torstaina, marraskuuta 14, 2019

Hongkongin mellakat pursuavat yli - triggering lähestyy




*

...

HS:

Hongkongissa koulut ovat kiinni torstaina turvallisuus­syistä – Mielen­osoittajien uusi taktiikka on häiritä arkea niin paljon kuin mahdollista


...
Ilkka Luoma 

Pekingin kärsivällisyyttä koetellaan. Myötämielisyys ja ehkä nimenomaan pidättyväisyys on ollut poikkeavaa mellakoitsijoita kohtaan. Ehkä nyt testataan pehmeämpiä keinoja? Pekingillä on sopimuksen mukainen velvollisuus ylläpitää Hongkongin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa - tekemänsä 50-vuotissopimuksen velvoittamana.

Peking tulee palauttamaan järjestyksen, luottamuksen ja rauhallisen kaupallispainotteisen elämän HK' hon. Nyt kun ihmisuhreja tulee puolin ja toisin, sekä väkivaltaa tavallisia hongkongilaisia kohtaan esiintyy yhä enemmän, alkaa suunnitelmat vyöryä käytännöiksi. Keskushallinnon armeijavoimat ovat jo valmiina palauttamaan turvallisuuden ja järjestyksen - auttaen rajoitetun keinoin paikallista poliisia.

Peking tietää jo tarkoin osin ulkoa operoidun, avustetun ja rahoitetun mellakointi-invaasion. Tuokin osa on jo julkisesti Pekingistä informoitu ja varoitettu. Kiina ei itse puutu toisten itsenäisten sisäisiin asioihin ja tässä se edellyttää muilta vastavuoroisuutta.

Mielenosoitukset hyväksyttiin, mutta mellakointi ja tavallisten hongkongilaisten elämän häirintä on noussut lähelle "liipaisurajapintaa -
triggering moment", voisimme arvioida järjestyksen palautuksen olevan noin 90 prosentin tasolla, pidättyvyyttä on vain 10 prosenttia jäljellä.

Aluejohtaja Carrie Lam puhuu ja antaa viimeisen viestinsä. Tämän jälkeen Peking puuttuu turvallisuuden ylläpitoon määrätietoisin toimin, ellei nyt nuo laittomat mellakoitsijat asetu HK' n lakien ja sääntöjen puitteisiin.

Tienanmenin aukion mellakoinnit pysäytti mystinen tankkimies, joka oli Keskushallinnon lähettämä! Deng Xiaopingin oivallus, tunnustus yksilömarssin alulle ... Jää nähtäväksi mikä tulee olemaan ratkaisu Hongkongissa. Tankkimies elää - oli seuraava Kiinan presidentti Jian Zemin kysyttäessä todennut amerikkalaiselle medialle - ollessaan jo eläkkeellä.

...

Ei kommentteja: