tiistaina, joulukuuta 24, 2013

Mitä teemme tulevina vuosina - maaseudun tulet kutsuvat

Kansalaiset muuttavat maaseudulta kaupunkeihin tai suuriin asutuskeskuksiin (nykyhallituksemme sote-kuntauudistushankkeen todellinen tavoite) – jeps, tämä tiedetään. Suomessa on elinvoimainen maaseutu, tuotokseltaan, jos maatalous hoidetaan vaikkapa luomuna, jopa tuottava ja työtä antava – jeps, tämäkin tiedetään.


Viikonloppuisin ja pyhinä kaupunkilaiset kiitävät pitkinä autojonoina peräkärryineen maaseudulle – vesien äärelle, mummojen mökeille (elleivät ole laitoshoidossa) rauhoittumaan – arjen kasvuhuudosta ja kulutusjuhlakiireistä – jeps, tämäkin vielä tiedetään.

Otsikoimme vuonna 2005 kirjoituksen näin ---
Mitä teemme Suomessa lähivuosina?


Ennen Joulua kaupunkilaissilmä havaitsi tien varsilla, kiiruhtaessaan maalle, täyden kympin arvoisen tempauksen. MaaseutuNuoret olivat vieneet viestinsä esi-isien lailla nuotiotulien ääreen. Viesti oli kirkas.

MaaseutuNuoret olivat sytyttäneet tulia kaupunkilaisten kulkureiteille kohti maaseutua muistuttamaan aidosta lämmöstä ja yhteiselosta tulen loimujen heitellessä varjojaan kiireisen kaupunkilaisen kasvoille, tämän pysähtyessä viettämään lyhyttä ja lämmintä hetkeä muistaen samalla juurensa.
[ … tämä kirjoitettiin siis jo vuonna 2005 … ] Ensi vuonna saamme uuden presidentin ja toivottavasti uuden esimerkin yrittämisestä, osallistumisesta, yhtenäisyydestä ja hyväksynnästä. Ensi vuosi voisi olla löytämisen vuosi, jolloin lomakaipuumme lisäksi löytäisimme uuden maaseudun, sen maaseudun, jonka mullasta suurin osa suomalaisista on kasvanut.


Vastakkainasettelun aika on ohitse

Suomi on yhtenäinen maa ja meillä on selkeä yhteinen äidinkieli. Meillä ei ole varaa eriarvoistaa kaupungistunutta maatamme luokitukseen maaseudusta - kärjistäen esitettynä - alkutuottajina ja kaupungeista, lähinnä kuluttajina.


Tarvitsemme molemmat!

Kaupunkilainen tarvitsee maaseudun rauhaa ja maaseutu tarvitsee tyhjenemisen estämiseksi työtä ja osallistumista. Ensi vuosi voisi olla maaseutulomien ja etätyön vuosi "kotimaista suomalaisille", jolloin maatalous pontevasti loisi matkailuelinkeinoaan sivutuloksi pääelannon vankaksi tukijalaksi.

Suomalainen ruoka ei pärjää hinnaltaan ulkomailta tulevalle vyörylle. Emme kilpaile hinnalla, vaan kokonaisuudella: kaupunkilainen voisi ostaa lomailunsa ja etätyönsä päätteeksi aitoa kotimaista tilaruokaa, -viinejä, ruoan raaka-aineita ja puolijalosteita ilman ketjuuntunutta kaupan välistävetoa, tuotteissa lukien aidosti Finnmade.

...Emme pärjää Suomessa kaukoidän maiden liukuhihnoille,

emmekä perussuunnittelussakaan kehittyvien maiden insinöörimassoja vastaan ennenkuin palkkatasot tasaantuvat. Meille jää erikoisosaaminen. Suomessa on lähtökohdiltaan erinomainen koulutusjärjestelmä, jota tullaan mm. Kiinasta tutkimaan ja oppimaan.

Suomessa on vähemmän asukkaita kuin kolmanneksessa Moskovaa. Me emme pärjää perustuotannossa; me pärjäämme terävillä erityisaloilla. Huippuesimerkkeinä Ponsse, Genelec, Suunto, Marioff, Kvaerner Masa-Yardsin MARC, Silver, Kemppi, Nautor, Vaisala ja Ilmatieteenlaitos. Me pärjäämme myös logistiikassa ja sen hallinnassa; Nokia on luonut ehkä maailman tehokkaimmat tavara- ja informaatiovirtojen logistiikat.


Swissmade esikuvana Finnmade´ lle

Tulevina vuosina me voimme luoda vastaavan käsitteen kuin sveitsiläiset swissmade tunnukselleen ja heidän pankkiosaamiselleen vaitiolona, joka hakee vertaistaan. Me voimme synnyttää erityisosaamisen hienotunteisesta, ehdottoman luotettavasta kaupanjärjestelijästä suurien kaupantekijöiden välille.


Meihin luotetaan jo nyt ja meihin katsotaan niin Venäjältä kuin Kiinasta

Suomeen on jo perustumassa kaupan edistämisen järjestö niin Venäjän kuin Kiinan suuntaan *]. Suomi on saamassa erityisasemaa Euroopan Unionin itäisenä porttina; matka Kiinasta mannereurooppaan vie Suomen kautta. Suomesta on EU:n lyhin lentomatka Kiinan markkinoille. Suomesta on maailman nopein tietoliikenneyhteys EU-maana Kiinaan **]. Siperian radan läntinen päätepiste rakentuu Kouvolaan ***].


Suomi pärjää tulevina vuosina omaehtoisella puolueettomuudella, ilman Natoa 1]

Tarvitsemme niin suurien nousevien kauppamaiden luottamuksen kuin neuvottelutaidon tinkimättömän tasapuolisena neuvottelukonsulttina. Aikoinaan syntyi maailman parhaista rallikuljettajistamme käsite Flyingfinn; nämä mäkiset, aaltoset, kankkuset, vataset yms. saivat osaamisensa maaseudun syrjäisillä teillä, kokeillen mihin corollat ja escortit kykenivät parimetriä leveillä kyläpikiksillä kyyditettäessä tyttöystäviä kotimaitolaitureille.

Suomalainen "sisu ja sauna" ovat kasvattaneet maailman parhaita kuljettajia, samoin me voimme luoda maailman luotettavimpia kaupanedistäjiä saaden saman leiman kuin sveitsiläiset pankkiosaamisestaan.


Suomi on esimerkkimaa yritysmaaperän luojana;

meillä on yksi maailman luotettavimmista mahdollisuuksista luoda yritystoiminnan pohjaa ulkomaalaisille yrityksille. Suomi voisi olla monien kiinalais- ja venäläisyritysten päämaja, niiden matkatessa muualle EU:hun, ja jos vielä onnistumme näihin sisällyttämään oman lisäarvomme, olisi yhtälö valmis.


Uuden vuoden 2006 [!] ennakkoluulottomat lupaukset 2]:

Maaseutumme vireäksi kaupunkilaisten löytäessä sieltä juurensa sekä lupauksemme tehdä maastamme idän ja lännen portti kaukoidän ja idän kehittyville talousmahdeille matkalla muualle Eurooppaan, unohtamatta uudelleen nousevaa Euroopan veturia, usein Suomea auttanutta Saksaa 3].

...
VIITTEET
*] Suomessa tehtiin tilattuna työnä perustutkimus, laillisuustarkastelu ja kauppayhdistyksen sääntömääritys mukautettuna EU:n direktiivieihn ja Suomen lakiin. Konsultaatio käännettiin kiinaksi ja venäjäksi ja toimitettiin tilaajille. Tämän jälkeen konsultoinut taho ei ole asiaan puuttunut kuin päivityksinä mitä on pyydetty.
**] Suomalainen suuri informaatiologistiikan yhtiö tilasi suoran manneryhteyden valokaapelille Siperian läpi Kiinaan, koska halusi ajaa tuotannonohjaus suoraan Suomesta – mikään tuolloinen merikaapeli ei yltänyt riittävään vastinnopeuteen – eikä satelliittiyhteys tullut muutoinkaan kysymykseen.
***] Kouvolan kaupungin entisen kaupunginjohtajan herra Ahdin haaveet eivät ole vielä toteutuneet, mutta raideyhteys Kiinasta Venäjän läpi on tänäänkin todellinen vaihtoehto. Ensimmäiseksi pitäisi saada Kouvolaan kiinalaista pääomaa, joka rakentaisi tarvittavat logistiikan keskukset ja järjestelmät sekä jakelun eteenpäin.

1] Nato kysymys puhututtaa suomalaisia, ja paljon. Tämä on niitä ainoita asioita, joissa kansalaisemme suurena enemmistönä ovat vuodesta toiseen samaan mieltä ja vieläpä yhtenäisinä – ikäänkuin arkikansalaiset ymmärtäisivät paasikivimäisesti ”realiteettien hyväksymisen viisauden aluksi” paremmin kuin kolminkertaisuutta haastavat natouskovaispoliitikot … Natoa tykinpiipun täydeltä ~ http://puheenvuoro.uusisuomi.fi/search/apachesolr_search/nato?filters=uid%3A23 - [US_P/il]
2] Artikkeli on kirjoitettu jo vuonna 2005, ja silloinhan odotettiin muutoksia vuodelle 2006 – nyt vuoden ollessa vaihtumassa tästä vuodesta 2013 vuoteen 2014 – voimme nyt katsoa mitä on todellisuudessa tapahtunut vuosien varrella, tähän päivään mennessä sekä kuinka osuvia olivat toiveet tuolloin vuonna 2005.
3] Saksa – EU-Europan väkevä veturi ~ http://jontikka.blogspot.fi/2012/07/saksan-vakevyys-eurooppaveturina.html – [jon/BLOG/il]


...
Ilkka Luoma

AL – US – Vf [316.] – IL

doc.: maaseudun_tulet_21122013.doc – OpenOffice Writer
---21122013---

BLOG 28155 | 2744 [JON]


807 | 7501

Ei kommentteja: