keskiviikkona, huhtikuuta 29, 2020

Tuottaako työvoimapula ravintopulan maahamme?





*

...

1 - US' n Kaliforniassa on sama ongelma, jonka synnyttää kahden eri maan valtava taloudellinen epätasapaino - tässä palkka ja siihen liittyvä ostovoima. Kaliforniassa pelinappuloina ovat meksikolaiset, joille kelpaa sellainen työ palkkoineen laillisesti tai pimeästi laittomina - mikä taas ei oikein sytytä itse "kanta-amerikkalaista", mitä se sitten onkaan.

Meilläkin suomalainen maatalous - hiukan kärjistäen keruu- ja kyykistelytyönä on vaatinut vuodesta toiseen merkittävät määrät ulkomaalaisia käsipareja, joille on kelvannut täältä meiltä maksettava heille mukava palkka. Sen sijaan tähän mennessä tuo palkka ei ole ollut kantasuomalaisen osalta riittävä korvaamaan menetettyä vapaa-aikaa.

Ehkä nyt, kun todellisuus lyö meidän kaikkien hyvinvointivatsalaukkujen pohjille - tilanne voi muuttua. On lomautettuja, jotka ehkä herännäisinä ovatkin innostuneita pienemmästä korvauksesta, mutta puhtaasta maalaisilmasta ja velvollisuudesta olla osasena ylläpitämään edes kesäistä omavaraisuutta ravintotuotannon osalta.

Tässä erityisesti ravintotuotanto kohdistuu meille kaikille tärkeisiin kasvikunnan tuotteisiin, joilla on kiistaton positiivisuusvaikute ylipainoistuvaan kansakuntaamme (kirjoittajalla ollen sitä noin 15 kiloa). Viherhiukkaset ovat Elämälle mannaa - kerrotaan, vaikka se "leipä miehen tiellä pitää" -kuuluu vanha sanonta Etelä-Pohjanmaan lakeuksilta ja Vakka-Suomen hedelmällisiltä pelloilta.

Omavaraisuus on kansallinen tavoite, jota ainakin kansallismielisten tulisi kaikin keinoin tukea - itsenäisyysajattelu edellä. Onko näin - perussuomalaiset? Onko aika löytää kaikki keinot nostamaan omaa omavaraisuuttamme välttämättömien ravintoaineksien osalta.

Entä tuo työvoima?

Miksi työ ei ole tähän mennessä oikein kelvannut kantasuomalaisille, kuin ei suuren mittakaavan Kaliforniassakaan - kanta-amerikkalaisille, mitä he sitten ovatkaan?

Työstä on maksettu liian vähän, vaikka se on hyvin elättänyt ukrainaiset kädet, jotka kyykistelevät pelloillamme ja kasvihuoneissamme >



HS: " ... Mansikkatiloille tarvitaan hätäapua jo vapun jälkeen. Ne kärsivät työvoimapulasta vaikka yli 30 000 ihmistä on hakenut töitä maataloudesta. ... "

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006488764.html  - 


2 - Syy maataloustyön välttelyyn omiemme taholta on kirkas - valtioiden eritasoiset "elintasot", jossa Ukrainassa keskipalkat ovat pieni osa meidän omistamme. Me siis täällä kotoisessa Suomessa kulutamme perhekohtaisesti huomattavasti enemmän - ainakin keskimäärin. Ostovoimamme on suurempi - mistäkö se taas johtuu, jätettäkööt se 'sixteniläisten' kerrottaviksi.

Suomesta saatava kyykistelypalkka (työergonomia kuitenkin parempi kuin näyttöpääteistumatyöläisillä?) on riittävä ukrainalaisille ja varsinkin valko-venäläisille, joita heitäkin varmaan tulisi. Koulutusta, kielitaitoa ja ryhmähenkisyyttä tarvitaan -slaavit ovat oikein keskinäisinhimillisiä yhtenäisenä populaationa - eripuraisesta historiastaan huolimatta.

Nyt olisi aika keskittyä kohentamaan ravintopohjaista omavaraisuutta - myös työvoiman osalta. Kriiseissä tuo omavaraisuus on kaivattu hyve, sillä edelleen on ikäpolvia, jotka muistavat Jatkosodan 1942-44 talvet, jolloin olimme Saksan kolmannen valtakunnan "hyväntahtoisuuden" varassa - monien ravintolähteiden osalta. Tuolla saksalaisten hyväntahtoisuudella oli hintansa.

Omavaraisuus on itsenäisen kansakunnan ylpeys ja varauma tuleviinkin kriiseihin, jotka eivät tule jäämään tähän "armeliaaseen" Koronan ensiesiintymiseen. Korona saattaa kerätä evoluutiolta tuotekehiysvoimia toiseen aaltoonsa, joka amerikkalaislähtöistä Espanjan tautia "matkiakseen" voi olla paljon armottomampi.

Suomalaiset ovat tiukan paikan tullet hyvin yhteneviä, historia sen todistelee isänmaallisen vahvana. Me olemme omamme täällä idän ja lännen vedenjakajalla ja pidämme puoliamme joskus paljon vahvempiakin voimia vastaan. Se kuuluisa suomalainen sisu astuu nyt pelloille ja kurkkuviljelmille! e

..
EKSTRA


"Vieraskolumni: Venäjästäkö maailman ruoka-aitta?"


...

Ei kommentteja: