perjantaina, toukokuuta 08, 2020

Kipupaketeista kulutuksen vähentämiseen -luonto kiittää!




...

Vihriälän ryhmä: Suomi tulee tarvitsemaan miljardien eurojen ”kipupaketin”, edessä leikkauksia ja veronkorotuksia


..
Ilkka Luoma 

Lama on kauhistus ihmisille, jotka kokevat, ettei saavutetuista eduista ole luopuminen

Jokainen ihminen luopuu lopulta kaikesta - käärinliinoissa ei tunnetusti ole taskuja. Luopuminen on myös siinä kohdin, kun sairaus iskee - eikä nykyinenkään lääketiede osaa sitä korjata.

Talous on mittaroitu rahasta, materiasta ja energian käytöstä. Tämä merkitsee viimeisen 100 vuoden aikana huimaa kehitystä - esimerkiksi täällä meillä Suomessa. Olemme kasvaneet, kuluttaneet ja lopulta järjestäneet ympäristöllemme mittavan haittajäljen - erityisesti keskimääräisenä per capita jälkenä, verrantona esimerkiksi kehitysmaihin.


Meillä on, jälleen keskimäärin, mennyt erittäin hyvin

Me syömme kylmästi muiden riisikupeilta - eikä vain muiden ihmisten, jälleen lähinnä kehitysmaista - vaan koko muulta biosfäärilliseltä eliökunnalta. Meidän vuotuinen ylikulutuspäivä kohtaantuu silmillemme tässä touko-kesäkuun aikana. Maailmallinen keskiarvo on tuolla syksyn korvilla.


On opittava luopumaan

Luopuminen ei tarkoita Elämän laadusta luopumista, ainoastaan elintasollisesta - emme enää tarvitse "lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä" - meidän ei myöskään tarvitse päästä yhä useammin yhä kauemmaksi ja useammin vuodessa.


Voimme perehtyä omaan jälkeemme omassa maassamme

Siinä samalla tuemme omia suomalaisia omalla ostovoiman kierrätyksellä omassa enemmän itsenäisessä maassa. Samalla voimme suosia omia tuotteita, omaa ravintoa - siis lisätä voimallisesti omavaraisuutta - riippumattomuutta sellaisista, joihin ei aina välttämättä voi luottaa. Olkaamme "norjalaisia!"

Talousviisas Vesa Vihriälän raportti on hätähuuto perinteen kasvutalouselämästä, jossa ei tosiaan osata luopumista - vaan pidetään kiinni saavutetuista eduista. Saavutetut edut, tuosta herää kysymys mistä se on ammennettu? Ikävä vastaus on aina tähän kohdin: "
Meitä kaikkia elättävästä luontobiologiasta".

Olisiko aika testata, tutkia ja sopeutua "uuteen normaaliin", jota PM Sanna Marinin NNV-hallitus jo vihjeenomaisesti vilkuttaa vihreänä.

..LINKS..
TIEDE [13|23] || TIEDE [22|73]

..
        IJL-HS-kommentit


1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
Mitä "uusi normaali" merkitsee?

Jos tuntee ympäristöhaittaavuuksien kehityshistorian, voisi tänään jo oivaltaa, että huomenna on pakko tehdä muutos.

Nyt ollaan tuolla "uuden normaalin" tiellä, koska tänään on ymmärretty, ettei aiempi näyttö- ja vertailutalouteen perustuva kasvuhokema voi enää jatkua. Meitä kaikkia elättävä luontobiolgia kaatuu altamme, eikä enää tue kaltaistamme ihmiseloa.

Näinä aikoina on tulossa vuotuinen ylikulutuspäivä - ainakin vanhan normaalin mukaan Suomeen - siis päivä, jolloin ollaan syöty tämän vuoden biologinen kasvu. Miten elämme tuon loppuvuoden - tähän voisi antaa vastauksen sixteniläiset talousviisaat ja pilven longalta edesmennyt suvereeni ympäristöjulistaja Pentti Linkola.

PM Sanna Marin on noussut NNV-hallituksen johtoon aivan tavallisten ihmisten joukosta, joka on kokenut niukkuuden, tavallisuuden - sellaisena kuin suurin osa kansastamme tietää. Sanna saattaa olla jo uusnormaalissaan hyväksymässä kulutushoennan kasvun sijasta hallitun vähennyksen, jota ollaan saatu nyt kokea Koronan järjestämänä pakkoharjoitteluna.

Näin näkökykymme on kohentunut ja nyt nähdään metsää puilta ja kaukaisuudesta aiemman haittausvan takaa kirkkaat vuoristot - muun muassa Intiassa. Uutisointi kertoo jo Koronan luoman uusajan aikana liikenteen vähentyneen jopa 30 prosenttia ja tulokset näkyvät jo kirkaampana näköalana kohden uusnormaalia, jossa kulutus vähentyy reippaasti.

Missä vähennetään?

Siellä missä on siihen varaa - ja nämä ihmiset asuvat keskimäärin kehittyneissä palvelukulutusmaissa, joiden ympäristöjälki kumuloituneena viimeiseltä 100 vuodelta on ylivertainen - erityisesti per capita periaatteella laskettuna. Voisimme kysyä myös, että onko kiinalaisilla ja intialaisilla sama henkilökohtainen kuluttamisen oikeus kuin kasvuhokemallisissa länsimaissa.

Intia ja Kiina edustavat ihmismaailmasta lukusuhdetta 2,8/7,8 - ja on selvää, että, jos heidän kulutustahti nousee per henkilö tasolla lännen mittoihin - tarvitsisimme 2-3 uutta Maapalloa!
.