lauantaina, syyskuuta 28, 2019

Hongkongin mellakat saavat paljon palstatilaa - enemmän kuin Pariisin keltaliivit

...

HS:

Hongkongissa puhkesi rajuimpia väkivaltaisuuksia moneen viikkoon, Kiinan lähestyvä merkkipäivä kiihdyttää mielenosoituksia

...
Ilkka Luoma 

Jostain syystä Hongkongin mellakointi saa huomattavasti enemmän palstatilaa ja mediajulkisuutta kuin Pariisin ja Ranskan keltaliivien aika-ajoittaiset mellakoinnit. Miksiköhän kaukaisempi tapahtuma EU' n ulkopuolella on mediainnostavampaa kuin kotoinen ja vastaava EU-alueen mellakointi pidätyksineen ja poliisien vastaavanlaisin toimenpitein.

Onko HK' n tapahtumat mediaseksikkäämpiä, vai olisiko takana hienostunut laatumedian osittainen manipulaatio. jolla koetetaan saada ujutettua epäsuoraa pelkoa tänne länteen - idän yhteiskuntamallien leviämisestä ja niin muodoin löydettävä sellaista uutisoitavaa, joka torppaisi iduillaan olevat yhteiskuntakeskustelut mitä läntisen kulttuurin ja talouselämän toimet ovat saaneet aikaiseksi yhteiskuntajärjestyksenä ja ympäristöongelmina.

Vähälle jää sen huomioiminen, jossa Kiina jättää ottamatta kantaa esimerkiksi Pariisin mellakoihin - sillä Kiinan ja kiinalaisuuden perusperiaate on olla sekaantumatta muiden itseänisten sisäisiin asioihin, kun ne eivät koskettele itse Kiinaa tai tämän suoria intressejä.

Kiina on esittänyt vaateen lännen suuntaan. Länsi suoraan tukee ja sekaantuu vähintäänkin kommenttien Kiinan sisäisiin asioihin. Samalla mediakin voisi tarkastella omaa tapaansa uutisoida niin HK' n kuin Pariisin tapahtumia - löydetäänkö samankaltaisista tapahtumasarjoista jotain yhteistä ja/tai erilaisuutta - uutisointina.

Kiina täyttää 70 vuotta (1.10. on Kiinan Kansallispäivä), mainittakoon, että vieressä olevan toisen väestösuurvallan Intian suuren miehen Mahatma Gandhin (rauhallisen mielenilmauksen luoja) syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta (2.10). Kiintoisaa on se, ettei Intia ota kantaa HK' n tapahtumiin. Intia oli samalla tavalla siirtomaa Iso-Britannian imperiumin kolonisaatiossa kuin Hongkong.

Olisiko vähintäänkin täällä meillä Suomessa aika omaksua puolueettomampi tapa nähdä maailman asioita - olemmehan idän ja lännen vedenjakajalta ja presidenttimme tukee tasapuolista lähestymistä - riippumatta ilmansuunnista.


...

2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
HS:
Kaaos jatkuu Hongkongissa: mies sytytettiin tuleen, poliisin ampuma mielenosoittaja kriittisessä tilassa – Hallintojohtaja vetosi väkivaltaisuuksien lopettamiseksi
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006303468.html -

...
Ilkka Luoma 11.11.2019 - 12:12

Pekingin kärsivällisyyttä koetellaan. Myötämielisyys ja ehkä nimenomaan pidättyväisyys on ollut poikkeavaa mellakoitsijoita kohtaan. Ehkä nyt testataan pehmeämpiä keinoja? Pekingillä on sopimuksen mukainen velvollisuus ylläpitää Hongkongin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa - tekemänsä 50-vuotissopimuksen velvoittamana.

Peking tulee palauttamaan järjestyksen, luottamuksen ja rauhallisen kaupallispainotteisen elämän HK' hon. Nyt kun ihmisuhreja tulee puolin ja toisin, sekä väkivaltaa tavallisia hongkongilaisia kohtaan esiintyy yhä enemmän, alkaa suunnitelmat vyöryä käytännöiksi. Keskushallinnon armeijavoimat ovat jo valmiina palauttamaan turvallisuuden ja järjestyksen - auttaen rajoitetun keinoin paikallista poliisia.

Peking tietää jo tarkoin osin ulkoa operoidun, avustetun ja rahoitetun mellakointi-invaasion. Tuokin osa on jo julkisesti Pekingistä informoitu ja varoitettu. Kiina ei itse puutu toisten itsenäisten sisäisiin asioihin ja tässä se edellyttää muilta vastavuoroisuutta.

Mielenosoitukset hyväksyttiin, mutta mellakointi ja tavallisten hongkongilaisten elämän häirintä on noussut lähelle "liipaisurajapintaa - triggering moment", voisimme arvioida järjestyksen palautuksen olevan noin 90 prosentin tasolla, pidättyvyyttä on vain 10 prosenttia jäljellä.

Rouva Lam puhuu ja antaa viimeisen viestinsä. Tämän jälkeen Peking puuttuu turvallisuuden ylläpitoon määrätietoisin toimin, ellei nyt nuo laittomat mellakoitsijat asetu HK' n lakien ja sääntöjen puitteisiin.

Tienanmenin aukion mellakoinnit pysäytti mystinen tankkimies, joka oli Keskushallinnon lähettämä! Deng Xiaopingin oivallus, tunnustus yksilömarssin alulle ... Jää nähtäväksi mikä tulee olemaan ratkaisu Hongkongissa.
.

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
HS:
Mielenosoittaja kuoli Hongkongissa, tapaus kiristää jännitteitä entisestään
~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006300253.html -

...
Ilkka Luoma 11.11.2019 - 14:55

Otsikko on totta, mutta raflaava ja provokatiivinen. Lännessä uutisoitu Hongkong koetaan lukijoiden taholta hyvin länsimielisesti, jossa "suuri ja paha" Pekingin keskushallinto kurittaa vapauksia ja demokratiaa halajavia hongkongilaisia, jotka ovat etnisesti kiinalaisia. Monia ihmetyttää lännenmiehen itsekkäät arviot oman järjestelmänsä painoarvosta maailman enemmistökansoihin nähden.

[Taustaa] HK oli Englannin siirtomaa aikansa ja koki kauttansa muun muassa Oopium-sodat, jotka operoitiin kolonialistisista maista - tuottaen suuret määrät huumeita Kiinan markkinoille ja itse kiinalaisille suureksi haitaksi, joita vastaan Kiinan silloinen keisari koetti estää ja korjata. Tosin häviten ja taipuen englantilaisten liiketoimien edessä - Intiasta käsin, joka sekin oli alusmaa englantilaiselle kolonialismille.

Pekingin keskushallinto on ollut pitkämielinen, osin ulkoa operoituihin HK-mellakoihin liittyen ja ulkoa esimerkiksi Englannista poliittisesti sekaantuneista ministeriviesteistä, liittyen HK' n mielenosoituksiin.

HK' n mellakat ovat häirinneet enemmistöhongkongilaisten arkielämää, mainetta ulkomailla sekä kauppaa niin ulos kuin sisään itse manner-Kiinaan. Peking tietä erinomaisen tarkasti miten ulkoa ollaan sekaannuttu HK'n tilanteeseen - ja onkin siitä varoittanut - myös Englantia sen ministerilausunnosta.

Tuo kuolontapahtuma on valitettava, mutta siihen ei voida liittää edes vihjaavasti ainakaan vielä - kun ei ole mitään todisteita - mitään viranomaistekoa. Kuolema saattoi olla puhdas vahinko, kenenkään ulkoisen siihen puuttumatta. Jäämme odottamaan tutkimuksia, jotka ovat sitten uskottavia ja puoleettomia - tai sitten ei - riippuen uutisoijasta.

HK' n tilanne on Kiinan sisäinen asia, kuten Chilen mellakointi, Irakin mellakat (tosin Irakin osalta on huomioitava amerikkalaishyökkäys Irakiin vuonna 2003, joka syöksi valtion pitkäksi aikaa kaaokseen!) Barcelonan mellakointi, keltaliivien mellakat Ranskassa tai mielenosoitukset Yhdysvalloissa ja Venäjällä.
.