sunnuntaina, marraskuuta 24, 2019

Kapitalismi kaatuu kakkaan! *




*

...
1 - Herää oikeutettu kysymys onko Yhdysvallat sairas yhteiskunta? Varmaankin yhtä sairas kuin mikä tahansa muu maa, jossa kapitalismille on annettu yhtä suuri jalansija kuin USA' ssa.
Amerikkalainen unelma on vapaudesta lähtevä yritteliäisyys tehdä, menestyä ja rikastua - saada siis kulutusvoimaa niin paljon, että sillä voi näyttää ja vertailla omaa kyvykkyyttään muiden kaltaistensa joukossa, ja vähän alemmillakin kulutustasoilla oleville.
Näinkö? Kaikki miljardöörit eivät ole julkikipeitä näyttö- ja vertailutalousasia. Miksi meitä aika monia jäytää tuo huomatuksia tulemisen euforia?
Sairaan yhteiskunnan merkki on myös revähtänyt huumeiden, mielialalääkkkeiden ja opioidien käyttö ja niihen liittyvät kuolemantapaukset. Sairautta on myös tiheästi toistuvat joukkomurhat - koulu- ja tapahtumamassamurhina, joskus saamatta edes selville motiivia noille veriteoille. Sairasta tai ei - mutta ihminen on väkivaltainen muuallakin, onko sitä erityisesti USA' ssa - on tilastollinen kysymys.
...
Kapitalismi on ilmiö, jossa raha, siis ostovoima kertyy samoihin piireihin. Raha luo rahaa, tai raha tulee rahan luokse. Amerikkalainen kapitalismi perustuu osin jättiläismäiseen sotateollisuuteen ja sen kerrrannaisiin, joita edesauttaa liki jatkuva sotiminen ympäri maailman. US on sotinein valtio maailmassa viimeisen 60 vuoden aikana. Maailmapoliisi ratsastaa jälleen -verrantona sinitakeista, jotka valloittivat mantereen alkuperäintiaaneilta.

Tuo mantereenvalloitus takoi myös kapitalismin, sillä suuren mantereen luonnonvarat ja niiden mahdollisuudet tulivat juuri valkoisen eurooppalaisen käytettäviksi silloin, ja nyt paljolti heidän jälkeläisilleen. >
...

Otsikon * -verbimukaelma HS-tekstin otsikosta

---
...

HS

Kapitalismi kaatui kakkaan

...
Ilkka Luoma 

2 - Eikä USA' n toistaiseksi maailmanvaluutta US-dollarikaan asiaa ole kapitalismin näkökulmasta heikentänyt. Lisäksi osin puolisokea luottamus US-talouteen on tehnyt mahdolliseksi US-liittovaltion valtavan velkaantumisen ja ulkomaankaupan jättäiläismäisen vajeentumisen. Tuo suuri ulkomaankaupan tuontiohjelma USA' han - mahdollistaa trumppistisen "uhkaa, kiristä ja pakota" -politiikan*.

Rahan kaikkivoipaisuus on mahdollista, niin kauan kuin on tuotantoa, perus- ja ylellisyystuotantoa. Kapitalismi haluaa tuottaa, kasvaa ja siksipä sen muotitermi on kasvuhokemallinen kasvutalouden ihannointi.

En tiedä onko nyt kapitalisti hoksannut, että Tellus on rajallinen varoiltaan, joka estää loputtoman kasvun. Sen suurpääoman omistaja tietää, että amerikkalaisella on suurista maista selvästi maailman suurin ympäristöllinen kulutusjalanjälki - per capita.

Ehkä tämä ympäristöjälki herättelee kohtuullisempaan eloon, jotta jonkinasteinen näyttö- ja vertailutalous olisi edelleen mahdolllista. Ihminenhän on ikuinen vertailija - myös miljardöörien osalta - "Minulla on suurempi kuin sinulla" -idealla.

Yllättävää ei liene sekään, että Kiinassa on jo enemmän miljonäärejä kuin miljardöörejä kuin Yhdysvalloissa - no, onhan Kiina jo maailman suurin talous (bkt/PPP - IMF 2014-15) ja Kiina edustaa ihmispopulaatiostamme suhdelukua 1,4/7,8, kun US' lle jyvittyy noin 0,32/7,8 osuus.
e

...

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

HS:
”Maailman pelottavin ekonomisti” kertoo, miten kapitalismi pitäisi pelastaa

...
Ilkka Luoma kommentti 25.11.2019 - 9:33

Kapitalisti on rahan omistaja, yhä lisääntyvän rahan hamuaja, joka haluaa rahaa lisää, lisää ja lisää. Tämä tarkoittaa enemmän ostovoimaa, joka taas merkitsee suurempaa näyttö- ja vertailuvoimaa - so. kutsutaan näyttö- ja vertailutaloudeksi.

Halutaan osoittaa muille, että minulla on suurempi, isompi ja kalliimpi. tätä se on lopulta. Kaikki perustuu oman kykyisyyden osoittamiseen itselle ja muille.

Evoluutio järjesteli asioitaan vuosimiljoonien aikana sellaisiksi, että vahvempi syö heikomman - se pitää parhaiten tuota "evoluutiota hengissä", jotta se taas voi ylläpitää kilpailullista sopeumaa vahvojen osalta.

Yhä pienempi osa omistaa yhä suuremman osuuden. Tämä on ilmiö ajassa, joka taas on syntynyt voimakkaasti kasvuhokemasta, johon osallistuvat kaikki, jopa kansakunnan talousomatuntona tunnettu Sixten Korkman.

Ahneuden kahlehtijaksi syntyi ihmiselle "mahdoton" kommunismi, joka olisi jakanut kaiken tasan; se ei ole mahdollista tuon evoluutiosäännön takia! Kommunismi on ideaalinen ajatusmaailma, joka toteutuu meitä miljoonia vuosia vanhemmassa eliöpiirissä - lajikohtaisesti muurahaiskolonioissa. Ne lienevät kehityksensä huipulla ja täydessä proletariaatin diktatuurissa. Olisiko evoluutio tuossa kehityskulussaan erehtynyt?

Kapitalisti on huomannut loputtoman hamuamisen mahdottomuuden; rajallisesta ei voi kasvaa loputtomasti. Raja tulee vastaan, ja se näkyy nyt ympäristössämme, joka biosfäärinä elättää meidät kaikki - muurahaisetkin.

On kysymys sopeumasta, johon meidänkin olisi integroiduttava. Se tarkoittaisi laajempaa jakamista ja erityisesti vähentämistä - kaikkien osalta - vieläpä progressiivisesti kulutusmääriin nähden - per capita.

Kapitalisti huomasi, että suurimmat henkilökohtaiset ympäristöjalanjäljet ovat kehittyneissä ja rikkaissa maissa - joko markinatalousmaissa (länsimaat) tai runsaat energiavarat omaavissa öljymaissa. Mitä pitäisi tehdä?

Kapitalisti oivalsi - pitää jakaa enemmän. Miljoonista se on helpompaa kuin kympeistä ja sadoista.

...