maanantaina, syyskuuta 30, 2019

Nykyinen Kiina täyttää huomenna 70 vuotta

*

...


HS:

Kiina viettää yksipuoluejärjestelmän juhlia, eikä näköpiirissä ole nopeaa muutosta

...

Ilkka Luoma 

Kiinan presidentti ja 'istuvan politbyroon' puheenjohtaja Xi Jinping on ilmaissut selkeästi, että puolue jatkaa, ylläpitää ja huolehtii maailman suurimman kansantalouden (bkt/PPP - IMF 2014/-15) ja populaation huolehdintaa menetelmillä, jotka ovat perinteitä, historiaa, mutta myös modernia ajattelua korjata ympäristövahingot, jotka on tuotettu viimeisen 40 vuoden aikana. Kiina on ilmaissut ottavansa mielellään ympäristöjohtajan maailmallisen tittelin, kun näyttäisi siltä, että per capita ja kumulatiivisesti suurin ympäristökuluttaja USA ei tuota haastavaa titteliä halua.

Kiinan yhteiskuntajärjestys on Xi' n mukaan jo vientituote - erityisesti suurille populaatiovaltioille - ehkä lähinnä kehitysmaille. Suomesta katsottuna ei 1396 miljoonan kansakuntaa johdeta menetelmillä, jotka voivat toimia 5,5 miljoonan kansassa. Ei Enontekiö Lapista tule neuvomaan Helsinkiä miten kaupunkia johdetaan.

Valinta omasta yhteiskuntajärjestyksestä jää kullekin valtiolle itselleen ja näin muodoin Kiina ei sekaannu muiden itsenäisten sisäisiin asioihin - vaan pyrkii vain edistämään kauppaa, toki kaikkien muiden tavoin - omin eduntavoitteluin, mutta kuitenkin niin, että toisellekin jää jotain - kyseessä ei kolonialistinen menetelmä, vaan vapaaehtoisen kaupan, jossa tarjotaan etuisuuksia sen mukaan miten hyvä asiakassuhde todellisuudessa on.

Kiina täytää huomenna 1.10. 70 vuotta. Jäljellä on tasan 30 vuotta, jonka kuluessa Kiinan uusi reformi "Vihertyvän Kiina" korjaa ne ympäristöongelmat, jotka tehtiin Kiinan suuren miehen Deng Xiaopingin "Menkää ja rikastukaa" -reformissa. Samalla on alkanut pohdinta mitä rikastumisella on lopulta tarkoitettu!

Kiinassa kokonsa vuoksi ei voida tehdä kaltaistamme kabinettipolitiikkaa -aika loppuu, ja maapallo hikeentyy henkihieveriin. Kiinassa tehdään päätöksiä, siellä on tiettävästi ainoa komissio, jonka tarkasteluskuuppi on 100 vuotta. Suuren valtion on katsottava kulman taakse.

Kiina on maailman vanhimpia yhtäjaksoisia korkeakulttuureja.

...
*

Photo by IJL

Ei kommentteja: