keskiviikkona, syyskuuta 11, 2019

Mika Aaltola valittiin UPI-FIIA' n johtajaksi - jatkuuko yksipuolinen amerikkalaisuus?





...

HS:

Mika Aaltola nousi Ulkopoliittisen instituutin johtoon tiukassa äänestyksessä – hallitus jakaantui 5–4

.
Ilkka Luoma 

Suomessakin itä-länsi vastakkainasettelua, jota UPI-FIIA vahvistaa?

Tähän mennessä on juuri ohjelmajohtaja Mika Aaltolan toimesta tuotettu vahvaa osin yksipuolisuutta idän ja lännen vertailu-uutisoinnissa ja "puolueettomissa tutkimuksissa" - Aaltola on vahvasti US-henkinen ja puolustaa arveluttavasti amerikkalaisuutta muuttuvassa maailmassa, jossa yksipuolinen us-hegemonia on särkymässä - Kiinan nousun myötä. Maailma on astumassa monikeskisemmäksi - tämä olisi syytä havaita myös Ulkopoliittisessa Instituutissa.

Olisikin erinomaisen tärkeää, että Suomessa olisi eduskunnan valvoma sellainen ulkopolitiikan tutkimuslaitos, joka osaa pitää silmät auki niin itään kuin länteen - nyt näyttää itäinen silmä olevan ainakin osin kiinni. Se ei ole ole eduskuntamme tavoite eikä edes kansakuntamme etu.

Olemme idän ja lännen vedenjakajalla oleva erityisasemassa oleva valtio, jonka uusnormaalin tasapuolisuus ja muiden sisäisiin asioihin puuttumattomuus on sävytetty jo presidentti Sauli Niinistön toimesta - tätä olisi myös UPI-Ulkopoliittisen Instituutin osattava kunnioittaa - "puolueettomuudessaan", joka nyt yllättäen voisikin muutua tarkemman eduskuntavalvonnan toimesta aidosti puolueettomaksi - silti luottamuksen kasvaessa UPI voisi säilyttää riippumattomuutensa.

Niinistö ajaa Suomea maaksi, joka osaa aidosti tarjota hyviä palveluksia niitä haluaville - vapaaehtoisesti, niin itään kuin länteen. Tällaista kehitystä ei saa uhata tai vaarantaa yksipuolisella tavalla nähdä maailmallista ulkopolitiikkaa - juuri tutkimuslaitoksena, jonka pyhin ajatus on tuottaa uskottavaa ja puolueetonta tietämystä tutkimustuloksina kansanedustajiemme, ministereidemme ja jopa presidenttimme käyttöön.

Toivottavasti nyt Mika Aaltola osaa nähdä kokonaisvaltaisemmin maailmaa kuin tähän mennessä amerikkalaislasit silmillään.


...

Ei kommentteja: