sunnuntaina, syyskuuta 29, 2019

Suoraa kansandemokratiaa - Brexit, kuten britit sen tahtovat!





...

HS:

Britannian tympeä brexit-puhe voi hiipiä Suomeenkin, mutta tympeys ei ole vain yhden puolueen ongelma

...

Ilkka Luoma 

Asiahan on harvinaisen yksinkertainen. Aikanaan Englannin aiempi PM David Cameron kikkaili vaalilupauksilla ja ajautui lopulta virtaan ... Kansanäänestys Brexitistä tuli ja meni. Tulos oli selvä: 52 prosenttia briteistä sanoi Kiitos ei EU' lle - monienkin syiden summana - sanotaan myös ja erityisesti media haluaa kirjoittaa manipulaatiosta, joka hämäsi englantilaisia kääntämään selkänsä Euroopan Unionille. Tuosta kansantahdosta on nyt kulunut useampi vuosi ja ollaan "patissa" - kansa sanoi "erotaan" - kansanedustajat eivät taas tiedä mitä pitäisi tehdä.

Englantilaisten itsensä valitsemat poliitikot - parlamenttiedustajat eivät osaa toteuttaa kansakuntansa tahtoa, vaikka viesti äänestäjiltä oli selvä - enemmistö halusi irti EU' sta. Nyt pääministeri vaihtui - edellinen neuvotteli irtautumisehdot EU' sta, se ei kelvannut kansanedustajille. PM vaihtui - nyt Boris Johnson astui remmiin ja viesti toimesta on siinäkin kirkas: Toteutan kansakuntamme tahdon - irti EU' sta sopimuksella tai ilman. Kirkasta tämäkin.

Johnson haluaa arvostaa kansakuntansa suoraa tahtoa - sanoisimmeko sitä suorademokratiaksi. Ja jos parlamentti ei osaa ratkaisua tehtaille - oli se parempi laittaa "lomalle" , tosin korkein oikeus palautti työvelvoitteen edustajille. Niin tai näin - olisiko aika kuunnella kansalaisia ja tehdä uusi elämä puhtaalta pöydältä?

Onkin sitten eri asia miten media rummuttaa aihetta - tuntuisi siltä, että kaikki mahdolliset ja mahdottomat ongelmat on saatu lueteltua - mutta yhtään positiivista seikkaa ei ole mediassa näkynyt. Miksi? Eikö yksinkertaisesti hyviä syitä eroon ole olemassa? Äänestikö kansa väärin? Vaihdetaanko kansa vai järjestetäänkö uusi kansanäänestys niin monta kertaa, että se miellyttää - mutta ketä?!

...

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
HS:
Kommentti: Jos brexit-ihmettä ei tapahdu, Boris Johnson ajetaan tilanteeseen, jonka sijasta hän ”makaisi ennemmin kuolleena katu­ojassa”

...
Ilkka Luoma kommentti 16.10.2019 - 12:26

On liki varmaa, että "jonkin asteinen sopimus syntyy", sillä EU pelkää Englannin sopimuksetonta lähtöä. Arkinen brittikansantalouden koko kertoo ymmärryksen pelolle. EU' lle on viisaampaa saavuttaa "kehno sopimus" mieluummin kuin sopimukseton tila, joka ajaa britit nopeaa kahdenvälisiin sopimusneuvotteluihin - muun muassa maailman suurimpien kanssa - US' n ja Kiinan. EU ei edusta mailmastamme kuin lopulta populaatiosuhteena 0,5/7,9 (britit vielä siinäkin mukana).

Ero EU' sta avaa Englannille aivan uuden avautumismahdollisuuden entisiin kolonialistisiin imperiumin valtoihin - ehkä osin uudella anteeksi pyytävällä asenteella ja näin se olisi vastapaino Kiinan maailmalliselle esiinmarssille - erityisesti kehitysmaissa, joissa britit koloniaaleina ahersivat - tosin vain silloin omaksi edukseen. Ehkä nyt Brexitin jälkeen asenneilmasto olisi toisenlainen?

Itse Englannissa kuningatar Elisabeth II parlamentin avauspuheenvuorossaan kertoi todellisuuden. Kuningattaren hallitus hakee eron EU' sta - ystävällisesti ja yhteistyöllisesti. Kuningatar Elisabeth II oli oivaltanut kansansa enemmistötahdon.

...