keskiviikkona, joulukuuta 04, 2013

Tyttöjen ja poikien pisa


*


Nyt on tuhkaa ripoteltu pisa-tutkimustuloksien vuoksi. Nuorisomme ei ole enää maailman parhaita – näinkö muuten koskaan olivatkaan. Millainen on maailman paras? Menimmekö vipuun ja tyydyttelimme itseämme, kun pärjäsimme tutkimuksissa, joiden täyden totuuden näkemystä ei kukaan edes varmuudella tiedä. Joka tapauksessa nyt droppasimme pisassa – olemme kallellaan päin, kuin Pisan torni ikään.


Mikä meni vipuun? Lapset syntyvät perheisiin toivottuina hedelminä. Lapsia pitää kasvattaa – se on vanhempien ylivoimaisesti tärkein tehtävä – eikä niinkään näyttö- ja vertailutaloudessa kiirehtiminen. Golf ei ole kasvattamista. Rotary klubi ei ole kasvattamista. Reippailla viikkorahoilla ei korvata kasvattamista ja hyvitetä poissaoloja.

Kasvattamista ei voi sälyttää opettajille, päiväkodin ohjaajille, neuvolatädeille eikä papeille kuin poliiseillekaan. Kyllä me vanhemmat olemme se oleellinen mallin näyttäjä – esimerkki, tuki ja turva. Unohdimmeko jotain, kun kylvimme lahjoja, nintendoja, xboxeja, pelejä, kännyköitä, mopoja … mopoautojakin - miten näytimme mallin ja esimerkin?


Työt ovat nyt sitten ”parempia” kuin pojat

kaikissa pisan tutkimusalueissa. Luotammeko siihen vai ymmärrämmekö tyttöjen ja poikien erilaisen lähtökohdan, päämäärän ja geeniperimän. Epäilemättä kin osaavat asiansa, kunhan heillä olisi riittävä kurinpito- ja esimerkinnäyttövalta. Huuli pyöreänäkö ihmettelemme nyt!

Miten me kirjoitimme tyttöjen ja poikien tilanteista kouluissa ja opinahjoissa – kun televisio, elokuvat, pelit ja muut katu-uskottavuuden reliikit ja virtuaalit ohjasivat lapsukaisiamme, kun meitä vanhempia usein ei juuri kotona näkynyt – kun oltiin töissä, töissä, ylitöissä ja klubilla ---


Kulutussuuntautunut markkinoiti ohjaa tytöt ja pojat eri lähtöruutuihin


[ 2007eduskunta sai ennätysmäärän naisia eduskuntaan, heitä on kuitenkin vähemmän kuin suhteellisen osuus kansasta "edellyttäisi" - tytöt suuntaavat lukioihin ja pojat enemmän pajoille ja linjoille käden töihin ... ]

Työpaikoilla nuoret naiset aloittaisivat pienemmällä palkalla kuin miehet. Suomesta on katoamassa monien vientialojen kilpailukyky kokonaispalkkakustannusten vuoksi. Kädentaitotyöt nousevat palkkaluokissa ja tekijöiden puutetta havaitaan miltei kaikissa mm. rakennusalan tehtävissä.


Tytöt

Tytöt ovat ahkeran kiltisti päämäärätietoisia esikuviensa myötä astumaan lukion kautta akateemiselle tielle ja myöhempiin johtaja- ja päättäjäasemiin yhteiskunnassamme. Peruskoulumme suosii tyttöjen säntillisyyttä, ohjautumisherkkyyttä ja yleistietouteliaisuutta. Tytöt ovat "parempia" lukioiden käytäville.


Pojat

Pojat ropaavat ensin kaikkea mitä käsiin tarttuu, sitten pojat ropaavat fillareita, mopoja ja lopuksi tuunataan corollia ja astroja. Kaikki mikä kädessä taipuu viehättää yhä useampia poikia. Nuoret miehet ovat luulleet itsestään enemmän kuin nuoret naiset. Miehet ovat osanneet pyytää palkkaa rohkeasti, itsevarmasti ja jopa yli taitojensa - näin on hiljalleen muodostunut 'ikiaikainen' palkkatasoero miesten ja naisten välille.

Kilpailukykymme ulkomaille paranee hiljalleen, kun korkeampi palkkaisille aloille suuntautuu paremman ja pidemmälle menneen koulutuksensa myötä enemmän naisia - palkkatasot alenevat, koska nuoret naiset ovat varovaisia, realisteja ja "järkevämpiä" palkkapyyntöjensä suhteen. Naisilla ei ole miehille pakonomaista palkkataistelua paremmuuden osoituksena - naiset arvostavat enemmänkin itse tehtäviä, tiimejä ja kokonaisuutta.


Äidit ohjaavat enemmän kuin me miehet tajuamme!

Äidit haluavat lapsensa ja tyttärensä eliittilukioihin ja sitä myötä akateemiselle tielle vastuisiin ja vaikutustilanteisiin. Kärjistäen isät joko loikoilevat sohvalla, pubissa tai loputtomissa ylitöissä ja pitkästyttävän turhauttavissa kokouksissa vierailla paikkakunnilla - ainakin muun perheen mielestä.

Miehet mittelevät vallasta, palkoista, optioista ja bonuksista. Naiset pohtivat osatekijöiden vaikutuksia järkevän kokonaisuuden muodostumiseksi. Ikiaikaisen geeniohjauksen myötä nainen näkee harmoniaa ja palapelien palojen siisteyttä, kun mies taas näkee uhkia, konflikteja ja vastakkainasettelua geeniohjauksessa ja reviiriajattelussa. Nainen kokoaa ja mies hajottaa.


Tyttöjen suuntaus korkeampaan,

mutta ei välttämättä parempaan koulutukseen tulee ohjaamaan koko yhteiskuntaa. Poikien suuntautuminen käden töihin tulee nostamaan entisiä duunariammatteja ansaitsemaansa arvostukseen ja näin muodoin nostamaan palkkatasoja siellä, ellei sitten ulkomaalaisvahvistukset hillitse palkkatasonousua.

Naisten laajempi hakeutuminen entisiin, jopa yliarvostettuihin, valkokaulusammateihin taas tulee laskemaan niiden palkkatasoja, joka tuo sitten kaipaamaamme kilpailukykyä nimenomaan vientialojen avainaloihin.


Tyttöjen ja poikien suurin esimerkki-imu lähtee markkinoinnista,

joka alkaa jo heti siinä vaiheessa kun lapsi tiedostaa television. Telkkarista lähtee vahva vaikute urasuuntaukselle - mainokset iskostavat, tyypittävät ja kohdistavat ihanteita kuluttamisen maailmaan kokemaan halustaan, sielustaan ja ruumiistaan malleja, jotka rakennetaan mainostoimistojen piirustuspöydillä.

Tytöt ohjataan suuntiinsa ja pojille annetaan suuntavilkut tahoillensa. Erilaistuminen rakennemuutoksena koittaa vahvimmillaan valinnoissa lukion ja ammattikoulujen välillä - osan jäädessä ajalehtimaan, koska perinteellistä kotiohjausta ei ole saatu nuorten kaipaavasta tarpeesta ja halusta huolimatta.


Pojat tulevat taivuttamaan putkia,

nostamaan elementtejä, korjaamaan jakokaappeja sekä laskemaan asfalttia. Näiden töiden arvostus nousee miehisen egon mukana, koska kukapa mies aliarvostetussa työssä olisi - miehinen reviiritaistelun itsetunto näkee tarpeellisuutta entisissa aliarvostetuissa ammattiryhmissä.

Tytöt taas opettavat, suunnittelevat, logistisoivat ja hoivaavat tasaisella järkevyydellä - ilman miesmäisiä intohimoja - tehtäviä, arkitoiminnallisesti molemmat jalat maassa. Näistä tehtäväjakaantumisista kohtaa myös tuleva palkkatasa-arvo.


Loppuosa palkkaeroista miesten ja naisten väliltä poistetaan hyvin yksinkertaisesti:

Miehet pudottavat sen naisia suuremman osuutensa pois seuraavassa palkkatarkistuksessa ja kas - näin syntyi taas uutta kilpailukykyä vientitoimintaamme - olemmahan monilla aloilla tuskaisen ylihinnoiteltuja kovaan kansainväliseen työn uudelleen jakoon nähden.

...
Lopuksi:

Uuden eduskunnan tärkeimpiä tehtäviä on panna alulle täysin uusi pohdinta kokonaiskoulutusjärjestelmästämme alkaen jo ajasta ennen nykyistä peruskoulun ala-astetta [ vakavuudella ].
On myöskin mukavaa ja hyödyllistä vastakkaisten sukupuolien ollessa kiinnostuneita edelleen toisistaan, tekemättä siitä kuitenkaan sen vakavampaa vastakkainasettelua [ keveydellä ].

KESKUSTELU --- TIEDE

...

Kuva
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/430629644/

Kuvateksti:
Kalevala oli miesvaltainen eeppos suomalaisuuden juurista ja tarustoista merkiksi omaleimaisuudesta, josta suomalainen voisi olla terveesti ylpeä - oli sitten takaa siintävästä lukiosta valmistuneiden tyttöjen osuus jo reilu 65% tai ei. Mainittu lukio on Suomen paras, tai sitten se toiseksi paras on eri mieltä - koulujen välillä on vallinnut ikiaikainen mittelö Suomen mestaruudesta - poikien villitsemänä tyttöjen katsoessa vierestä reviirihärkien paremmuustaistelua.

Kuva
--- http://www.flickr.com/photos/ilkkaluoma/430629636/

Kuvateksti:
Oye como va - sointui kauniisti lauluksi hyvin tyttövaltaisesta esiintyjäjoukosta estraadilta, missä nuoriso esitti osaamistaan kiinnostuneille vanhemmille lukion avoimien ovien päivillä 12. marraskuuta 2005.

Kuvia saa käyttää vapaasti ylläolevan tekstin yhteydessä. 12. marraskuuta 2005. Copyright by Ilkka Luoma 2005.

doc.: pisa_tytot_pojat_04122013.doc – OpenOffice Writer

Aiheeseen hyvin sopiva kappale (Tapani Kansa - ”Kuljen taas kotiin päin” ~ http://youtu.be/7N2zVUNHbeI - [yt]

ALUSVF – IL

866 | 7881

Ei kommentteja: