keskiviikkona, joulukuuta 11, 2013

Vallankumouksen oikeutus - entä meillä?

Thaimaassa oppositio haluaa vallansiirron ilman vaaleja. Nythän vallassa on vapaiden vaalien tuloksena kansanenemmistön kannattama Sinawati-suvun edustaja pääministerinä – väitetään vaalituloksen syntyneen lahjonnalla ja korruptiolla.

Ukrainassa EU myönteinen vähemmistö haluaa vallanvaihdon, unohtaen samalla suuren kansanosan, joka ymmärtää Venäjän merkityksen Ukrainan kaupankäynnille ja energiansaannolle. Herää toki kysymys myös siitä kuinka pitkälle itään EU haluaa kumppanoida ja myöhemmin jäsenvaltioiksi liittää.


Suomalaiset ovat harvoin nousseet barrikaadeille

Viimeinen tosikoitos oli 1918 – heti itsenäistymisemme jälkeen, jolloin kansa oli luokkajaollisesti kahtia repäisty – oli toverit, niin työläiskortteleissa kuin maarenkeinä maaseudulla ja olivat rahalliset valtaa pitävät patruunat, kartononpitäjät ja porvarit – historia kertoo väkevästi kuinka sovinto syntyi jo Talvisodan juoksuhaudoissa 1939.

Toisen kerran Suomen Kemissa punainen kansanosa yritti mellakkaa – tavoitteena kaataa lopulta maamme hallitus ja saattaa toverit takaisin valtaan – kuten oli autuus ollut heti Jatkosodan jälkeen. Poliisi suitsi hevosin Kemin mielenosoitukset ja jälkipyykiksi Kemi sai Suomen punaisimman kaupungin leiman.


Suomalainen greenpeace-aktivisti Sini Saarela pääsi The Guardianin äänestyksessä jaetulle 2. sijalle Vuoden henkilö 2013 mediakyselyssä. Paljastaja Edward Snowden 1] voitti Vuoden henkilö kisan – ja vapaan tiedonkulun airueena nyt paistattelee ja aikaansaa harmaita ohimoita USA:n vakoiluvirkakoneistossa. Tiedetty oli saatettu päivänvaloon ja valaistusta näyttää tulevan lisää.


Sini Saarela paistattelee ympäristöaktivistien ikonina

nyt vaaditaan täyttä vapauttamista kiistattomista lainrikkomuksista. Pontimena täydelle vapautukselle nähdään luonto- ja ympäristöarvojen 3] urhea puolustaminen. Mehän kuitenkin kaikki muistamme, että biosfääri on mahdollistanut meidän kaltaisemme hiilielämän 4] jatkumisen – ehkä liiankin ihmissikiävänä?

...
Minne lähinnä läntisten, materiaaliseen kuluttamisen kasvuun huutavien 5] näyttö- ja vertailutalousyhteiskuntien suunta ja päämäärä kohdistuvat? Sitä emme lopulta tiedä, mutta sen me tiedämme, että lopulta tyhjästä on paha nyhjästä. Biosfäärin monimuotoisuuden kaventuessa – kaventuu myöskin meidän ihmisten leipä. Herääkin kysymys – Oletko valmis kulutuksesi puolitukseen? 6]


Vallankumous Suomessa

Tämä ei nykymenon myötä ole vielä mahdollista. Nykyhallitus on junaillut päätöksensä aina niin myöhään ja liian vähäisinä, että syömävelan otolla on pidetty kitisevät kansanosat ”tyytyväisinä vähäänkin”. Sen sijaan heillä, joilla on riittävästi, ei ole mitään halua kaataa Jyrki Kataisen hallitusta 7] 8], vaikka viisaimmat heistä jo ymmärtävät, että pää on tulossa vetävän käteen. Kasvuhokemat ovat hoetut ja toimeliaisuuden 9] filosofian ymmärrys aukeamassa.


Sallittua ja sallimatonta

Jos koemme Sini Saarelan ja Edward Snowdenin yksittäisteot sallituiksi ja koemme myötätuntua Ukrainan ja Thaimaan vallankumousyrityksille – niin saatamme olla myös valmiit myös meillä vahvan ja määrätietoisen johtajan perustelluille uudistuspyrkimyksille, joiden päämääränä on nykyisen hallituksen kaato ja uuden ennenkokemattoman valinta – vaaleilla tietenkin. Uutta veljes- ja sisällissotaa meille ei enää tule.

...
Suomalainen ei hevillä barrikaadeille ryhdy
[Mellakka kielii patoutuneesta turhaumasta ~ http://aamulehdenblogit.ning.com/profiles/blogs/tampere-luokkataistelujen-kaupunki – AL/BLOG/il ]

Pienenkin plusmerkin ilmaantuessa – tyydymme asiaintilaan ja jäämme jälleen odottamaan ”valtaapitävien viisaita päätöksiä”. Tosiasia on kuitenkin se, että enemmistöllä meillä menee vielä toistaiseksi taloudellisesti ja materiaalisesti hyvin ja se näyttää monille riittävän.


...
VIITTEET
7] Onko kansakunnallamme varaa ylläpitää Kataisen kuusiloa? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=926989 - [IL/il]
8] Onko meillä halua pitää Kataista pääministerinä? ~ http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=898664 - [IL/il]
...
Ilkka Luoma


BLOG 27622

doc.: kaatuuko_hallituksemme_10122013.doc – OpenOffice Writer

AL USIL – VF


510 | 5041

Ei kommentteja: