torstaina, kesäkuuta 06, 2019

Muovin kirous mua hirvittää!


Lasten hiekkalaatikko - täynnä muovileluja (Helsingin Lassila)


HS:

Ihminen nielee kymmeniä tuhansia mikromuovikappaleita vuodessa, arvioi tuore kanadalaistutkimus


Ilkka Luoma 

Muovi oli erään kulutusaikakautemme huipputuote, joka täytti kotimme. Muovi on petrokemian jalostamaa alun hiiliyhdisteitä - maan povesta - muun muassa raakaöljystä. Muovi oli aikansa hyvä renki, mutta muodostunut nyt huonoksi isännäksi - täyttäen "kaiken". 

Muovi oli ja on kulutushokemakulttuurin helpoke, joka "taipui" lähes kaikkeen - varsinkin 1960- ja -70- ja -80-luvuilla - vaikka muovin massakulttuuri jatkuu yhä. Viimeisen 30 vuoden aikana muovi on täyttänyt meret, maaperän ja kohta meidätkin. Me muovitumme. Muovi on pitkäkestoinen ongelmajäte. 

Nyt ajateltuna muovi oli kohtalokas keksintö - sehän syrjäytti bakeliitin, jolle ei juuri mitään muoviin verrattavaa valtakautta syntynyt. Muovi sen sijaan rynnisti kaikkialle - jos katsot kotiisi, huomaat 100 ja 1000 esinettä, osaa, komponenttia ja rakennetta, jotka ovat suurelta osin muovia. Koko pakkautumisen maailma yhdistyy paljolti muoviin, kun katsot ruokakauppojen eineshyllyjä - huomaat muovin valtakauden jatkuvan edelleen. 

Miten muu eliökunta on "hyödyntänyt" muovia ja pakkaamista - ei mitenkään. Me ihmiset olemme kekseliäitä, haluamme tuottaa uusia ajtuksia helpottamaan elämäämme, tuottamaan lisää, enemmän ja nopeammin ja tässä muovi on ollut ratkaisijan asemassa - kuinka kohtalokkaasti - sen me näemme seuraavan 100 vuoden aikana. 

Nyt kotitalousjätteiden lajittelu on aluillaan ja jo monet perheet ovat huomanneet, että muovilaatikko tulee nopeasti täyteen, kuten paperi ja pahvikin. Sekäjäte on vähentynyt selvästi. 

Muovi paljolti poltetaan (?), joka on suuri virhe - muovia pitää vieläkin tarkemmin kierrättää, lajitella ja koettaa löytää loppusijoitus - luontaisena päämääränä. Vaikeaa - kyllä, mutta insinööri on ihmeellinen olio ja eliö jonka tässä pitäisi keksiä se ratkaiseva innovaatio, joka vapauttaa meidät muovin kirouksesta. Mitä on biohajoava muovi? 
...

Ei kommentteja: