maanantaina, toukokuuta 08, 2023

Vapaus sanoa ja väittää kansakunnalle arvelujaan sekä väitteitään -

 me|2541|407043|dia

Kuva: ~ https://suomenkuvalehti.fi/kotimaa/skn-journalistipalkinto-venaja-asiantuntijalle-arja-paananen-kirjoittaa-suomalaisille-suuresta-naapurista/ - otsikoituna SK' ssa näin: 

"SK:n journalistipalkinto Venäjä-asiantuntijalle: Arja Paananen kirjoittaa suomalaisille suuresta naapurista"*


***
.. lehdistön eli nykyään median vapaus ilmaista itseään, mutta miten, millaisin tavoitteina ja ulkoa johdetuin päämäärin!

-entä turvallisuus, mistä olosuhteina muodostetaan käsityksiä, tarkoitushakuisuutta kuin jopa manipulatiivista propagandaa - onko se sitä kuuluisaa Lehdistön vapautta ja siihen liitettävää turvaa, jota edellytetään tietoa kerätessä , että muut saavat tietää -toivottavasti totuuden.

Otsikointi Helsingin Sanomissa:
"Suomi romahti 13 sijaa toimittajien turvallisuutta mittaavassa vertailussa" -löytyy linkin ~ https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000009556516.html - alta -toimittajana Mari Koppinen.

__
PROLOGI


- Manipulaatiomedia Suomessa
https://ilkkaluoma.blogspot.com/2019/09/kansalaisten-suoramedia-puskee.html -
__
Tietoa kerätään niin monin eri tavoin,

.. ja noista "tiedoista", joidenkin ollen vahvasti väritettyjä - muodostetaan lukevassa ja katsovassa yleisössä sitten näkökulmia, jotka saattavat olla väkevästi väärässä. Tässä kohdin on hyvä katsoa erinomaisen kriittisellä puolueettomuusideaalin avaamilla molemmilla silmillä uutisointia Ukrainasta, Natosta, Yhdysvalloista, Venäjästä ja Kiinasta.

__
Nyt on meneillään mediankin vahvasti manipuloima vastakkain asettelun aikakausi |1, jossa länsi koettaa ylläpitää omaa vähemmistöistä maailmallisuuden johtajuutta noin reilu 1/6 -osan osuudellaan ihmiskunnastamme!

|1 ~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/17569568/a-on-yha-syvemmassa-emvastakkainasetteluemssa---lannen-ja-idan -
|1 ~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/15487850/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy -


__
Tietoistarkoituksellisesti (-kin) keräävä media ja sen toimittajat ovat usein konfliktiherkillä alueilla - jopa henkensä uhalla -totta!

Oli ihminen toimittaja tai ei - olisi inhimillisyyden nimissä kaikilla oltava sama taattu turva Elää ja Vaikuttaa -kukin tavallansa - myös Ukrainassa |2. Näinhän ei koskaan ole ollut |3, eikä ole ja ihminen elää lopulta aina vaaran tekijöiden vaikutteessa. Valinta on ihmisessä itsessä - mihin uteliaisuutensa sijoittaa.

|2 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2022/03/kaikissa-sodissa-karsivat-eniten-aina.html -
|3 ~ https://yle.fi/a/3-9147457 - "Laos - maailman pommitetuin valtio .. ", asialla USAF!


__
Lehdistön vapauden ja turvallisuuden päivänä olisi ollut myös hyvä kriittisesti ja asiapohjalta miettiä tarkoin miten media tänään toimii ja vaikuttaa -

.. toimiiko se millaisten tavoitteiden näkökulmista ja miten kaikki tuo uutisen usein nyt esiintyvä yksipuolistaminen merkitsee suhteessa laatujournalismiin |4 ja sen tavoitteisiin, jossa välikädellinen media ei väritä uutisvirtaa "päätoimittajakäskyjen" tai muidenkaan "valtiojohtosopuloitumien" ja joukkopsykoosien ikeessä olevien mukaisesti.

__
Millainen oikeus medialla on laatujournalismin nimissä esittää omia näkökulmia; arveluina, otaksumina, luuloina ja väitteinä ilman todisteita -

.. eli onko oikeutta "jonkin yhteisen hyvän |5 eduksi"

-esittää todellisuudesta poistunutta uutisvirtaa, vai onko medialla oikeus "hyvän nimissä" vääntää omaa näkemystään, jopa manipulaationa - irti todellisuudesta?

|5 Yhteisen hyvän ymmärtäminen laajasti koko ihmiskuntaa kohtaan edellyttää läntisen maailman yksinapaisuuden loppua ja sen tilalle tullen maailmallinen moninapaisuus ja -arvoisuus. Moniarvoisessa maailmakatsomuksessa osataan nähdä erilainen yhteiskuntajärjestys maapallollisena kehitysvoimana estämään meneillään oleva ja paljolti läntisen maailman kasvuhokemallisen näyttö- ja vertailutalouden runnoma kiihtyvästi etenevä ympäristötuho --- |e


Onko laatujournalismin velvollisuus irtautua yksipuolisuuden virrasta ja koettaa valottaa kaikkia näkökulmia -

.. oli se sitten totuuden nimissä "hyvää tai pahaa"?

-onko median tehtävä määrittää hyvä ja paha - vai jätetäänkö se lukijoiden / katselijoiden vastuulle. Jos näin, niin miten olisi muotoutunut Nato-kansanäänestys Suomessa |6 (entä Ruotsissa? |7), jos kansalaisiamme ei olisikaan "aivopesty" joukko- ja sotapsykoottisesti |8 yksipuolisella "hyvän uutisvirralla", missä "Nato luo turvaa ja Elämän onnea",

.. ja tuossa propagoidussa uutisvirrassa Venäjä taas muodostaa uhkaa, pahaa ja vaikeutta tuottaa Elämälle Onnea -täällä maailman onnellisimmassa valtiossa? Tässä kohdin media ei ole edes kyennyt uskottavasti ja todistein esittämään mitään miten Venäjä on meitä Suomea sotilaallisesti uhkaillut! -mediaväitteet ja -luulot todisteiden sijasta kyllä sinkoilevat kiihtyvästi!

|6 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2022/05/miksi-suomalaisilta-estettiin-nato.html -
|8 ~ https://www.is.fi/politiikka/art-2000008770711.html - otsakkeeltaan näin:
"Erkki Tuomioja kohautti puheillaan sota­psykoosista –"|* IS-toimittaja Arja Paananen on tähän valittu valistuneeksi esimerkiksi miten voi saada arvopalkintoja kirjoituksista, jotka ovat todellisten asiantuntijoiden myötä paljolti myös yksipuolista manipulaatiota - jopa kätkettyä propagandaa, jossa toimittaja tilittää todennäköisesti lähinnä omia tuntemuksiaan -


 .. unohtaen journalismin vastuulliset kaavat tuottaa uutisvirtaa, johon kansalaiset voisivat lukijoina ja katselijoina luottaa. Silti toimittajillakin on oma oikeus vapaaseen sanaan, mutta tässä kohdin välikäsien olisi vakavasti mietittävä omaa tehtävä- ja työvalintaa jos ei ole kykyä puolueettomaan asiakäsittelyyn, jossa valotetaan käsiteltävän asiakohdan kaikkia tulokulmia. 


Miten kansa luottaa mediainstituutioon?https://journal.fi/mediaviestinta/article/view/115653 -, täältä tarkemmin ~ https://journal.fi/mediaviestinta/article/view/115653/68284 ja lisäksi ~ https://www.sitra.fi/artikkelit/tuore-tutkimus-suomalaiset-luottavat-perheeseen-ja-tieteeseen-mutta-eivat-poliittiseen-paatoksentekoon/ - , otteeltaan näin: 


" .. Heikointa luottamus on poliittiseen päätöksentekoon, mediaan ja kirkkoon .. "__


112435|  148  SUOMI24  439 |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  Twitter  | 

 
Kopioitu professori Kari Suomalaisen julkisuuspiirroksista2Lööppimedian ulvontaa, ja tässä vain sen toisen - Ilta-Sanomien -saattaa päätoimittaja olla ylpeä saavutuksistaan? - Herää kysymys miten paljon löytyy USA' vastaavista hyökkäyssodista etusivu-ulvontaa vuosilta 2001-21 - kun nämä IS-huudot ovat vain reilu vuoden ajalta - eivätkä ole edes kaikki tässä! --- Näinköhän Venäjän presidentille pitäisi jo maksaa provisioita IS-myynnin kasvusta?


**Niin, miten arvon toimittajat osaisivat tämän "hyvän- ja pahantiedon puun" näkökulmat valottaa -
.. ensin itselleen ja sitten korjaussarjan jälkeisenä herännäisyytenä laatujournalismin nimissä "kaiken nielevälle" rahvaalle, jolle valtiojohto ei uskaltanut antaa edes oikeutta sanoa mielipidettään Natosta - eväten Nato-kansanäänestyksen. Miksi media ei uskaltanut ottaa tätä tekijää laatujournalistiseen uutisvirtavalotukseensa?
Nyt samalla media voisi läpivalaista rahvaalle mitä merkitsee kansalaiskyselyt internet-paneelisesti!
__
EKSTRA A - todellisuudesta ---
Esimerkki, jossa lööppimedian ja laatumedian välillä on valtava ero!
Otetaan esimerkki lööppimedia Ilta-Sanomista [ ~ https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009545654.html - ], jossa otsikoidaan seuraavasti:
"Kommentti: Yksi sitaatti­otsikko ”fasisteista” siihen riitti – näin päädyin osaksi Venäjän propagandaa"
-toimittajana Arja Paananen, johon asiakriittisesti pitkään Arjan uutisointia seuranneena toteaisin näin:
" .. Arja kunnon russofobistina (?) joutui kiusalliseen rakoon -
.. koettaa nyt pyristellä hänelle ilmeisen tyypillisellä tavalla irti omasta harmituksesta, itse muotoilemastaan lausunnosta, kun se ei sovikaan nykyisen IS-lööppimedian päätoimittajalle, eikä Arjan pirtaan, nyt juuri tänään tarkasteltuna!
Onko Arjassa "sopuloitunut" joukkopsykoosi vallitsevana motivaattorina tuottaa valistunutta aivomuokkausta lukijoiden suuntaan ? .. "

-Arja vastannee?
EKSTRA B - tässä, Arja jatkaa ~ https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009545654.html - tuo alkuperäinen IS-uutinen, otsikoltaan ja ingressiltään näin:
"IS vieraili Odessan palotalossa: "Vain fasistit voivat tehdä tämän"
Venäläismielisten mielenosoittajien surmanloukuksi koitunut ammattiliittojen talo avattiin sunnuntaina Odessassa yleisölle sen jälkeen, kun vainajat oli saatu kuljetettua pois palaneesta talosta."
-ja tosiaan IS-toimittajana Arja Paananen, edelleen.
__
Niin, onko todella niin, että Arjalla on oikeus toimittajana valita näkökulmansa aina uutishetkensä mukaisesti, noudattaen sisään mahdollisesti kasvanutta uutisvirran yksipuolisuuden habitusta jonkun tavoiteasetannan mukaisesti -
.. esimerkiksi koettaen vaikkapa jälkikäteen selitellä aiempaansa, vedoten sitä edeltävään - tämän asian ratkaisee aina lopulta uutisvirran kuluttaja -rahvas, jolle syötetään "kaikenlaista lööppeilyä" -vallitsevien tarpeiden ja tavoitteiden mukaisesti.
Tunnustus Arjalle - oli rohkeaa ja esimerkillistä tunnustaa oikeassa olonsa vääräksi - varsinkin, kun ajankohta muuttui tässä vuoden 2022 alkupuolella - näin Arja oli sangen rehellinen ja avasi median mätäpesäkkeen koko kansalle! Kiitos siitä -tähän sopii erinomaisesti Arjan toteamus omassa 2.5.-23 korjaussarjassaan:
" .. Odessan ammattiliittojen talon traagisesta tulipalosta tulee kuluneeksi yhdeksän vuotta. Yksi sieltä kirjoittamistani jutuista on noussut sittemmin Suomen putinistien suosikkiartikkeliksi, Arja Paananen kirjoittaa. .. "


PS. Onko tässä kohdin perehdytty tarkoin fasismin olemukseen Ukrainassa - muistaen Waffen-SS Galitsia' n |9 ja sen perinneyhdistys Azov' in? |10
"Azov-pataljoonan ideologia lähentelee fasismia. EPA"
__
Olisiko aika alkaa kehittämään aikuisten oikeasti todellista kansalaisen suoramediaa |11,
.. jossa välikädellinen toimittajuuden muokkausuutisointi saataisiin suoralle provosoimattomalle viivalle tapahtumasta itse lukijalle / katselijalle, niin ettei tuohon väliin pääse lipsumaan välikäsimedian tietoistarkoituksellisuutta - manipulaationa ja jopa propagandana
-mitä sanovatkaan Arja Paananen ja hänen esihenkilönsä?
__
EPILOGI
Suomalaiset ovat ansainneet tänä median yksipuolisuuden aikakautena todellisen palveluun liittyvän saneerauksen ja syväpuhdistavan uudistuksen koko tietovirtojen maailmaan |12, ja tähän antaa erinomaisesti syvyyttä sen läpiajoon nykyisin huimasti kehittyvä sosiaalisen mediamaailman verkostoituminen,
.. kunhan opimme laatuvastuun kansalaisoikeuksista tuottaa tosiasiaa sellaisin kyvyin, joissa osaamme katsoa juuri tiedontuottopaikalla omalla "röntgenkatseella" vain sen mitä tapahtuu - oppimalla jättämään houkuttelevat ja harhaanjohtavat lööpit likasankoon sinne navetan taakse.
Vaikeaako - ?
.. ei, sillä me uskomme ihmiseen ja siihen evoluutioon, joka lopulta harmonisoi meidät niihin Elämän virtoihin, jotka tuottavat sittenkin lopullisesti sen hitaan evoluution kellotaajuuden kehitysaskeleet - meidänkin ollen osa sitä kokonaisuutta, jota emme vielä ymmärrä --

-
.. huolellisen hartaasti miettien journalistisesti mikä on se -
"oikein ja mikä väärin"!
__
ILU-MEDIA
IJL-Productions


Kansalaiskirjoittaja


Ilkka Luoma
YMPÄRISTÖTEOLLISUUS RY
Total Visits: 643636 Total Visitors: 103106 - 090523
Total Visits: 637229 Total Visitors: 101887 - 020523

IJL-HS-kirjoitusten kommentoinnit

4 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

I e-mail:

Lähetetty: keskiviikko 10. toukokuuta 2023 20:02

Vastaanottaja: Arja Paananen; sanna.marin@vnk.fi; SARVAMAA Petri; timo.harakka@lvm.fi; jouko.jokinen@yle.fi; Anu Ubaud; Ulla Appelsin; matti.kalliokoski@otava.fi; Risto E. J. Penttilä; mauri.pekkarinen@europarl.europa.eu

Kopio: mika.aaltola@fiia.fi; Heikki Aittokoski; heikki.patomaki@helsinki.fi; riikka.purra@eduskunta.fi; Antero Mukka; Jouko Juonala; Saska Saarikoski; markku.kangaspuro@helsinki.fi; pekka.toveri@eduskunta.fi; jarno.limnell@eduskunta.fi

Aihe: Kansalaiskirjoitus: Miksi media on osin jo sortunut manipulaatioon?


..

Ilkka Luoma kirjoitti...

II e-mail:

Lähetetty: keskiviikko 10. toukokuuta 2023 20:11

Vastaanottaja: Vesa Sirén; arto.luukkanen@perussuomalaiset.fi; antton.ronnholm@sdp.fi; eeva.kalli@eduskunta.fi; erkkituomioja@hotmail.com; leena.meri@eduskunta.fi; Sarkomaa Sari; Laura Saarikoski; laura.huhtasaari@europarl.europa.eu

Kopio: elina.valtonen@eduskunta.fi; elina.lappalainen@hs.fi; elina.vantonen@hs.fi; Olli Waris; saara.aholainen@hs.fi; ben.zyskowicz@eduskunta.fi; eero.heinaluoma@europarl.europa.eu; jyrki.katainen@sitra.fi; paavo.vayrynen@paavovayrynen.fi; teuvo.hakkarainen@europarl.europa.eu

Aihe: II: Kansalaiskirjoitus: Miksi media on osin jo sortunutmanipulaatioon?


..

Ilkka Luoma kirjoitti...

III e-mail:

Lähetetty: keskiviikko 10. toukokuuta 2023 20:18

Vastaanottaja: juho.eerola@eduskunta.fi; juho.romakkaniemi@chamber.fi; arkady.moshes@fiia.fi; jarmo.huhtanen@hs.fi; jaakko.isoniemi@iltalehti.fi; Saramo Jussi; anna-liina.kauhanen@hs.fi; anna.kontula@eduskunta.fi; iro.sarkka@helsinki.fi

Kopio: sinikukka.saari@fiia.fi; antti.kaikkonen@defmin.fi; antti.lindtman@eduskunta.fi; antti.hakkanen@eduskunta.fi; antti.pelttari@supo.fi; mika.kari@eduskunta.fi; matti.putkonen@perussuomalaiset.fi; jussi.lehmusvesi@hs.fi; ilmari.kaihko@helsinki.fi

Aihe: II: Kansalaiskirjoitus: Miksi media on osin jo sortunut manipulaatioon?


..

Ilkka Luoma kirjoitti...

IV e-mail:

Lähetetty: keskiviikko 10. toukokuuta 2023 20:27

Vastaanottaja: roosa.welling@hs.fi; mari.koppinen@hs.fi; sebastian.tynkkynen@eduskunta.fi; teemu.luukka@hs.fi; teemu.keskisarja@eduskunta.fi; pekka.haavisto@formin.fi; pekka.hakala@hs.fi

Kopio: mikko.bergbom@eduskunta.fi; kaisa.garedew@eduskunta.fi; jussi.halla-aho@eduskunta.fi; vilhelm.junnila@eduskunta.fi; sheikki.laakso@eduskunta.fi; Pekka Mykkänen; seppo.varjus@is.fi; li.andersson@minedu.fi

Aihe: II: Kansalaiskirjoitus: Miksi media on osin jo sortunut manipulaatioon?


..