sunnuntaina, joulukuuta 08, 2013

Sibelius ja Finlandia


  • Sibelius monumentti altapäin Helsingin Meilahdessa - kts. kuvateksti
    Sibelius monumentti altapäin Helsingin Meilahdessa - kts. kuvateksti
”Hitaiden” hämäläisten pääkaupunki Hämeenlinna on Jean Sibeliuksen – kansallissäveltäjämme kotikaupunki. Tänään vietämme Sibeliuksen päivää – onhan meillä muutoinkin ne kolme kuuluisaa 'ässää' – Sibelius, sauna ja sisu. Sibelius sävelsi Finlandian ja sen muuten tilasi Suomen journalistit eli lehtimiehet 1800 -luvulla, kun kansallisuusaate oli herännyt – tsaarin Venäjän hiljalleen auttaessa.
Sibelius ansaitsee oman lukunsa. Saunaa saamme joka viikko – sisua tarvitsemme joka päivä. Finlandiaa kuuntelemme ainakin kerran vuodessa – 6. joulukuuta. Sibeliuksen luku alkaa tästä Finlandiana ---

… 
[2005] Sibeliuksen Finlandia

… Helsingin Sanomat julkisti Sunnuntai Depatissaan Antti Vihisen kynällä arvostelua Finlandian käytöstä kansallisiin ja henkeä nostattaviin tarpeisiin. Sibelius sävelsi Finlandian 1800-luvun lopun lehdistön tilauksesta kansallisen identiteetimme vahvistamiseksi … ]
Finlandia on melankolinen, mutta toivoa herättävä ryhdikäs kansallishenkeä nostattava teos. Finlandiaan ovat myös monet ulkomaat ja ulkomaalaiset ihastuneet sen vahvan ja puhuttelevan soinnin takia. Onpa se joskus valittu kansallishymniksikin.
Finlandialla on aina ollut Suomessa kansallinen leima ja yhtä arvokkaana kuin saksalaissäveltäjän Maamme-laulu 1], se nostattaa tunteita ja yhteenkuuluvuuden henkeä.


Sävellys on aina säveltäjänsä hengentuotos,
joka on julkistuksessaan tarkoitettu yleisölle kuunneltavaksi. Säveltäjä julkistaessaan teoksensa luovuttaa sen vapaaseen käyttöön ilman käyttöohjeita. Finlandia on tilattu orastavan itsenäisyyskaipuun 2] aattona viestittämään tuntoja airueeksi kuten lippu joukkojen eteen kuljetettavaksi.
2] Kuinka itsenäisiä olemmekaan? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/12/kuinka-itsenaisia-olemmekaan.html - [BLOG/il]

Lippu ja musiikki ovat aina kuuluneet hengen nostatukseen ja yhteenkuuluvuuden vahvistamiseen. Kansa ja ihminen ottavat musiikin omakseen tai ei. Tietääkseni Sibelius ei kieltänyt Finlandia-sävellyksen käyttöä sen erityisemmin miltään ryhmältä tai kansalta; en myöskään tiedä ketään säveltäjää, joka olisi rajoittanut teostensa kuuntelijoita.

Finlandia oli aikakautensa tuote, 
jonka elinkaareksi on muodostunut kestosuosio. Finlandian melankolia toivon kipinässään puhuttaa yhä ja epäilemattä tulee puhuttamaan myöhemminkin. Musiikki on yli rajojen universaalisti toimiva kooste, jossa vapaan ihmisen valinta ottaa omakseen itseään hyväilevän ja miellyttävän esityksen.
  
Erityisesti jos musiikissa ei ole kieleen liittyviä rasitteita,
on se laajimmillaan globaali-ilmiö, kuten monet tunnetut esiintyjät ja säveltäjät ovat ilokseen huomanneet. Musiikki voi parhaimmillaan yhdistää ihmisyyttä ja solidaarisuutta, vaikkapa kuuluisa "kansainvälinen" 3] on monien valinta edelleen niin valtioiden - kuin yksityistenkin osalta.

Musiikkia ei voi kieltää, se voi vain menestyä tai vaipua unholaan
Finlandia herättää perinteellisesti kansallistunnetta Suomessa ja sen väkevän matalaääninen tunnemyrskyä enteilevä osakohtaus viehättää ja puhuttelee joukkoja sekä yhtenäisyyteen pyrkiviä ryhmiä. 
Finlandia on suomalainen mestariteos, josta on syytä olla ylpeä. Sen kieltäminen tai käyttöohjeistaminen ei kuulu kuin tekijälleen ja ilmeisesti jälkeen päin ei ole löytynyt jälkisäädöstä, jossa Finlandialle olisi asetettu käyttörajoituksia. 
Musiikki ja sävelistä syntyvä tunne on aidosti yli rajojen tapahtuvaa positiivista yhteisymmärrystä, jolle ei voi asettaa rajoitteita. Finlandia on suomalaisille ihmisille ja kaikille niille, jotka siitä pitävät. 
Sävel toimii sanattomasti yhteisymmärryksen nimissä yhtenäistämään ihmiskuntaa.

3] 'Kansainvälinen' ~ http://youtu.be/3_o9HkYCtQs -(yt]

Kuvateksti
”Kuuluisa Sibelius monumentti Helsingissä. Kuvan "urkuputket" ovat eräs suosituimmista nähtävyyksistä ulkomaalaisten keskuudessa heidän nopeasti pyrähtäessään Helsingin läpi Pietariin, Tukholmaan tai muualle Keski-Eurooppaan. Kuva: DSC_11510.JPG. 14. huhtikuuta 2006, klo 13:23. 1/320s, f3.5, 27mm. Photo by Ilu 2006. Nikon D70”


...
Ilkka Luoma

...
Finlandia ~ http://youtu.be/5pQMW8UQYZw - [yt]
doc.: Sibelius_Finlandia_08122013.doc – OpenOffice.org Writer
492 | 4363

Ei kommentteja: