keskiviikkona, marraskuuta 06, 2019

Vakoilu ujuttuu päätelaitteisiin - särkyykö maailmojen verkko?




...
Aikanaan Israel yhdessä US CIA' n kanssa operoi de facto Stuxnet-madon Iranin valtion ydintutkimuskeskuksen ultrasentrifugeihin. 
Tuo Stuxnet [ ~ https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/ilmestyskirjan-mato-stuxnet-on-yha-arvoitus-lue-taustat-kybersodan-aseesta/ - ] levitettiin tuolloin muistitikulla, eli toimeen tarvittiin "myyrä", joka asensi tuon tikun sopivaan laptoppiin. Seuraukset olivat konkreettiset. Israel on jo kauan ollut varsin nokkela näissä ohjelmallisissa sabotoinneissa.
Stuxnet levisi myös muualle; vastuunkantajaa ei ole löydetty. Sormet saattavat osoittaa USA' han ja/tai Israeliin, mutta varmoja näyttöjä ei ole - kuten ei ole Venäjän sekaantumisesta US-presidentinvaaleihinkaan. Israel ei ole ainoa valtio, joka osaa elektronisen ja ohjelmallisen vakoilun, hakkeroinnin ja jopa ohjelmallisen laitteistotuhoamisen.

5G (6G) tuo lisää koneita, laitteita ja sensoreita "maailmojen verkkoihin" - ja se tuo varmasti lisää ongelmia, sekaantumista ja tarkoituksellista tunkeutumista, ujuttautumista ja manipuloimista. Noiden toimien esto vaikeutuu, ja ainakin haasteellistuu - se tarkoittaa lisää kustannuksia tuottaa tietoturvallisuutta.
Maailmojen verkkoihin tulee liittymään miljardeja tiedontuottopisteitä - se tarkoittaa valtavasti lisää bittikuormaa verkkoihin, tietokeskuksiin ja päätelaitteisiin, joista tilataan aplikaatioita uteliaisuuden ja tietotarpeen funktiona. Virhetilanteet lisääntyvät, totaaliset kaatumiset yleistyvät ja lopulta verkoissa pyörii "viruksia, datamatoja ja tarkkailijoita" yhä enemmän!

Kosmologit puhuvat entropian kasvusta. Entropia on epäjärjestys. Yllättävä linkki https://apowiki.fi/wiki/Entropian_lain_evoluutioteoreettinen_merkitys - . Mitä enemmän bittejä, ja kohta kubitteja - sen enemmän epäjärjestystä, koska lisääntyvät kellotaajuudet ja kaistanleveydet lopulta loppuvat ja tulevat mahdottomiksi. Olisiko ihmisen oma hermoverkosto "keskustietokoneineen" tässä meille osviitaksi, miten tietoverkkoja tulisi kehittää?

...
HS
"Vakoiluohjelma asentui vastaamattomalla puhelulla – Näin toimii Whatsappin hakkeroinnista syytetty yritys, joka on kaupannut tuotteitaan myös Suomen Puolustusvoimille"

Ei kommentteja: