torstaina, maaliskuuta 06, 2014

EU - maho jättiläinen virkarollaattorin varjosta

UPI-FIIA johtaja Teija Tiilikainen oivalsi ehdottaa YLE haastattelussa venäläisen mentaliteetin olevan ”hajoita ja hallitse” periaatteellista, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin käy neuvotteluja suoraan yksittäisten EU-maiden kanssa, tällä kertaa Ukraina kysymyksestä. Sen sijaan Tiilikainen ei oivaltanut sitä, että EU järjestelmänä on todellisjohtajaton jättiläinen, jonka komentosuhteet ovat ulkopuolisille tuntemattomat.

Venäjällä on aina arvostettu voimaa ja todellista valtaa. Venäjä on vahvojen johtajien valtio, jossa kansa pitäisi oikeudenmukaisuudesta, mutta on joutunut taipumaan kahden talouden filosofiaan – viralliseen ja pimeään. Maassa maan tavalla, ja tutkijoidenkin olisi joskus kyettävä katsomaan molempien linssiensä läpi – tyrkyttäessään länsipainotteisia näkökulmiaan.


EU on toistaiseksi maho jättiläinen,

joka hakee linjaansa ja sovittelee bryssel-virkarollaattorilla ”miljoonia näkökulmia” yhteiseksi byrokratiaksi. Direktiivien sekaan ei ole enää mahtunut kilvoitelevien EU-suurmaiden johtajien pyrkyryyksistä yhteistä komentolinjaa – korkeista edustajista ja nimityskukkaseksi jääneestä presidentistä huolimatta.


Jo muinoin Yhdysvaltojen presidentti

Irakin muunnellun totuuden laskettelijaksi tituleeratun George W. Bushin ihmettely siitä, kenellä hän soittaa, kun on asiaa EU:lle. No, ei niin pahaa, ettei hyvääkin, sillä EU on kokeilukenttä huomisen johto- ja lainsäätöjärjestelmille.

EU on hallintolaboratorio, jossa eri maiden kansalaisia pidetään eu-kansalaisprototyyppeinä – niiden kymmeninä kulttuureina, kielinä, tapoina ja historioina. Sovittelu tälläisessä kokailumaastossa on ylivertainen tehtävä; ehkä mahdoton? 1]

1] EU:n suurimpana tavoitteena on pitää aiemman valkoisen maailmanvalloittajan – löytöretkeilijöiden eurooppalaisuuden voimissaan Kiinan ja USA:n puristuksessa – tosin yhteistoimintaa koetetaan tiivistää nyt USA:n kanssa, jottei maailman kaava: ”Kiina + Venäjä > USA + EU” toteudu.


EU koettaa nyt pontevoitua Ukraina tilanteen kanssa

EU kiukuttelee ja uhkailee USA:n peesissä, tiedostamatta vielä kaikkea sitä, mitä todellisuudessa Ukrainassa, Krimillä, Kiovassa ja Maidan-aukiolla on tapahtunut. EU ei ole vielä oppinut sokeana itäisille tavoille slaavilaistensa mentaliteettia – onhan EU:lla jo jäsenenä Puola, Tsekki, Romania jne … ,

--- mutta miten Mr. Bush koki EU-virkarollaattorin, kun hän vieraili ”EU:ssa vuonna 2005” ---


[22022005] "EU-osavaltioiden" johtomiehet jonottivat kättelemään USA:n presidenttiä. Saattoihan tuo Bush miettiä, että "en minä laita jonoon kaikkia kuvernöörejä kun meille kylään tullaan; well... minä olen pomo talossa". EU hakee linjaansa ja USA tunnustaa jo EU:lle kirjeosoitteen. Suomesta oli etujansa valvomassa jopa kaksi henkilöä protokollamme mukaan.


Vakavasti ottaen Bush´in täytyy jo nähdä EU-kehitys,

mutta saattaa miettiä: "ei nuo minun aikakautenani saa itseään järjestykseen; minähän juttelen vain isoimpien poikien kanssa ja hymyilen muille. Jaa, tuossahan on tuo punapää, joka viimeeksi korjaili solmiotani, aivan, sehän on sen Suomen presidentti!"


USA on hyvin eheä edustavuudessaan;

Bush on kansakunnan kaapin päällä ja hänellä on erinomaisesti valittu uskollinen ulkoministeri, joka nauttii älykkyydellä tietäessään, että hänellä on täysin suora vaikutuskanava herraansa.

Bush tietää kansakuntansa taloudelliset numerot;

saattaa välillä neuvonantajansa neuvosta pohtia: "vajeet ovat huippuluokkaa, mutta minäpä tasaan systeemit tällä viimeisellä kaudellani ja asetan itseni suurien joukkoon, kuten Ronald Suuri, joka kyykytti Neuvostoliiton ja vielä lentotukialuksemme nimettiin hänen mukaan, tahtoo saman.

Ja Bush jatkaa pohdintojaan: ”Teenpä vaihtokauppaa ja katson Kiina-kortin, ja jos tulee pää vetävän käteen, säädän uudet tuontitullit kiinalaisten tavaroille, kohtahan meillä vielä ajetaan heidän tekemillään autoillakin!, ... no, onkohan noilla eurooppalaisilla rahaa minulle, kun tuo valtion budjetti tarvitsisi tilkettä"


USA näyttää hyväksyvän omalla tavallaan Kioton ilmastosopimuksen, tosin Bush´ia on valaistu:

"minä en kyllä noihin eurooppalaisten Kioto-kelkkaan lähde, minun tiedemiehet ovat sanoneet, että ilmasto ei ole lämmennyt. Enkä minä voi vähentää äänestäjieni kulutusta, niin meillä autot kuluttaa, koska matkat ovat pitkiä ja pitäähän pojilla olla V8-moottorit ja rautaa kolme tonnia ympärillä. Annan vähän periksi ja kerron kivasti, että ollaan mekin huolissamme, joo, niin minä sanon"


Fuusiovoimaa

USA, Japani ja Etelä-Korea haluavat rakentaa lähitulevaisuuden suurimmaan ja tärkeimmän kehityskohteen, fuusiovoimalan koereaktorin, Japaniin, mutta Kiina ja Venäjä ovat menneet Euroopan puolelle ja Ranska on saamassa fuusiokoereaktorin.

Ratkaistaessa energiasaatavuutta, on fuusiovoima ykkös asemassa, mutta se vaatii runsaasti rahaa, niin paljon, että yhdelläkään yksittäisellä maalla ei ole siihen varaa, ei edes USA:lla.

Bush ja Putin

Bush menee myös Slovakiaan tapaamaan toista selkeää presidenttiä, jolla on valtaa eli Bush ja Venäjän big boss Vladimir Putin tapaavat. Saattaa tuo Bush miettiä: "minähän taivutan Vladimirin ja saan sen puolelleni kun ratkaistaa tuo fuusio, ...mitähän sekin oikein tarkoittaa... ja sen sijoitus. Joo, niin minä teen, lupaan Venäjälle rahaa ja tekniikkaa, että he saavat enemmän öljyä markkinoille, rahaahan tuo Putin haluaa; kiitoksena siitä vaihtaa kelkkaa ja fuusio juttu saadaan Japaniin".


Tämän vuoden suuri uutistapahtuma kansalaisille on USA:n presidentin vierailu;

ihmiset näkevät johtajan jolla on valtaa ja voimaa. Johan hänen autonsakin on suurempi kuin EU-poikien. Kun Bush tulee vierailulle, on hänellä noin 1000 salaisen palvelun turvamiestä mukanaan. Aikoinaan Reaganille tuotiin jopa vesisängyn vesikin käydessään Suomessa.


EU miettii ketkä tai kuka oikein olisi Bushin vastine,

ja tuloksena kättelyjonossa seisoo 25 kaveria, niin, että Bushille kuiskataan korvaa kuka on kukin, ehkä Bush herra Chiracin, Berlusconin ja Blairin tunnistaa. Bush miettii: "no, kyllä Condi nuo pojat tuntee, kyselen sitten myöhemmin noita nimiä ketä siinä jonotti kuin cowboyt palkkajonossa".


Me EU:ssa tarvitsemme aikaa [?]
[ EU on toistaiseksi keinotekoinen liitto pakosta olla vahva ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/10/eu-on-keinotekoinen-liitto-pakosta.html - ]

Viisitoista vuotta ja olemme kolmikannassa - USA, Kiina ja EU. Bryssel on valinnut hitaan, mutta perinpohjaisen linjan, kunhan ei omaan byrokratiaansa tukehtuisi. Kaikesta ei tarvitsisi säätää direktiivejä.

Jäsenmaat so. osavaltiot voivat ottaa mallia suoraan USA:sta ja sen osavaltio järjestelmästä. Lopuksi Bush pohtii vilkuttaessaan Airforce One´in ovella ennen lähtöä kotiin: "paljon on pojilla tekemistä, minulle on yksi kirjeosoite ja se on Valkoinen talo. No, niin ja viimeinen vilkutus..., onkohan se NHL:n lakko jo päättynyt? Taidanpa lentää suoraan Texasiin ja lähteä Lauran ja Condin kanssa ranchille pelaamaan golfia"
Sarkastisella, mutta iloisella huumorilla,


Ilkka Luoma

AL US Vf IL BL - BLOG 32109
---06032014---

doc.: maho-eu_rollaattori_06032014.doc – OpenOffice Writer
893 | 7489


[06032014] - Kirjoittaja on vapaa kolumnisti. Artikkeleissa ei edusteta mitään yksittäistä ryhmittymää, edunvalvontajärjestöä tai puoluetta – eivätkä kirjoitukset sido mitään ryhmittymää tai taustajoukkoa. Mielipiteet ovat pelkästään kirjoittajan, ellei asiasta ole erikseen toisin mainittu. Viitteet ovat pääsääntöisesti kirjoittajan omia, paitsi niissä tilanteissa, missä on lähinnä käytetty vapaata tietosanakirjaa – Wikipediaa, mikä näkyy aina jokaisessa linkkiosoitteessa. Kirjoitukset eivät pyri loukkaamaan, eivätkä provosoimaan ketään tietoisesti. Artikkelit noudattavat kansalaiskirjoituksille yleisesti hyväksyttyä tapaa olla panettelematta tai tietoisesti väärää todistetta antamatta. Kirjoittaja on poliittisista puolueista riippumaton kirjoitusten osalta. Kirjoitusten lainaaminen on sallittua – lähde mainiten. Mikäli joku tai jotkut kokevat vääryyttä kirjoitusten osalta – pyydetään ottamaan yhteyttä allekirjoittaneeseen – Ilkka Luoma.

Ei kommentteja: