maanantaina, kesäkuuta 10, 2019

Saako Brexit nyt vauhtia, kun brittien PM. Theresa May erosi?
HS:

Britannian pääministeriksi pyrkivä Boris Johnson tyrmää brexit-maksun ja vaatii EU:lta parempia sopimusehtoja


Ilkka Luoma 

Britit antoivat omassa kansanäänestyksessään selvän viestin - Eroon EU' sta - yli miljoonan britin ylivoimalla, 52% sanoi ei EU' lle. Tämä velvoittaa. Uusi brittipääministeriehdokas säväyttää kauppakovat piippuun - emme maksa vaadittua miljardilaskua, elleivät EU' lta esitetyt ehdot parane. Näinkö?

Ehdokas Boris Johnsonilla on yksi velvollisuus, jos pääsee brittien pääministeriksi - viedä Englanti pois EU' sta, järjestää uusitsenäisyys omille tärkeille asiapäätöksille. Saarivaltiona Englanti on tottunut koviinkin aikoihin. Toisaalta yksikään markkinatalousyhtiö ei karsasta 65 miljoonan kansalaisen ostovoimaa - oli valtio sitten EU' ssa tai ei.

Englanti halunnee solmia eronsa jälkeen omat kahdenväliset kauppasopimukset. US pr. Donald Trump avasi pelin ja "tarjosi" kultalautasta. Kiinakin voisi olla kiinnostunut "maihinnousuun" saarivaltioon. Entä Venäjä - maailman suurimpana energia- ja raaka-aineaittana? Ehkä Venäjä on myös ylihuomisen ravinnontuottaja?

Huomenna EU edustaa maapallopopulaatiosta noin 0,44/7,9 ja muu maailma 7,46/7,9' ää - ero on suuri ja siksikin brittejä kiinnostanee nuo uudet kauppasopimukset - irti EU-rajoitteista?

Pitää myös muistaa, että Englanti on läntisen Euroopan suurin sotilasmahti, joka rinnastuu US' n taistelusateenvarjon alle. Tältä osin englantilaisia varmasti mietityttää Kiinan ja Venäjän mahdollinen lähentyminen - myös sotilaallisesti.

Lopuksi herää kysymys, oliko väistyvällä pm. Theresa May' lla todellista tahtoa irtauttaa maatansa EU' sta?
...

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006136777.html

Ei kommentteja: