keskiviikkona, syyskuuta 04, 2019

Ulkoministeri Pekka Haavisto on oivaltanut 'sauliniinistömäisen" tavan Venäjän suhteisiin


Tätä kirjoitettaessa Suomen ulkoministeri - Pekka Haavisto

...
HS

Ulkoministeri Haavisto FT:lle: EU:n tehostettava toimiaan Venäjä-suhteiden parantamiseksi

.

Ilkka Luoma 

Ulkoministeri Pekka Haavistolla on selvästi yleisymmärrystä eurooppalaisuuteen ja Euroopan laajuiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikan hahmottamiseen. 

Haavisto seurailee presidentti Sauli Niinistön viitoittamaa tietä. Niinistö taas on oivaltanut
kekkosmaisen otteen itäiseen rajanaapuriimme, jonka kanssa olemme eläneet jo yli 70 vuotta täyttä rauhanaikaa. 

Euroopan ainoaa ydinasesuurvaltaa Venäjää maanosan väkirikkaimpana valtiona ei voi unohtaa, jos haluamme pärjätä itsessämme ja erityisesti Aasian nousevaa voimaa vastaan. Mikäli EU "hylkää" Venäjän, on vaarana, että Kiina omii Venäjän kaikkinensa omiin "taskuihinsa". 

Silti vastakkainasettelua Aasian jättejä - erityisesti Kiinaa kohtaan ei kannata rakentaa, sillä Venäjä on linkki sinne - koko ajan parantuvien Kiina-suhteidensa ansiosta - niin kaupassa kuin puolustautumisen turvallisuudessa sitä maailman toista ydinasesuurvaltaa - Yhdysvaltoja kohtaan. 

EU-alueelta erityisesti Saksa EU' n suurimpana taloutena tarvitsee yhteyttä Venäjään parannettavan. Saksa tarvitsee Venäjän 140 miljoonaisen kansan ostovoimapotentiaalin. 

Venäjän kasvu potentiaalina nousee koko ajan - puhutaan jopa sen mahdollisesti olevan ravintotuotannon ruoka-aitta - esimerkiksi EU' n kuivuville etelävaltioille. 

Saksa jos mikä tietää, mitä merkitsee vastakkainasettuminen venäläisiä vastaan - vuodet 1941-45 kertovat sen julman tehokkaasti. 

Saksa yhdessä Venäjän kanssa on yleiseurooppalaisen rauhan takuumiehet. Odotamme uuden schröderiläisen aikakauden alkamista - koko Euroopan eduksi.

...

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
Ulkoministeri Haavisto FT:lle: EU:n tehostettava toimiaan Venäjän-suhteiden parantamiseksi
Ilkka Luoma 4.9. 17:43

HS julkisti myös toisen uutisen tai oikeastaan haastattelun älykkäästä suhdetoiminnasta Venäjän suuntaan - Heikki Talvitie, Kremlin asiantuntija --- ~ https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006225028.html -

...
Heikki Talvitien valtioviisaus puolestaan kulminoituu tähän otteeseen HS-haastattelusta:

" ... ”EU:n aloittaessa 2014 pakotepolitiikan Sauli Niinistö ilmoitti, että jos Suomen etu vaatii, niin tarvittaessa hän jatkaa tapaa­misiaan Vladimir Putinin kanssa.”

”Se oli oikea ratkaisu. Valtioviisas teko.” ... "

Talvitie osasi nähdä ja näkee edelleen juuri sen oikean tavan hoitaa viisaasti Kekkosen perintöä ulkopoltiikan osalta, ja erityisesti itään - nykyinen presidentti Sauli Niinistö on jo omistanut kekkosmaisia piirteitä taitavana luotsaajana täältä idän ja lännen vedenjakajalta.

Ainoa erottava, mutta vakava seikka on seikkailupolitiikka US-johtoisen Nato-sotakoneen kanssa - US hävittäjät tulivat itse itsensä pyytäen taistelutilanteita demonstroimaan Kuopion Rissalaan - lentämään ärjyviä jälkipolttohyökkäysharjoituslentoja suoraan itään - lähelle Venäjän rajaa ...

... tuon mahdollisuuden kruunasi USA' lle Nato-Isäntämaa pöytäkirja, jonka puolustusvoimien komentaja allekirjoitti - pöytäkirjan irtisanomisaika on kuusi kuukautta. Pöytäkirja ei pidä sisällään Naton osalta ydinaseiden Suomeen tuomiskieltoa, kuten vastaava pöytäkirja Ruotsissa tekee ja määrittää.

Kekkosen aikana Kreml kerran pyysi yhteisiä sotaharjoituksia Suomeen. Kekkonen silloisen puolustusvoimain komentajan aloitteesta totesi: "Kiitos ei" ja asia jäi siihen. Tuolloin oli suoraselkäisyyttä ylläpitää 1975 ETYK-juhlakokouksessa saavutettua idän ja lännen suunnalta tunnustettua puolueettomuuttamme (Max Jakobson -kirjoissaan toteaa tuon puolueettomuustunnustuksen).

Nyt jouduimme hyväksymään nikotellen tuon USA hävittäjien ja Hangon maihinnousuharjoitukset - edellinen vieraan valtion maihinnousu maamme ydinalueille tapahtui Saksan toimesta 1918.
.