tiistaina, kesäkuuta 25, 2019

Miksi US "hyväksyy" Israelille ydinaseen?Yhdysvallat on valmis uhkailuun ja painostukseen, jotta Iran ei saisi ydinasetta – Miksi se on niin tärkeää?

...

Ilkka Luoma 

Kiintoisa HS-juttu Iranin oletetusta halusta ja tavoitteesta rakentaa ydinase. Aivan ensimmäiseksi olisi odottanut, että juttu olisi kertonut ne ensimmäiset kerrat, kun ydinasetta käytettiin - juuri US pudotti presidenttinsä Harry S. Trumanin käskystä kaksi eri tyyppistä ydinpommia Japaniin 1945, lähinnä siviilien sekaan aiemmin pommituksilta säätyneisiin kaupunkeihin ... virallinen syy oli lopettaa II Maailmansodan Japanin rintama - syiksi de facto mainitaan myös ydinaseteknologisen kehityksen aito testaus elävässä ympäristössä ja Neuvostoliiton Josif Stalinin pelottelu ... ? 

Toisekseen olisi odottanut mainintaa, että Israelilla on de facto ydinase, mitä ilmeisimmin jo 1970-luvulta alkaen, ehkä Ranskan ja USA' n avustuksella kehitettynä. Tuo tieto Israelin ydinaseesta on varmaan Iranilla tiedossa, ja voisi ajatella, että joissain Iranin skenaarioissa olisi pohdittu vastavoimaa tuolle Israelin ydinasevoimalle (?) 

Sekin tiedetään de facto, että US ja Israel yhdessä operoivat CIA/Mossad yhteistyönä Stuxnet-cyberhyökkäyksen Iranin ydintutkimuslaitoksiin, tuhoten sen ultrasentrifugit, joilla voidaan rikastaa uraania niin talous- kuin sotilaskäyttöön. US ja Israel olettivat, että Iran tekee tuota sotilasoperaatiota. 

Israel on väittänyt myöhemminkin, että Iran on pidemmällä kuin tiedetään ydinaseen kehitystyössään. Onko Israelilla paineita saada tuhottua nuo oletetutkin mahdollisuudet ... vaikka myös Iran joutuu miettimään miten 80-miljoonainen kansa pidetään energiassa - öljyn jälkeen. 

Siis onko niin, että on valtioita joille US hyväksyy ydinaseen (Israel) ja maita, joille se ei ole sallittua (Iran ja Pohjois-Korea) - tässä olisi hyvä pohtia sotimisherkkyyttä ja asevoimien käyttöä noiden "pahojen valtioiden" taholta - kontra Israel ja itse US. 

Mikä on Venäjän ja Kiinan kanta aiheeseen, ja kun se on ydinaseiden leviämistä vastustavaa, niin pitäisikö nyt myös Israelin luopua väitetystä ydinaseestaan?

...

Ei kommentteja: