sunnuntaina, kesäkuuta 16, 2019

HS - Keski-Euroopan huojuva rakennelma


HS

Keski-Euroopan huojuva rakennelma
Ilkka Luoma 

Tässä HS-teksti on vastakkainasettelevaa - sitä laatumediaksi itseään kutsuvan uusnormaalia, jossa laajasti ottaen itä asetetaan länttä vasten ja todetaan, että vain läntinen järjestelmä on se "ainoa oikea". Näinhän todellisuus ei ole, vaan tarkasteltaessamme väestöpopulaatioita on itäinen vaikute maailmassamme ylivoimaisen suurta - pelkkä kiinalaisten ja intialaisten osuus on liki puolet koko maapallon ihmispopulaatiosta. 

Kun taas tarkastelemme Eurooppaa, joka on Aasian jättimantereen etäinen niemi, on siitäkin suurin pinta-alallinen ja resurssillinen osa Venäjää - siis "itäistä" slaavilaisuutta. On paljolti kysymys tässäkin vastakkainasettelusta - Venäjä vs. EU. Eurooppa jatkuu maantiedon kirjan mukaan Venäjän Uralille. Euroopan ja eurooppalaisuuden huominen on yhtenevyyttä ja turhan korostetun vastakkaisuuden unohtamista. 

Me täällä Suomessa olemme idän ja lännen vedenjakajalla ja näin voimme olla oiva hyvien palveluksien tarjoaja - neuvottelupöytinä konfliktoituneille. Meihin luotetaan - erityisesti kaukaa idästä - Kiinasta. Kiitos presidenttimme. 

Suomi on Euroopan koillismaa - kuten Kainuu ja Kuusamo Suomelle. Me sijaitsemme sen toisen ydinasesuurvallan rajassa kiinni - erityisesti Kuolaan, jossa ovat suurydinsodan estojärjestelmät (Borei-ydinsukellusveneet). 

Eurooppaa ei kannata jakaa, eikä lännestä yrittää valloittaa itää. Aikanaan Napopeon ja Hitler sitä yrittivät - tunnetuin seurauksin. Venäjä on osa eurooppalaisuutta, ollut lukko idän hyökyaalloille (kaanit Mongoliasta). Tänään Venäjä on ratkaiseva materiaalien ja energian lähde - erityisesti Saksalle - EU-talousveturille. Siispä jätetään vastakkainasettelu täällä Euroopassa olemattomiin. EU tarvitsee Venäjän ja Venäjää ei tule laskea Kiinan "taskuun". 

Suurin osa maailmastamme on muuta kuin läntinen järjestelmä - länsihegemonian aika on ohi. Aikaisemmat löytöretkien jälkeiset kolonialismin ajat ovat ohi - länsi-eurooppalaiset puoliryöstivät aikansa ja nyt maksetaan hintaa pakolaisaaltoina EU' hun.

Ei kommentteja: