keskiviikkona, kesäkuuta 26, 2019

HS: Iran sanoo luopuvansa uusista ydinsopimuksen sitoumuksistaan
Iran sanoo luopuvansa uusista ydinsopimuksen sitoumuksistaan


...
Ilkka Luoma 

Tässä kohdin voisimme miettiä mistä tämä viimeisin Lähi-itä konflikti alkoi. Muistamme juuri US-pr. Donald Trumpin yksipuolisesti irtisanoneen osaltansa tuon muiden - EU' n, Kiinan ja Venäjän edelleen ylläpitämän sopimuksen. Trumppismin mielestä Iran-sopimus oli surkea, ehkä maailman huonoin - sitä pitää korjata ja tehdä siitä maailman paras -sanoi osapuilleen Trump. 

Alkoi kiivas amerikkalainen cyberhyökkäys-provokaatiopitoinen uusnormaali: "Uhkaa, kiristä ja pakota" -ilmiönä, jolla koetetaan luhistaa iranilainen itsepäisyys (länsimedian ilmaustyyli Iranin uskonnollisen johtajan, ajatollah Khamenein tyylistä edustaa maataan) - muut sopijavaltiot olisivat olleet tyytyväisiä tehtyyn monikansalliseen sopimukseen. Mutta,
US lisää vain pakotteita --- 

Entä Kiina ja Venäjä, jotka tuomitsivat iskut tankkilaivoihin - iskijää ei tiedetä, vain se, että US yrittää vierittää syyt Iranin niskoille. Niin tai näin - vahinkosota on mahdollinen, sillä uho kasvaa molemmin puolin - samankaltaisesti kuin korealaisen Kimin ja amerikkalaisen Trumpin välillä - jokin aika sitten. 

Ehkä neuvottelupöytä ja hyvät neuvottelupalvelut löytyisivät Suomesta, kuten uusi ulkoministeri Pekka Haavisto ääneen ajatteli televisiouutisissa. 

Miksi US hyörii ja häärii kaikkialla maailmassa - asevoimiensa hauista pullistellen ja vaatii tässä Iranilta ydinaseettomuutta, jo sen väitetyn tuotekehittelyn aikana, kun samaan aikaan hiljaisesti hyväksytään alueen sotamahtivaltion - Israelin ylläpitää de facto ydinasetta?

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
HS:
Trump uhkaa Irania jälleen uusilla pakotteilla, jo edelliset ovat ajaneet Iranin syvään lamaan ja kurjistaneet tavallisten ihmisten elämää

~ https://www.hs.fi/talous/art-2000006151960.html -

...
Ilkka Luoma 26.6.2019 - 2:23

Entä Iran, jota US kurittaa nyt maailmanpoliisina kaupallisesti? Samalla US trumppistisena uusnormaalina harrastaa jykevää - "uhkaa, kiristä ja pakota -politiikkaa", koettaen vaikuttaa kohdemaahan/ -maihin haluamallaan tavalla - ajaen maapallollisen pienvähemmistön etuja ylivoimaisen enemmistön suuntaan.

Miksi muiden valtioiden on - EU mukaan luettuna - taivuttava US-tahtoon? Taipumisen hintaa esimerkiksi me suomalaiset maksamme joka vuosi, kun ajauduimme Venäjän pakotteiden myötä omiin vientiongelmiin (Valio Oyj).

Toki on selvää, että US saa itse päättää mistä tuotteita, raaka-aineita ja palveluita ostaa, mutta miksi muut taipuvat? Ilmeisesti Kiina ja Venäjä (populaatiosuhteella ~1,53/7,9) tulevat olemaan ainoat, jotka eivät enää taivu - vaan asettuvat muutoksen tielle, jossa US-maailmanpoliisi rooli ajetaan alas ja tilalle astuu monitahoinen maailmanjärjestys, jossa sääntötalous elää kiertotalouden prinsiipeillä.
.