torstaina, huhtikuuta 29, 2021

Tänään on pakkaamisen juhlaa - haluamme lisää, enemmän ja suuremmissa erissä

 2122




..

Kiina on tänään maailmantehdas - suurin liukuhihna, joka automatisoituu, digitalisoituu ja tekoälyistyy - unohtamatta robotoitumista -

Kiina tekee kaikkea sitä mitä me kulutamme ... ja kaikki pakataan pahviin, muoviin - pahviin ja pahvilaatikoihin ja lopulta merikontteihin. Elämme pakkaamisen juhlaa, kun tavaraa pitää lähetellä maailman ääriin.

-
YLE: "Nettikauppa pelastaa nyt tehtaita Suomessa – pakkauksiin ja muovin korvaamiseen kuluu niin paljon sellua ja kartonkia, että tulevaisuus näyttää kirkkaalta
Sellun ja kartongin tekeminen on vähemmän suhdanneherkkää kuin paperin tekeminen."

https://yle.fi/uutiset/3-11905451 -

_

Selluloosa on raaka-aine, siis puolivalmiste matkalla lopputuotteeksi, joka on tänään lähinnä kahden kauppa:

1) Nuo edellä mainitut pakkaamisen pahvit - kartongit sekä
2) Pehmopaperi, kun maailma opettelee pyyhkimään meilläkin kaadettuihin kasvavien puiden "jatkohoitoon" - sellusta tehtyyn pehmotakapuolipaperiin.


Metsää ei kannata tuhlata paperiin

-sanottiin jo 20 vuotta sitten, kun bittiliikenne median informaatioratana oli nousemassa paperiradan rinnalle ja nyt reippaasti ohi. Nyt paperitehtaita suljetaan ja kuitenkin tuolloin reilu 20 vuotta sitten kehiteltiin kehityskammioissa paperikoneiden viiran leveyttä ja nopeutta!

Entä sitten, kun Kiinassa huomataan, ettei takapuolta kannata pyyhkiä pehmoon, vaan tuo hygienia tulee tehdä toisin, miten - emme vielä tiedä - vedellä tai jollain suihkeella, joka on täydessä kierrossa?


Ihmiskunta on elämänkaarestaan pyyhkinyt ahterinsa 99,9 prosenttisesti esiintymisajastaan muulla kuin pehmopaperilla - tai ei millään!

Kiina voi huomata, ettei loputonta tavaravirrallista pakkausmateriaalia kannata enää rahdata edestakaisin maailman meriä ja raiteita, vaan pakkaamiseen edellytetään jotain muuta kiertotalouden periaatteita paremmin täyttäviä menetelmiä - merikontti siellä suuressa päässä on oiva esimerkki pakkaamisesta, joka on kestävän menetelmän mukaista.

Entä pienpakkausten puolella - onko niin, että Kiina tulee edellyttämään muuta kuin kertakäyttöpahvia; jotain muuta, joka on kierrollisempaa ja monikertakäyttöisempää. Tässä ennakkotieto mihin tuotekehitystä voisi kehittää - Suomessakin, ehkä sellukone voi tehdä muutakin kuin puupitoista sellua. Lopulta on kysymys materiaalivalinnoista ja sekoitteista niiden suhteen.


Miten olisi, jos kuluttaisimme vähemmän?

- tämähän tarkoittaisi pakkausten vähentymistä, tavaravirran vähentymistä - energiankäytön pienentymistä ja kulutusiloittelun kuin kasvuhokeman laantumista - saattaisi siinä luontobiologia kiittää elämän monimuotoisuuden lisääntyessä.


Kiinassa edesmennyt suuri mies - Deng Xiaoping kannusti kiinalaisia: "Menkää ja rikastukaa"

-näin tapahtui ja Kiinasta kasvoi jo kokonsa (1,4/7,9) puitteissa maailman suurin, myös taloudessa (bkt/PPP) ja kaikki tuo perustui valtavaan tuotantoon, kun Kiina maailman liukuhihnana täytti ja täyttää läntisenkin maailman loputonta tavarahimoa ja -tarvetta, jota markkinoinnin säkenöivyys entisestää kiihdyttää - luoden tarpeita ohi todellisuuden.


Tänään kiinalaiset jo miettivät aivan uudelta pohjalta mitä Deng lopulta tarkoitti rikastumisella?

Pohdinta kiihtyy entisestään kun näköala kaukaisille vuorille estyi ilmakehän päästösakeutuvuuden kasvaessa läpinäkymättömäksi.

Voisimmeko mekin täällä lännen kasvuhokemassa ja näyttö- ja vertailutaloudessa hoksata mitä rikastuminen voisi myöskin tarkoittaa?


..

...

Ei kommentteja: