keskiviikkona, toukokuuta 19, 2021

Pro-some on nuorison mieleistä huomisen maailmaa, jossa yksilön vastuu yhteisöllistyy!


Piirros: ~ https://www.slideshare.net/hponka/sosiaalinen-media-markkinoinnin-ja-viestinnn-nkkulmasta


HS: "

Nuoret uskovat sosiaalisen median laajentavan heidän maailman­kuvaansa, mutta kiusaamisen halutaan loppuvan* – Tältä näyttää tulevaisuuden some

"

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007983802.html  - 

..

IJL-kommentti:

Rohkaiseva infovirtatutkimus huomisen vaikuttajilta -

Nuorten usko omaan suoramediaan (=uutisia, juttuja, juoruja ja tietoa (-kin) tuottajilta suoraan lukijoille | katsojille -ohi välikädellisen ja usein puolueellisen perinnemedian - kasvaa)
Perinnemedia, joka kutsuu itseään myös laatumediaksi on välikädellistä julkaisutoimintaa - ikään kuin tavaravirtojen välikädet, jotka kukin ottaa aina oman osansa muotoilemallaan markkinoinnilla ja tavoiteasettelulla!

Lyhyesti some on kansalaismedia -
.. suoramedia ja kanava, jossa tiettyyn rajaan saakka kehittyvä tieto- ja informaatiovirtojen anarkia hakee kannattajiaan - siis vastaanottajia, jotka ovat itse myös infovirtojen luojia - ainakin osaksi.

Tänään perinnemedia käy kovaa manipuloivaa vastakkain asettumista some' a kohtaan
[ ~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/16938193/perinnemedian-pelko-kansalaisten-suoramediaa-kohtaan - "Perinnemedian pelko kansalaisten suoramediaa kohtaan?" ]

Ehkä jopa peläten huomista, kun kansalaiset huomaavat perinnemedian tavat värittää mukaisjournalistisesti uutis- ja informaatiovirtoja - esimerkkinä idän ja lännen vastakkain asettelu, erityisesti täällä meillä Suomessa, jossa kansalaisemme jakavat Suomea lännen ja idän vedenjakajalla.
Tutkimusten mukaan nykyinen media ei saa laajaa kannatusta ja luottamusta eri instituutioiden vertailuissa |1- jääden hännille kansalaiskyselyissä.
.

Ajatteleva lukija | katsoja ymmärtää tämän instituutioluottamuksen alhaisuuden, sillä median tulee noudattaa omaa linjaansa, jossa esimerkiksi HS on vahva 'natottaja' - Naton kannattaja, ollen tältä osin Kokoomuksen kelkassa (kokoomuslaiset piirit ovat merkittävä mainostulojen takaaja medialle - Hesarillekin), tukien kokoomuslaisia kantoja jopa siitä, että Suomi viedään Natoon - ohi kansanäänestyksen (?)
On toivoa herättävää tämä nuoren lukija- | katsojakunnan viesti päättäjillemme, jossa kansalaisen suoramedia (=some) saa kannatusta, uskoa ja avointa virikkeellisyyttä sen kehitykseen kuin älyllistymiseen.
Onko tosiaan niin, että tarvitaan "mantereiden liikehdintä" nuorison myötä, kun aikuistunut, maallistunut kuin näyttö- ja vertailuilmentynyt kasvuhokemallisvanhempien maailma ei koe eikä ymmärrä tieto- ja informaatiovirtojen suoraviivaistumista?
Nuoriso uskoo some' n älyllistymiseen, laaja-alaistumiseen kuin vapaaseen sanaan, jossa vastuuta opitaan käyttämään - eikä enää huudella nimimerkkien takaa. Juuri oman nimen käyttö tulee lisääntymään - merkkinä viestien vastuunotoista ja - kannoista.
Nimimerkillisyys on ollut tae alkaneelle kehitykselle kohden älylliskriittisyyttä, jossa uskalletaan tunnustaa oma nimi oman mielipiteen taakse. Nyt "puskista huutelu" on tuottanut tätä kiusaamista, vihapuhetta kuin asiattomuutta - kyvykkyyden yltämättä sellaiselle tasolle, jossa oman nimensä uskaltaisi tuoda avoimesti julki.

Huomisen pro-some!
Some kasvattaa ja tuottaa aivan uudet sana- ja kuvakarismaattiset johtajat ilman välikädellisiä ehdokasasetteluja [!] vaikuttamaan ja tuottaman tietämyspohjaa aivan uusille urille ja ratkaisuille.
'Some ohjaavuuteen' sopii väkevän tehokkaiksi esimerkeiksi luontobiologian ympäristöongelmat kuin Elämän monimuotoisuuskysymykset - täältä tapahtuu se suuri muutos, kun nuoret ymmärtävät, että juuri he joutuvat kantamaan sen vastuun mitä huomenna todellisuudessa tapahtuu.
Välikädellisyys väistyy |2- tämän tarkoittaen myös 'some-maailmallista sveitsittymistä' suorina kansanäänestyksinä - ohi välikädellisen edustamisen.
.


Nykyään tietojärjestelmät mahdollistavat suoran kansanäänestyksen - toteutumistodellisuudella
Ihminen on kasvamassa vastuuseen omista tekosistaan - yhteiskunnallinen konsensus yhdistää ymmärtämään, ettei esimerkiksi loputonta kasvuhokemaa voi enää olla. Yksilö taipuu yhteisöllisyyden edessä ymmärrykseen, ettei ole enää 'kaikki yhden vaan yksi kaikkien puolesta' -robinhood-ilmiönä.

Viisaus nähdä maailma suoraan kasvaa kiinni nuoriin - huomisen päättäjiin
Yksilöllisyys kohtaa kollektiivisen vastuunkannon - emme ole luomakunnan kruunuja, vaan huomenna jo osaamme lomittua ja sopeutua oman kokoisen luontobiologiakolon hyväksyntään. Tässä lomittumisen asiaa edesauttaa ymmärrys suorasta mediasta, joka tuottaa tietoa suoraan tekijältä kokijalle - ilman välikädellisyyden muokkaavaa, aika-ajoin manipuloivaa ja tietoisharkintaista vääristelyä.
Tänään tuo vääristely kohdistuu merkityksellisesti lännen kaavana nähdä maailma omasta pienestä vähemmistöisyydestä - puhutaan 'West trolling manipulation' -ilmentymästä |3, jossa arkijournalismin koulukunta ajaa omaa hienostunutta laatumediapaatosta olla oppikappale ja esimerkkitienviittana mikä on "oikein".
.

Nuorisomme kirittää myös perinnemedian tuotekehittymistä puolueettomampaan suuntaan! (?)
Tätä perinnemedian "oikeassa olemista" meidän nouseva nuoriso ei enää halua, vaan uskoo some' n kehitykseen kansalaiskanavaksi, jossa osataan käsitellä asiapohjaisesti hyvinkin moninaisia asiayhteyksiä yhteiskuntailmiöihin ja sen kehitykseen.
..

Tässä on hyvä muistaa, ettei yhteiskuntia ole ilman lapsia ja nuoria! 

***

..

BTW

|* punainen tähti on blogin pitäjän lisäämä HS-otsikkoon, tarkoittaen kiusaamista ilmiönä, jota on käsitelty aiemmin - monia kertoja ja juuri perinnemediaa lähestyen - unohtamatta TP Sauli Niinistöä kuin PM Sanna Marinia ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2021/03/eu-tasoinen-ilo-oppia-mentaliteetti.html - kansalaishaaste tasavaltamme johtokaksikolle, joilla molemmilla pienet lapset - huomisen vastuunkantajiksi.

..


SOMETIEDE  |  SUOMI24  |



..

Ilkka Luoma




Yli 3.000 HS-kommenttia

Facebook

Vuodatus - blog  -1012 kirjoitusta - tässä eräs yllä olevaan aiheeseen

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
Vastaanottaja:

lasse.pyhtila@hs.fi; kaius.niemi@hs.fi; sanna.marin@vnk.fi; Tasavallan.Presidentti@tpk.fi; joakim.strand@eduskunta.fi; pirkka-pekka.petelius@eduskunta.fi; antti.lindtman@eduskunta.fi; mari.holopainen@eduskunta.fi; harry.harkimo@eduskunta.fi

Kopio:

Karvala Kreeta; Ulla Appelsin; Pasanen, Inkeri; merja.yla-anttila@yle.fi; markku.rattila@kaleva.fi; jussi.halla-aho@eduskunta.fi; matias.turkkila@perussuomalaiset.fi; antti.valpas@eduskunta.fi; laura.huhtasaari@europarl.europa.eu; heidi.hautala@europarl.europa.eu; SARVAMAA Petri; a-studio@yle.fi
.