sunnuntaina, kesäkuuta 09, 2019

Kiinalainen ohjuskoe herätti laatumedian - Suomessakin!

Saksalaistoimittajalla kävi uskomaton onni öisellä Finnairin lennolla: kameraan tallentui kuva Kiinan ohjus­kokeesta

Ilkka Luoma kommentti 

1 - Maailmassamme on toistaiseksi vain kaksi ydinasesuurvaltaa - ne ovat US ja Venäjä; molemmilla arvioidaan olevan noin 7000 ydinkärkeä - niin strategisina "maailmanloppupommeina" kuin taktisina latauksina, joita tarvitaan kaikkein vahvimpien asemien, tukikohtien ja sukwllusveneluolastojen tuhoamiseen - kuten esimerkiksi venäläisten Borei-ydinsukellusveneiden luolastot Kuolan niemimaalla - tuossa aivan Suomen vieressä.

Venäjän atomi- ja vetypommit ovat arvioiden mukaan järeämpiä, mutta epätarkempia. Tosin tätä ominaisuutta tarkkuutena tai voimana ei tiedetä - vain arvellaan. Aikanaan Venäjällä oli kokeilussa Tsar-ydinlataus, jolla kerrottiin olleen 100 megatonnin räjähdevoima? Tiettävästi ei ollut koskaan operatiivisessa "palveluksessa".

Kiina on toistaiseksi pieni tekijä ydinaseiden rintamalla, mutta kasvaa huimaa vauhtia kokonsa mukaiseen tilaan - ovathan kiinalaiset populaatiollaan 1,4/7,9 maailmastamme - kun US on 0,32/7,9 ja Venäjä 0,14/7,9. Kiina on maailman suurin kansantalous (bkt/PPP - IMF*) ja myös suurin vientivaltio, jolla on suurimmat hallittavat tavara- ja materiaali- kuin energiavirrat - maailman merillä - nuo vaativat vankempaa puolustusjärjestelyä.

US' n ohjuskokeista laatumediaksi itseään kutsuva länsilehdistö ei paljon puhu, mutta kun saatiin jokin ARVIO Kiinasta, nousi se heti otsikoihin. Oleellista maailman rauhaa ajatellen on huomioida US' n trumppistinen uusnormaali: "Uhkaa, kiristä ja pakota" -ilmiö kauppapolitiikkana ... ja tämä uusnormaali ajaa kahta maailman suurinta nyt yhteiselle linjalle - Venäjä, maailman suurimpana raaka-aine- ja energia-aittana paiskaa kättä maailman suurimman liukuhihnan kanssa (?).>2


https://keskustelu.suomi24.fi/t/15687868/kiinalainen-ohjuskoe-heratti-laatumedian! -

https://www.facebook.com/groups/tilannehuone/permalink/1148481855361740/ 


2 kommenttia:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
HS:
Saksalaistoimittajalla kävi uskomaton onni öisellä Finnairin lennolla: kameraan tallentui kuva Kiinan ohjus­kokeesta

Ilkka Luoma kommentti 9.6.2019 - 21:50

2 - Trumppistinen uusnormaali saattaa herkistää myös liipasinsormia. Nythän US haistaa toistaiseksi todisteetta muun muassa ydinaseen uhkaa Iranista - tässä kohdin on hyvä muistaa US-hyökkäys Irakiin 2003 (ilman mitään YK-mandaattia), joka ajoi Irakin valtion kaaokseen yli 10 vuodeksi. Tätä ei varmaan Venäjältä ja Kiinasta haluta 80-miljoonaiselle Iranille?

Kiina on talouden jättiläinen, joka käy kauppaa - mutta ei sodi. US on taas sodan jättiläinen, joka on sotinut nytkin jo liki 20 vuotta yhteen menoon - useilla "rintamilla"! Kiina vahvistaa asevoimiaan vastaamaan Silkkiteidensä puolustautumisen haasteisiin - Kiinalle kaupankäynti on luontaista ja se haluaa turvata kauppareittinsä, joista yksi lienee jo lähitulevaisuudessa Koillisväylä, jonka Pohjois-Euroopan satama voisi olla kiinalaisrahoitteisena Petsamon Liinahamarissa.

Suomi voisi vuokrata "saimaankanavamaisesti" tulevan Jäämeren radan loppupätkän Liinahamariin ja huolehtia sataman operoinnista - puolueettomana toimijana. Venäjä on luvannut huolehtia Kiinan puolesta Koillisväylän turvallisuuden ja US väittää, että Venäjä koettaa estää väylällä vapaan merenkulun.

Toisaalta US on kehottanut Venäjää poistumaan US' n pallonpuoliskolta (Monroe opin uusversio) - kun kyseessä US' n takapiha (Venezuela). Entä Etelä-Kiinan meren erillisalueet, joita Kiina pitää ominaan?

Onko näin jonkinasteiselle konfliktille jo tilaus - jossa US joutunee kahden "rintaman väliin" - jossa Kiina ja Venäjä kokevat maailmanrauhan heidän vastuulleen ja näin yhdistävät voimansa, jolloin amerikkalainen maailmanpoliisihegemonia murtuu ja tilalle astuu tasa-arvoisempi maailmannäkemys - ydinaseista huolimatta.E
.

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/15687868/kiinalainen-ohjuskoe-heratti-laatumedian! -
.