keskiviikkona, huhtikuuta 28, 2021

Suomessa nähtiin kova poliittinen peli, jonka turhuuden voitti PM Sanna Marin

 


Kuva: ~ https://yle.fi/uutiset/3-11894039 - |0

YLE: "

Pääministeri Marin: Hallitus on löytänyt puoliväliriihessä sovun – Ylen tietojen mukaan vuoden 2023 kehys ylittyy noin 500 miljoonalla eurolla

"

...

Tällä kertaa Suomessa jyrähti sisäpolitiikka |1 - Keskustan osalta ollaan säikähdetty kunnallisvaalien lähetessä omasta hyvin alhaisesta kannatuksesta, joka ei ole kasvanut edes puheenjohtajavaihdolla. Piti osoittaa hampaita [ ~ https://yle.fi/uutiset/3-11906322 - ] ja tuottaa sinällään tärkeästä asiasta perustuslakiasia. Poliittista peliä, jonka kansakuntammehuomasi selvästi.
--
Kauan sitten oltaisiin oltu vastaavassa tilassa, kun Suomen kansalta vietiin kätkien todellisuudessa oma valuutta markka ja oma valtionpankki - Suomen Pankki. Nämäkin olivat perustuslakiasioita [ ~ http://jontikka.blogspot.com/2014/12/markasta-euroon-petos-raskauttavien.html - ] - ainakin lakien säätämisjärjestyksen osalta.
Monimutkaisten venkoilujen osalta markka pyöräytettiin euroksi selitteillä ja selitteillä, jotka olisi nyt viimeistään tämän perustuslakiasian osalta tutkia huolella, tarkkaan ja puolueettomasti - asiantuntijoiden voimin.
--
Oliko nyt aivan pakko, kun ei olisi ollut tarpeen nostaa asiaa määräenemmistöasiaksi [ ~ https://yle.fi/uutiset/3-11905616 - ] - vaikka aihe on itsemääräämisoikeuttamme vähentävä (sitä vähää mitä on jäljellä), vahvasti koskettelevana.
--
Aikanaan, kun markasta kansalta kysymättä luovuttiin oli se ehdottomasti perustuslakiasia, jossa juuri markka ja Suomen Pankki olivat perustuslailla suojattuja ja muutoksia olisi voitu tehdä vain perustuslakien säätämisjärjestyksessä.
--
Mitä eroa ja mitä yhtäläisyyttä - markassa ja elvytyspaketissa?
Nyt toinen porvarillinen puolue - Kokoomus toimi omalaatuisesti, antamalla käskyn kansanedustajilleen. Nyt äänestetään tyhjää ja näin vietiin edustajiemme itsemääräämisoikeus äänestyksessä, joka koskettelee jo vahvasti tai hyvin vahvasti koko kansakuntaamme.

Miksi Kokoomuskin lähti venkoilun tielle?
Nyt media teki eu-elvytyspaketista suuren uutisaiheen - miksi aikanaan markasta euroon ei tehty riittävän suurta, kun ei edes sitä informoitu, että kansanäänestys EY' stä kätki sisäänsä oman valuutan, markan menetyksen - epämääräisellä rahaliitto -sanalla. Kansa ei tästä ottanut selvää, eikä sitä sille selostettu.

Entä nyt, kun kansa tietää tarkasti mitä elvytyspaketti tarkoittaa -
Sehän on monimietteisesti yhtä kuin " reilu kuudella eurolla ostetaan vajaa kolme "- onko se hyvä diili - jää nähtäväksi. Samoin voimme kysyä oliko euron ujutus markan tilalle hyvä diili, se on jo asiantuntijoiden väännön alainen asia - voimme tehdä vertailuja niin oman valuutan kuin elvytyspaketin osalta maaottelussa Suomi - Ruotsi.
Sekin on todettava, että kukaan ei tiedä mikä on tuon reilu kuuden euron reaalinen osuus omasta kansantuotteestamme, kun maksuaikataulu on hyvin pitkä ja raha liikahtaa valtion tilille liki heti, kun kaikki EU-jäsenmaat ovat sen hyväksyneet.
Entä pelko EU-Bryssel vastareaktioista Suomelle [ ~ https://yle.fi/uutiset/3-11905086 - ], jos jostain syystä kansanedustajamme äänestävätkin oman omatuntonsa mukaisesti, mihin heillä on perustuslaillinen oikeus - mitään puoluekuria ei ole lakiin säädetty - se on vain de facto peritty ominaisuus politiikan hoidon opastuskirjasta.

*

EU ei nytkähdä Suomen hyvin epätodennäköisestä vastahangasta, sillä edelleen on monia sellaisia jäsenmaita, joiden kielteisyys on paljon konkreettisemmalla tasolla.
EU-Bryssel on nokkela toimissaan - aikanaan Kreikka-pakettikin junailtiin EU-Brysselin tahdon mukaisesti; mekin saimme ekstrana Katainen - Urpilainen 'vakuudet ja takuudet', jotka ovat tänään miinuksella - vaikka luvattiin tuottoa, mutta aika sitten näyttää ..
Hallituskriisi oli sinällään poliittinen näytelmä, joka vei kansalaisten uskoa ja luottamusta maamme johdon kykyyn hoitaa tulevia vaikeita asioita, jotka vain vaikeutuvat ympäristöstämme käsin.
Korona on, virukset ovat ja tulevat olemaan hamaan loppuun asti - me emme voita koskaan viruksia, joiden kehityskaari [ ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/82000/ebola-mika-onkaan-viruksien-tehtava - ] on miljardeja vuosia vanha.
PM Sanna Marin' in johtama NNV-hallitus [ ~ https://www.tiede.fi/keskustelu/83997/sdp-n-sanna-marin-keskustan-katri-kulmuni-tulevaisuus-suomessa-nyt?changed=1619625181 - ] on toistaiseksi hoitanut Korona-kriisin erinomaisesti, mutta kuten todettua viruksia emme voita, ne ovat osa biosfääriä ja ovat kaikkialla, sielläkin missä emme tiedä niiden olevan.
--


EU-elpymispaketti on asiaa, kun se sijoitetaan suurelta osin ympäristöön, elämän monimuotoisuuteen ja tekemiemme tietoisvirheiden korjaamiseen. Ja näin meitä kaikkia Elättävä luonto kiittää yhdessä lapsiemme ja heidän lapsiensa kanssa!


.
Viitteet:
|0 Kuva on usein enemmän kuin 1000 sanaa - ...
|1 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2021/04/onko-pm-marin-ja-hanen-nnv.html - kirjoitus 26.4.2021, kun hallituskriisi oli kuumimmillaan [IJL-BLOG]
...

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
Kysymys kuuluu - mitkä valtiot ovat jo hyväksyneet EU-elvytyspaketin?

Entä arvio miten unkarilaiset ja puolalaiset käyttävät tilannetta "hyväkseen" ...?

Saksa on rehellisesti ottanut riskin ja tunnustanut sen, omalla välipäätöksellään, jolla kannetaan EU-yhteistä vastuuta, ettei olla ainakaan se merkittävä vastustaja.

Italiakin luottaa omassa uudessa pelastusbudjetissaan, että elvytyspaketti menee läpi ---

Tämä elvytyspaketti saattaa olla viimeinen täydellisen demokratian ilmentymä, sillä unkarilaisetkin voivat sen estää tai ainakin ratkaisevasti viivästyttää. Tämän vastustuksen vuoksi uhkaukset EU-Brysselistä ovat poikkeavan kovat ja maalaavat estävälle jäsenmaalle hankaluuksia ja vaikutuksia saada itseään kuuluville - jatkossa.

On muistettava, että Suomi antoi ja luovutti ison palan itsenäisyyttä EU' lle. Meidän todellinen vaikute on parin prosentin luokkaa - sehän tulee väestöosuudestamme EU-parlamentissa. Tämä jokaisen jäsenvaltion päätös painaa - on vielä jäänne siitä ideaalista, mitä EU olisi lopulta voinut olla.

Mutta! Kriiseissä täyttä demokratiaa ei voida harjoittaa, sillä kukri kuolee ennen kuin suo sulaa -ilmiö on kriisitilanteissa osuva vertaus. EU tullee purkamaan hitaasti, mutta varmasti tämän jäsenmaaoikeuden.

Suomikin on nyt valinnan paikassa ja tältä osin teoriakäytännössä vain muutama kansanedustaja eduskuntamme perutuslakivaliokunnassa voi jäädä historiaan "änkyröimällä" päätösprosessin taholtamme jumiin ja vaatia määräenemmistöistä päätöstä eduskunnalta - ratkaistaessa osuuttamme tuosta EU-elvytyspaketista.

Seuraavaksi itse eduskunnassa muutama kansanedustaja voi jälleen jäädä historiaan tuottamalla tuolle hyväksynnälle myönnön määräenemmistöisyyden aikaansaajina - keitä he olisivat ... kokoomuslaisia ja keskustalaisia?

Lopultahan poliittisesti on kysymys miten me katsomme diilin tehdyksi, jossa "reilulla kuudella eurolla ostetaan vajaa kolme"!

Elvytyspaketti on muutakin - sillä se asemoi jäsenmaita varallisuutensa ja kykyjensä puitteista erilaisiin lähtöasemiin. Siksi me olemme "maksuhenkilöitä", ja Italia taas suurin saaja ja Kroatia suurin suhteessa bruttokansatuotteeseensa. Miten suhtaudumme tähän jakoon ja asemoitumiseen?

Nyt on kysymys vastuusta, solidaarisuudesta kuin yhteisen hyvän jaosta, todellisella demokratialla, joka saattaa jäädä viimeiseksi ---
.