maanantaina, toukokuuta 22, 2023

Viisas Eläin

 |2551|408674|


Kuva: ~ https://tieku.fi/elaimet/alykkaat-elaimet-tekevat-yhteistyota

"

Älykkäät eläimet tekevät yhteistyötä

Ihmisapinat ja delfiinit ovat älykkäimpiä eläimiä. Selkärangattomista etevimpinä pidetään mustekaloja. Tursas osaa muun muassa avata hillopurkin."


Ote linkin alta:

" .. Älykkyys on hyvin hankala käsite määriteltäväksi.

Vaikka ihmisen älykkyyttä on tutkittu vuosikausia, vieläkään ei voida sanoa yksiselitteisesti, mitä älykkyys itse asiassa on ja voidaanko sitä arvioida esimerkiksi älykkyystesteillä. Yhden älykkyyskäsitteen sijaan nykyään puhutaankin mieluiten monesta, jopa kahdeksasta eri älykkyystyypistä. .. "


***

Eläimellistä älykkyyttä evoluution ohjaksissa!

-lopulta myös ihminen, jonka "kaikkitietävää viisautta" meitä kaikkia Elättävän ympäristöbiologian näkökulmista ollaan jo heräävien osalta epäilemässä!

Harvoin menen sanattomaksi, .. vain surun kohdan hetkellä, kun jotain koskettavan hyvää ja kauniiden muistojen täyttämää Elämää on lopullisesti poistunut - lohtuna kuitenkin aina jatkuvuus, jonka luoma Elo täyttää uskon - katoavan luottamuksen (?) yhä epävarmempaan huomiseen --- *

Tällä kertaa meno sanattomuuteen johtui voimallisesta -

..ytimiin menevästä informaatiosta, joka täytti mielen yhä väkevämmin, kun YLE' n julkaisema luontodokumentti [ https://areena.yle.fi/1-4611824 - ] ohjasti ajatuskulkua yhä hämmästyttävimpiin asiakokonaisuuksiin.

YLE esitti hiljaiseksi tekevän dokumentin paljolti evoluutiosta |1, kehittymisestä, ykseydestä kuin meille tuntemattomista "kaikki vaikuttaa kaikkeen - ennemmin tai myöhemmin" -ilmiöön - luonnon monimuotoisuuksina, (jota biodiversiteetiksi kutsutaan), oppivaisuutena kuin hämmästyttävänä selviytymisenä vuosisatamiljoonien ajan.

|1 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2019/10/biosfaarin-oma-supertietokone-evoluutio.html -
|1 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2012/01/evoluutio-on-kaikkialla.html -


__
YLE' n julkaisema ingressi dokumentille, joka pysäytti ajattelemaan:

"Viisas eläin-dokumentissa ohjaaja Ari Häkkinen tarkastelee älyä, tietoisuutta ja vaistonvaraista toimintaa luonnossa. Lintujen, perhosten, kasvien ja limasienten taidonnäytteiden äärellä se pohtii myös ihmistä eri lajien kykyjen määrittelijänä."

- ote ohjelman sivustolta.

__
Entä nyt kun luomme toivoa huomiselle esimerkiksi keinotekoisesta parviälystä - tekoälynä |2, kun emme edes tunne evoluutiota |3, jonka ydin ohjaa kaikkea; tosin meille tuntemattomalla tavalla.

|2 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/11/tekoaly-koneoppiminen-ja-robotiikka.html -
|2 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2023/03/tekoaly-vie-nayttopaatteiden-edessa.html -
|3 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2023/03/evoluutio-saie-universumin.html -


__
Herääkin kysymys viisaan eläimen - eliön ominaisuuksista kohdistaen heti samalla epäilyjä meihin ihmisiin, tekoihimme, tavoitteisiimme kuin tapoihimme miten toteutamme kukin - yksilöinä - ryhminä, ja lopulta valtioina - päämääriämme.

__
Herää edelleen myös kysymys keskeneräisyydestämme olla osa sellaista harmoniaa, jonka evoluutio on osannut luoda tässä yli miljardin vuoden kestäneessä kehitysrytmiikassa, jonka kellotaajuutta olemme nyt omin toimin häirinneet ratkaisevan kohtalokkaasti - mikä esiintyy tavoissamme elää ja kuluttaa sellaista mikä ei meille kuulu.

Olemme kiihdyttäneet omaa toiminnallista kellotaajuuttamme sellaisiin kierroksiin, jonka myötä meitä kaikkia lopulta Elättävä luontobiologia on hengästynyt |4, ja on ehkä tukehtumassa nykyisen kaltaisen Elämän kuihtumiseen - ilmastonmuutoksen myötä, mikä taas tekee työtään koko ympäristömme muuttumiseen.

|4 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2021/11/meille-eloa-luova-ymparisto-on.html -

__
Mikä onkaan ihmiskunnan rooli, ihmisen rooli -

.. kun maailma astuu yhä voimallisemmin omaan ihmisyysitsekkyyksien vastakkain asetteluun - idä ja lännen välillä |5. Olisiko aika herätä näkemään todellisuus ympäriltämme ja siirtää katse kohden Aurinkoa, joka vuosimiljardien ajan on energialähteenä säätänyt elonkirjoa nykyisyyteen - ja nyt meidän tuhotessa sitä tapoinemme.

|5 ~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/17569568/a-on-yha-syvemmassa-emvastakkainasetteluemssa---lannen-ja-idan -
|5 ~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/15487850/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy -__
On heräämisen aamu,

.. kuten Auringonkukka, joka on versona osaa kääntyä aina Elättäjänsä puoleen (katso tuolla alussa oleva YLE-linkki) ja seuraten sitä aistiensa avulla - jo miljoonien vuosien ajan.

Mitä voisimme oppia Auringonkukalta?
[ ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Common_sunflower - ]

__
Opettelemme innolla tekoälyä - ymmärtämättä edes evoluution perimmäisiä tavoitteita, keinoja ja toimia siirtää Elämää polvelta toiselle - tuossa jatkumossa kehittymisen olevan stabiilissa kellotaajuudessa - vain monimuotoisuuksien lisääntymisen moninaistuvina hallintoina - joka hetki ..

_
Lopulta herää se ylevin kysymys jumaluudesta, uskosta kaikkitietävään voimaan, ja sen kykyyn ohjata ..

- onko lopulta todellisuutta nähdä Elämä omana jumaluutena, ja sen määrittäjänä ollen jokin meille toistaiseksi avautumaton laskennallinen kaavajärjestelmä evoluution sisältä?

Olisiko mahdollista että tuo evoluution sisältämä laskentamalli, mikä ohjaa koko systeemiä olisikin se "kaiken tieto"?

Voisimmeko puhua universaalista käyttöjärjestelmästä -
[ ~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/17763357/evoluutio---saie-universumin-kayttojarjestelmasta - ],

.. kunhan vain oivallamme sen kaikki tietävyyden - ajassa, jonka salaisuus 'hetki hetkeltä ikuisena jatkumona' avautuisi sekin ajankäsitteen ymmärryksenä omaa toistaiseksi rajoittuneeseen - rajoitettuun tietoisuuteemme!

__
113596
..

|  95  SUOMI24  321 |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  Twitter  | 

__

ILU-MEDIA

IJL-ProductionsKansalaiskirjoittaja

Ilkka Luoma

YMPÄRISTÖTEOLLISUUS

https://www.ymparistoteollisuus.com

x

x


https://www.jontikka.blogspot.com

IJL-kommentteja HS-artikkeleihinEi kommentteja: