tiistaina, huhtikuuta 20, 2021

Kiina kantaa vastuuta kokonsa ja vaikuttavuutensa mukaisesti


 Piirros: ~ https://yle.fi/uutiset/3-10445967

"

Ensin lapsista piti päästä eroon, nyt niitä halutaan lisää – Eläkepommia pelkäävä Kiina pohtii jo yhden lapsen perheiden sakottamista

" -YLE




...

Oli aika, ja vielä nytkin, jolloin lähinnä länsimaista kuuluu parku Maapallon räjähdysmäisestä väestönkasvusta

Kiina on ollut ja on ainoa valtio, joka on toteuttanut totaalisen tavan vaikuttaa väestönsä kasvuun.

.
YLE: "

Kiinassa syntyvyys saattaa laskea alle kymmenen miljoonan seuraavien viiden vuoden aikana

Kiinalaisen väestötieteilijän mukaan syntyvyys laskee, ellei Kiinan johto luovu kahden lapsen politiikastaan."

.


Yhden lapsen politiikka vaikutti pari vuosikymmentä ja se jätti raskaat jäljet

Kiinassa historiallisesti poikalapsien saanti oli | on turva myöhemmin ikääntyville vanhemmille. Poika, pojat olivat | ovat ikään kuin vanhuusvakuutus ja -turva toimeentulosta, sillä Kiinassa tuhansia vuosia pojan velvollisuudet ovat toisen tyyppiset kuin tytön.

Tänään lasketaan ennakoiden, että Kiinassa olisi 2100 vuonna noin 650 miljoonaa asukasta, tämä määrä oli myös armon vuonna 1957 ja nyt kiinalaisia on noin 1,4 miljardia - sen ollen maailman väkirikkain valtio Intian kanssa.

Kiinan meille salaperäinen 100-vuotissuunnittelukunta tekee jo nyt täysillä suunnitelmia miten jättivaltiota johdetaan 100 vuoden päästä. Tämä suunnitelmallisuus on välttämätöntä, sillä 1405 miljoonan asukkaan johtaminen on aivan erilainen prosessi mitä ollaan muualla totuttu.


Meidän on vaikea täältä 5,5 miljoonan asukkaan Suomesta tätä vaikea käsittää. Jokaiselle suomalaiselle riittää Kiinasta noin 250 ystävää, toveria, ostajakandidaattia tai miten vain ---

Yhden lapsen politiikka tuotti tälle päivälle tilanteen, jossa moni kiinalaismies jää ilman kiinalaisvaimoa, sillä vaimoja ei omasta ikäluokasta riitä kaikille - on alkanut valtava kilpailu vaimoista, jotka ovat tänään monien osalta erinomaisesti koulutettuja, tietävät mitä haluavat ja osaavat myös vaatia.

Nuoret naiset ovat tänään Kiinassa jotain aivan muuta kuin 100 vuotta sitten. Hyvin koulutettu kiinalaisnainen ei ole enää harvinaisuus tehtaan johtajana.

Kiina kantoi ainoana valtiona konkreettista vastuuta väestönsä määrän suhteen. Mikäli yhden lapsen politiikkaa ei olisi ollut - voisi Kiinan väkiluku olla tänään ehkä 1,6 miljardia (?)

Valtava väestö tuottaa valtavan määrän ympäristöllistä jälkeä - maaperästä vesien kautta ilmakehään - niin saasteina kuin kohoavana lämpönä. Kiina on maailman suurin ympäristöjäljen jättäjä - tänään ja absoluuttisesti.


Mutta per capita ja kumuloiden Kiina ei yllä edes keskikastiin

US on ykkönen kuten muutkin länsimaat, jotka ovat saaneet päästellä jo viimeiset 120 vuotta. Kiinan aikajänne ei ulotu kuin noin 25 vuoden päähän. Herääkin kysymys millainen on yksilöllinen oikeus olla ympäristöllinen vaikuttaja - negatiivisena ilmiönä ja miten tuo jälki tulisi missäkin maksaa?


Kiina on tänään myös maailman suurin talous ja vientivaltio

Kiina tekee paljolti mitä me lännessä haluamme ostaa. Länsi siirsi valtavan määrän tuotantoa, työtä ja päästöjä Kiinaan - halvan liukuhihnatoverin, maailman suurimman sisämarkkinapotentiaalin kuin alussaan olemattomien ympäristölakienkin vuoksi.


Maailma muuttuu ja Kiinan ympäristölait kiristyvät vuosi vuodelta

Kiina on luvannut korjata kaikki ympäristöongelmansa vuoteen 2049 mennessä, jolloin Kiinan kansantasavalta täyttää 100 vuotta - muutoin Kiina on maailman vanhimpia yhtäjaksoisia korkeakulttuureja.

Ympäristöjäljen korjaamiseen vaikuttavat suuresti kulutus ja tässä kohdin vähentyvä väestö edesauttaa korjausurakkaa, vaikka yksilötasoinen kulutus saattaisi lisääntyä kohden lännen kulutusjuhlamaita. Kiinalaisella on yhtäläinen oikeus kuluttaa kuin läntisellä veljellään ja siskollaan.


Vähentyvää kiinalaismäärää tukee myös Kiinan voimakas robotisaatio ja digitaalisuudella automatisoituminen

Väestöä ei enää tarvita niin suuria määriä, kuin nyt, kun Kiina nosti 30 vuodessa itsensä maailman suurimmaksi - muistamme hyvin nykyisen Kiinan voimamiehen, edesmenneen presidentti Deng Xiaoping' in kehotteen kansalleen: "Menkää ja rikastukaa" - näin kävi ja nyt kiinalaiset miettivät jo tiiviisti mitä Deng lopulta tarkoitti rikastumisella!

Kiina näytti mallia koko maailmalle määrätietoisuudesta - kantaen nyt inhimillistä hätää monien nuorten miesten osalta, hyväksyen se välttämättömyytenä suuren kansan kokonaishyötyä ajatellen.


Mikä on seuraava valtio, joka ottaa osaa konkreettisiin muutoksiin - pelastamaan Maapalloamme tulevilta suurongelmilta, jotka voivat kohota jopa mahdottomiksi enää korjata ..?


...


*


Ei kommentteja: