lauantaina, kesäkuuta 08, 2019

Metsien monimuotoisuus vs. ihmisen taloudellinen kasvuhokema


Kuva vielä metsäisestä rakenteilla olevasta Vuosaaren satamasta - photo by ILU (C)


Tuoreen ministerin Krista Mikkosen lausunnoista roihahti hallituksessa riita, metsien kohtalo jakaa edelleen keskustaa ja vihreitä


Ilkka Luoma 

De Grönan ympäristöministeri Krista Mikkonen on täysin oikeassa. Ihmiskunnalla ei ole varaa leikkiä omia "hiekkalaatikkoleikkejään" sellaisten arvojen ja ominaisuuksien päällä, joista syntyy peruuttamatonta tuhoa biosfäärille, sen biodiversiteetille ja tämän biomassakierroille, josta me kaikki saamme elomme - jo vuosisatamiljoonien ajan! 

Metsäliitto teki ovelasti nimettömien lähteiden mukaan kokoomuslaisten tahdittamana "päätöksen" harkita Kemin uuden sellukeittämätön rakentamisesta, jota hienosti kutsutaan biotuotetehtaaksi. 

Ei Metsäliitto tehnyt päätöstä rakentaa, vaan tutkia mahdollisuudet siihen. Se oli ansa, johon nyt De Gröna ajoi demarit ja Keskustan. Kokoomukselle on herkullista, jos hallltusyhteistyö alkaa heti ratkaisevalla riidalla - näin tehtiin PM. Antti Rinteen elämä heti haastavaksi, mutta löytyyhän siihen ratkaisu: 

Raakapuuta voidaan tuoda Venäjältä. Onko se sitten ympäristöratkaisu, niin - ei ole, mutta tuo helpotuksen Rinteelle siksi aikaa, kun Metsäliitto herää, ettei Kiina tilaakaan pahvilaatikkoihinsa ja takapuolipehmopapereihinsa niin paljon selluloosaa, kun nyt ennustelaskelmat kertovat. Kiina saattaa jopa keiltää nykymuotoiset kertakäyttöpahvilaatikot - ehkä mallia haetaan nykyisestä irtotavaraliikenteen konttijärjestelmistä? Suomessa panttijärjestelmä on maailman huippuluokkaa! 

Kiina ei hakkaa omia metsiä selluloosaksi. Kiina vihertyy tänään eniten maailmassa - viimeisin US Nasan tutkimus kertoo sen ~ https://www.nasa.gov/feature/ames/human-activity-in-china-and-india-dominates-the-greening-of-earth-nasa-study-shows - . 

Kiina istuttaa metsaa vauhdilla ja muistavat suomalaisten metsänistutus- ja -hoitoneuvot 1960-luvulta, vieläkin! Metsä on elämän turva, monenkin syyn myötä. Biomassojen kiertoa ei olla riittävästi tutkittu. Ehkä Antti Rinteen hallituksen olisi tutkittava ministeri Mikkosen ulostulon taustatiedot huolellisemmin ... 

Miten Venäjän pr. Vladimir Putin saadaan suopeaksi myymään Suomeen tuota sellulle sopivaa raakapuuta?

...

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

1599. blogspot kirjoitukseni.