perjantaina, marraskuuta 29, 2019

Puolitatko kulutuksesi - pelastatko mielesi ja maailmasi?



*

...

HS:

Kuluttamisen vähentäminen keventää mieltä ja ympäristökuormitusta

...
Ilkka Luoma 

Läntinen markkinatalous perustuu kuluttamiseen ja sen manipulointiin markkinoinnin osa-alueella - mainonnalla. Mainokset ovat yhä enemmän alitajuisuutta johonkin ylevään, kunnialliseen ja hyveelliseen.

Nyt käynnistyi Black Friday, joka suorastaan huutaa kasvuhokemaa, johon yhtyvät "yllättäen" myös poliitikot, talousviisaat ja suuri osa kuluttajista - sillä onhan hienoa elää näyttö- ja vertailutaloudessa, jossa oma kykyisyys esiintyy/ esittäytyy ostospäätöksinä, joita näyttää "naapurille"!

Tämä on niin sanottu autoteollisuuden hevosvoimakilpailu tuplapakoputkin - siis näyttävyyttä, kykyisyyttä ja machomaisuutta, kuitenkin niin, että kauppa käy, banjot soi ja tuotantolinjat huutavat täyttä käyttöastetta!

Japanista on rantautunut "konmaritus", tosin sekin on jo julkaissut oman verkkokauppansa, josta voi ostaa "konmarittamalla" - itselleen hyvää oloa, olla mukana jossain virrassa.

Virrassa olo on turvallisuutta, kuulun tällöin johonkin joukkoon - siis ryhmähenkisyyttä - mikä taas lähestyy kaiken kattavaa reviiriajattelua - jota taas meille rakas mainonta kovaa kyytiä ajaa muotivirtauksina - lapsilla se esiintyy massiivisena disney-ilmiönä.

Siis kulutus on kaiken "hyvinvoinnin" edelläkävijä - näinkö, kun tuloksena on EU' stakin julistettu ilmastohätätila, tai oikeastaan älyllisesti kerrottuna: Biosfäärillisen ympäristön hätätila. Kuluttaa voi kestävästi, ja niinpä tuotantolinjojen kauhuksi second hand nostaa päätään kirppareina, ja henkilökohtaisina "x-kierrättää" some-alustoina - jopa kunnittain.

Kirppari on trendipaikka*, eikä enää hävetä pukea toisen käyttämää hupparia, T-paitaa tai muutakaan ei aivan henkilökohtaista tekstiiliä.
...

Second hand kehittyy huimaa vauhtia. Se avaa mahdollisuuden kulutuspuolitukseen, sillä käytetyn markkinan kasvaessa - pienentää se vääjäämättä yhä enemmän robotoituvia massaliukuhihnoja, joissa Kiina on vahva edelläkävijä.

Kenellä tällä Telluksellamme on oikeus kuluttaa ja kuinka paljon -kysyy biosfääri elättäen meidät kaikki!



...

Ei kommentteja: