kivinen maalaili niin, että juuri hän sai käännettyä silloisen HS-päätoimittajan – Janne Virkkusen pään ymmärtämään, että Nato on turvasatama Suomelle … kansa tosin on vahvasti eri mieltä ~

Vuonna 2007 HS teki myöskin kallupin samasta silloisten uhkakuvien mielikuvistamme – tuolloinkin Venäjä sai kyseenalaisen paraatiaseman, vaikka uhkakuvien lista ja perustelut niihin olivat sangen yksiselitteiset ---

Sent: Saturday, December 29, 2007 10:09 PM
[ ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=1029728 – Kansalaisviisaus pitää meidät erossa Natosta! ]
Subject: VASTINE ja KANSALAISMIELIPIDE: HS gallup - suomalaisten kokemat uhkakuvat ja median uutisointi ja lööpitys

...

[2007] Haastateltu tieto voidaan käsitellä sen oikeellisuussisältöön puuttumatta informatiivisesti sellaiseksi, joksi media itse sen haluaa johdatella - näin on mm. Hesarin uhkakuvia selvittäneessä tutkimuksessa käynyt. Uutisointi laajemminkin innostui löytämään Venäjän lööppiotsikoihin ajamaan Nato-linjaa kansalaisille kuin käärmettä pyssyyn.

Jostain syystä
YLE Uutiset kärjistyi kansalaisvaroin kustannettuna mediana nostamaan jälleen Venäjän ykkösaiheeksi, vaikka koko tutkimuksen tietosisältö olisi voinut muutakin ja vähintäänkin yhtä mielenkiintoista kertoa.


Mikäli luetaan tarkasti Helsingin Sanomien artikkelia maailman uhkakuvista ja maista, jotka mahdollista uhkaa luovat niin sieltä löytyy mielenkiintoisesti mm. seuraavaa:

3. oli Venäjä (56%) ja 4. oli USA (55%) - JA 5. ja 6. Palestiinalaisalueet ja Israel (48 ja 47%). Kun tiedetään, että Irak ja Iran olivat 1. ja 2. - niin huomataan, että USA on vahvasti mukana kaikissa tapauksissa paitsi 3. sijalla olevassa Venäjä tapauksessa, tosin sielläkin ohjuskilpi rakennettuna USA-vetoisesti Venäjän rajoille herättää Kremlissä aiheellisesti närää...Toisekseen kun tarkastellaan, mikä tapahtuma koetaan pahimmaksi ongelmaksi, niin järjestys oli seuraava:

1. Ilmasto - [USA suurin kasvihuonepäästäjä ja energian käyttäjä - *] kirjoittajan maininta]
2. Köyhyys - [ koko maailmaa koskeva todella yhteinen asia - erityisesti elintasomaiden vastuu kehittyyvistä maista *]
3. Irak - [USA aloitti hyökkäyssodalla, jo toisen kerran... *]
4. Iran - [USA:lla vahvin rooli olla "panemassa järjestykseen" *]
5. AIDS - [ koko maailmaa koskeva ongelma ja uhka *]
6. Lähi-Itä - [USA:lla vahvin rooli sen ollessa Israelin takuumies *]
7. Pohjois-Korea - [Pohjois-Korea nimenomaan kokee USA:n suurimmaksi uhakseen *]
8. Afganistan - [USA aloitti maan massiiviset pommitukset miltei heti kaksoistornien jälkeen 9/11 *]


Kuten huomaamme USA on miltei aina määräävimpänä nimittäjänä kun tarkastellaan suomalaisten nimeämiä ongelma-alueita tai kohteita maailmassa - Venäjä on harvemmin niissä mukana --- tästäkin huolimatta tietty media haluaa uutisoida suomalaisia lukijoita, että Venäjä on se lööppiaiheisin uutinen kerrottaessa tiivistetysti tutkimustuloksien satoa. 


Onkin aiheellista miettiä kuinka tilatut lehdet ja sähköinen uutisointi kansalaisia informoi - luetun ja ymmärretyn tiedon suhde oikeellisuustasoon on vaikea kysymys ja tiertyt piirit Suomessa vääntävät oikein huolellisesti kansalaismielipidettä neljäntenä valtiomahtina.

Olisikin mielenkiintoista kysyä miksi meillä tietyissä medioissa oletetaan USA:n olevan luotettavampi ja vähemmän uhkakuvia luova toimija kuin joku toinen, kun asetamme todelliset tapahtumat vaakapuntariin, vaikkapa viimeiseltä 100 vuodelta.Nyt herääkin kysymys sähköisen median ja painetun sanan tasapuolisuudesta,

informaatioarvosta ja tavasta manipuloida lukijaansa näkemään asioita halutulla tavalla. Alla mielipidekirjoitus lokakuulta 2007 tästä hankalasta aihealueesta, joka koskee meitä kaikkia, jotka tietoa haluamme sellaisella tasolla, mistä voimme mahdollisimman vakuuttavasti itsellemme luoda omat mielikuvat käsiteltävästä asiasta.

Hyvää kriittisen läpinäkyvää uutisoinnin Uutta Vuotta 2008 ja nyt 2014 -- kansalaisille,


Ilkka Luoma

AL US Vf IL BL - BLOG 32210
---08032014---

doc.: suomalaiset_uhkakuvat_08032014.doc – OpenOffice Writer

535 | 4663

Ei kommentteja: