lauantaina, toukokuuta 08, 2021

'Kiina + Venäjä > USA + EU' -pelko huomiselle, jossa Kiina ottaa kokonsa mukaisen aseman

 

Karttaa on käytetty myös täällä ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2021/04/venajan-sattiminen-lannesta-jatkuu.html - josta käy ilmi 'alkuperäinen lähde'


***


...

HS-linkki: ~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000007963797.html  - 

"

Suurvaltasuhteiden kiristyminen vaatii valppautta myös Suomelta

" -HS-otsikko

..

Suomi on tunnetusti idän ja lännen vedenjakajalla

Sitä enemmän mitä kauemmaksi historiaan katsomme. Me olemme tänään geopoliittisessa erikoisasemassa - olemme kiinni siinä toisessa maailmallisessa ydinasesuurvallassa, joka omaa samalla maailman suurimman varannollisen ja raaka-aineellisen maapinta-alan.

Kyse on Venäjästä, jonka ydinaseiden viimeisen pelotteen uhkatasapainot ovat aivan meissä kiinni pohjoisessa - Kuolan niemimaalla |1.

Olemme myös kansakuntamme laajan enemmistön tahdosta ilman sotilasliittoutumista |2, vaikka monet piirit koettavat monin eri keinoin ujuttaa Suomea Natoon |3, jonka ainaissotilasjohtaja on Yhdysvallat, joka on vastuuosapuolena tämänkin vuosituhannen osalta Afganistanista Syyriaan - ollen hyökkääjä, pommittaja ja miehittäjä - joko kansainvälisen yhteisön mandaatilla tai sitten vain omin luvin.


Koko viime vuosisadan US sai olla hegemoniallisesti johtoasemassa

Yhdysvallat on ollut mukana aktiivisesti sodissa |4, kaupassa (paljolti USD-valuuttahegemonialla) ja maailmamme saastuttamisessa - erityisesti per capita laskennalla kumuloiden haittajäljet koko biologiseen maailmaan, joka lopulta elättää koko ihmiskunnan.


US on ollut maailmanpoliisi [kuva 2]

Tämän päivän populaatiosuhde nousevaan maailmanvaltaan Kiinaan nähden on US' n osalta tunnuslukuparillisesti 0,33/7,9, kun Kiina edustaa ihmiskunnastamme lukuparia 1,4/7,9. Ero on suuri ja tällä on valtava merkitys myös päästöihin |E ja näkökulmaoikeuksiin kuka ja miten saa asukaskohtaisesti kuluttaa ja jättää haittajälkeä maailmaamme. Mainittakoon, että EU edustaa ihmiskunnasta lukuparilla 0,44/7,9.
.
.



Tämä nousu on nyt hiukan jälkijättöisesti herättänyt Yhdysvallat asemoitumaan Kiinaan nähden vastakkain - tunnetuin yksittäistapauksin |5, sillä viime vuosisadan haltija US - ei mielellään omaa maailmallista asemaansa luovuta enemmistöjen käyttöön.

Syynä amerikkalaisten vastahankaan on vahva näkemys, luulo ja tieto (?) että läntinen tapa elää, nähdä yhteiskunta kuin filosofia 'sananvapauksineen' ihmiskunnan pelastukseksi on juuri se oikea - kaikille, siksi suurta on tuo voimakas lännen sekaantuminen muiden itsenäisten sisäisiin asioihin |6 - usein aseinkin, mutta ainakin uhkauksin, kiristyksin ja pakottein. (T1)
--

Suomi ajaa parhaiten omaa asemaansa - ulko- ja turvallisuuspolitiikkaansa täältä erityisalueelta - unohtamatta pohjoista ulottuvuuttakaan - Kuolaa kuin Venäjän kanssa 1300 kilometriä yhteistä maarajaa - on olla sekaantumaton, puolueeton ja 'presidentillisesti hyvien palvelusten tarjoaja' |7 kaikille halukkaille, jotka kokevat maamme luotettavaksi, puolueettomaksi kuin huomaavaiseksi diplomatiassaan "neuvottelupöytien kattajana".

Teimme yhden raskaan virheen ja samalla viestin itään - Venäjälle, teimme Nato-Isäntämaa pöytäkirjan |8, jonka myötä amerikkalaiset sotavoimat tulevat ja käyvät taistelu- ja rynnäkköharjoitteluja (jopa itse itsensä kutsuen!) - kuten nyt massiivisin koskaan järjestettävä ilmataisteluharjoitus Kuopion Rissalaan |9 - ollen jo toisinto |10.

Tämän kaltainen ulkoisten sotavoimien kutsu asemoimaan meille suomalaisille vastakkainasettelua, läntisen maailman ehdoin, ei edistä meidän omaa turvallisuutta.

Meidän ei ole syytä ajautua lännen sotilasleiriin, sillä historia oli meille julma - annoimme itsemme ajautua puolitietoisesti aikanaan Saksan kolmannen valtakunnan asevoimien haltuun koko Pohjois-Suomen osalta- seuraukset olivat raskaat: Jatkosota seurauksineen.

Jos kutsumme amerikkalaiset, voimme myös kutsua venäläiset ja kiinalaisetkin, vaikkapa vain julkisuuspainotteisesti - se olisi viesti itään omasta erityisasemastamme, mikä varmasti noteerataan meille positiivisesti!

Meidän on älykästä tulevaisuuteen katsoen ymmärtää mahdollinen talouskaava huomiselle, ehkä jo tälle päivälle, jossa pariutuminen voi olla molemmin puolista: 'Kiina + Venäjä > US + EU' |11 - tämä voi olla täysin mahdollista, jossa maailman suurin liukuhihna ja maailman suurin varantoresurssi yhdentävät päämääriään.


Estääkseen tuon itäisen pariutumisen - olisiko US' n ja/ tai EU' n jotenkin lyötävä kiilaa tuohon asiakehitykseen?

Vielä hankalammaksi tilanne muodostuu, jos tuo edellä mainittu kaava toteutuu yhteistyöksi sotilaspoliittisella alueella, mikä ei ole poissuljettu - erityisesti, jos US ja EU jatkavat omaa uhkaamisen, kiristämisen kuin pakottamisen linjausta. Nuo läntiset kiristelyn |12 ja pakottamisen toimet suorastaan ajavat näitä kahta idän jättiläistä yhteen ja sen vanavedessä saattaa kehitysmaatkin (läntisen kolonialismin jälkeen) valita lännelle epämieluisan puolen valinnan - onkohan EU-komissaari Jutta Urpilaisella nyt kiire Afrikan osalta?
.


***

Kiina on ilmaissut jo vuosia sitten, ettei maailmaa johdeta yhden valtion itsekkäistä näkökulmista -

Tämä tarkoittaa (vähintään) kaksinapaisuutta

EU' n hyöty ja etu olisi ajaa omaa linjaansa kolmanneksi - luomaan esteitä idän ja lännen vastakkainasettumisen tielle, joita ilman olemme (maailmallishallitsemattomasti?) konfliktoituvalla tiellä. Emme halua juuri Eurooppaan sotaa |13 - siitä on raaka kokemus, kun Saksan kolmas valtakunta hyökkäsi itään vuonna 1941 - elintilan vuoksi |14

Entä nyt millaista elintilaa nämä lännen ja idän vastakkain asettuvat toimijat tänään hakevat - siinä se kaikkien kysymysten äiti - näin äitienpäivän kunniaksi. Olen varma, että Suomessa äidit huolehtijoina eivät halua meille roolia, jossa olemme uhkautumassa jopa taistelualustaksi |15, kun kaksi ydinasesuurvaltaa mahdollisesti ottavat yhteen - juuri Kuolan niemimaan merkityksellisyyden |16 vuoksi!



..
Linkit ja viitteet:

01
02
03
04
06
07
10
11
12
14
15
16

..

| TIEDE | 196 SUOMI24 846 | TIEDE | SUOMI24 |

.
Näin sitoudumme yhä lähemmäksi mahdollista yhteenottoa idän kanssa ...
"

Suomen hävittäjähanke on suhteeton ja vanhanaikainen

" -HS-vieraskirjoitus - HX-hankkeen vanhanaikaisuudesta ...



.
Kuva 2


..
Kun Kiina kasvoi maailman suurimmaksi - miksi sitä pidetään uhkana läntiselle maailmalle?



***


Kirjoittaja

Ilkka Luoma






1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
Vastaanottaja:

Tasavallan.Presidentti@tpk.fi; sanna.marin@vnk.fi; antti.kaikkonen@defmin.fi; pekka.haavisto@formin.fi; ilkka.kanerva@eduskunta.fi; erkki.tuomioja@eduskunta.fi; samu.paukkunen@fiia.fi; ben.zyskowicz@eduskunta.fi

Kopio:

mika.aaltola@fiia.fi; teija.tiilikainen@hybridcoe.fi; petteri.orpo@eduskunta.fi; elina.lepomaki@eduskunta.fi; laura.huhtasaari@europarl.europa.eu; SARVAMAA Petri; eero.heinaluoma@europarl.europa.eu; jussi.halla-aho@eduskunta.fi; eero.juhola@eduskunta.fi; antton.ronnholm@sdp.fi; ville.tavio@eduskunta.fi; ville.skinnari@formin.fi; kari.huhta@hs.fi; maria.ohisalo@intermin.fi; matti.vanhanen@vm.fi; Paavo Väyrynen; timo.kivinen@mil.fi; markku.kangaspuro@helsinki.fi
.