sunnuntaina, maaliskuuta 05, 2023

Demokratian toiminallinen kellotaajuus ei korjaa ympäristötuhoa

de |2492|393765|

Huoneen taulu -löytyy täältä ~ https://slideplayer.fi/slide/2460333/


***- jonka ihmiskunta on (epäonnisessa) demokratiakokeilussaan aiheuttanut -

- kaikki alkaa tosiasioiden tunnustamisesta, jotka maalautuvat täältä:

A] ~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/12/ilmastonmuutos-on-ihmiskunnan-kohtalonkysymys-tutki-kuka-paastoista-oikeastaan -, Yle-otsikoltaan näin:
"Ilmastonmuutos on ihmiskunnan kohtalonkysymys – tutki, kuka päästöistä oikeastaan on vastuussa"

B] ~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/b4ff4caa-77cc-496c-ac5a-82e4e79a9289 - |e, IL-otsikoltaan näin:
"Jättiselvitys: nämä maat ovat suurimmassa vastuussa ilmastonmuutoksesta"

C] .. ja vielä kerran täältä ~ https://www.carbonbrief.org/analysis-which-countries-are-historically-responsible-for-climate-change/ -, otsikoltaan näin: "Analysis: Which countries are historically responsible for climate change?"
__
|e IL-ote: "
.. Yhdysvallat on ylivoimaisesti eniten hiilidioksidipäästöjä aiheuttanut valtio menneen 171 vuoden aikana, käy ilmi ilmastokysymyksiin erikoistuneen Carbon Briefin analyysistä. USA:n osuus ajanjakson kokonaispäästöistä on 20 prosenttia. .. "
-Iltalehti, toimittajana Magnus Brunnsberg.__
PROLOGI - Emeritus professori ja tuplatohtori Eero Paloheimo -
[ ~ https://www.eeropaloheimo.fi/ - ]

- lausui kuolemattomat sanat - eräällä Kiinan matkalla (EkoCity), jossa olin ympäristödelegaation mukana itsekin - tohtorin sanaillen osapuilleen näin:

"Meidän kotoinen demokratia ei ehtine korjaustoimiin, siksi hidasta tuo päätösprosessointi on kymmenine mielipiteineen, ajatuksineen, tutkimuksineen ja ennen kaikkea erimielisyyksineen erilaisten edunvalvontaryhmien kesken -


.. näiden jahkaillessa mikä on "oikein ja mikä väärin" sekä mikä milloinkin astuu liiaksi jonkun toisen (poliittisen) ideologian varpaille -jahkaamisen ohessa ympäristökatastrofin vain kiihtyessä ihmiskunnan toimista. Täällä Kiinassa päätösprosessit ovat nopeita ja turhia komiteamietintöjä ei tarvita, tosin uhaksi jää nopeiden päätösten mahdollinen virheellisyys!"


__
Demokratian kriisi -
[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2022/11/demokratian-kriisi-korvaammeko-lopulta.html - ]

[ ~ https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ilkkaluoma/19711-demokratia-on-hokema-joka-ei-koskaan-tavoita-kaikkia/ - ]

Ongelmana on sen keskeneräisyys ja välikädellinen toimintamoodi, joka tuottaa esimerkiksi Suomessa 199 "yksityisyrittäjää" ja puhemiehen, anteeksi -henkilön isoon saliin, jossa työnantajaa - kansaa, joka äänestää - kuunnellaan mielin kielin vain kerran neljässä vuodessa.

Moderni tapa ja malli olisi Sveitsin mallin mukainen suorademokratia, joka antaa tärkeissä asiapäätöksissä sanan suoraan kansalle
[ ~ https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ilkkaluoma/19711-demokratia-on-hokema-joka-ei-koskaan-tavoita-kaikkia/ - ] -

.. esimerkiksi meillä Suomessa olisi pitänyt järjestää kansanäänestys Natosta,

- mutta sitä ei uskallettu tehdä, koska mediapoolista ja valtiojohdosta lähtenyt missio kuvasti mielikuvitukselliset luulot, väitteet ja oletukset kansalaismielipiteen edelle ja näin kansa jäi "hölmönä" katselemaan miten TP Sauli Niinistö ja PM Sanna Marin veivät kansakuntamme 1941-uhon myötä vaaralliselle tielle täällä idän ja lännen vedenjakajalla.

Näinköhän TP Sauli & PM Sanna totuuden edessä kantavat vastuunsa, kun tuhosivat samalla meille sen ainoan lopulta merkittävän ilmansuunnan ..

- suhteet Venäjälle, niin turvallisuuden, kaupan kuin kulttuurinkin osalta. Nyt tuo tuhotornado ulottuu jo kiihkosta paatokseen nähden jo kauas Kiinaan saakka - ja näin maailmaa jaetaan leireihin ..

- idän ja lännen vastakkain asettelun kiihtyessä läntisin toimin ja asein --
[ ~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/15487850/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy - ]

Moni kansalainen jäi pohtimaan tosiasioita viisautensa edellä -

.. mutta miksi valtiojohto menetti kyvyn kokea ja nähdä todellisuutta viisautena koko Suomelle ja suomalaisuudelle.

Sauli ja Sanna - Olisiko nyt todellinen vastuuaika keskittyä koko ihmiskuntaa kosketteleviin ympäristöongelmiin - olemmehan niistä vastuussa huomattavalla osuudella kierrossa olevaan elopainoomme (biomassaamme) nähden.

__
Ihmisen ympäristöllinen haittajalanjälki on megalomaaninen suhteessa meidän biologisessa kierrossa olevaan elopainoon nähden!

Ympäristömuutokset kaikkinensa ovat paljolti ihmiskunnan oman itsekkyyden, sopeutumattomuuden kuin oman liiallisen itsekkyyden aikaansaannosta - kun on haluttu, hamuttu ja vaadittu lisää, enemmän, nopeammin ja suuremmissa erissä -

-kaikuen kasvuhokemana |1 ja näyttö- ja vertailutalouden |2 reliikkeinä voitontahtoisina osoittaessamme yksilöllistä erinomaisuutta muiden silmissä -ikävää, kiusallista, mutta valitettavan totta - ei kaikkien, mutta suuren osan osalta kyllä!


__
Vastuu ympäristöllisestä haittajäljestämme on painottumassa nyt lapsillemme ja heidän lapsilleen!

-valitettavasti tämäkin ja tältä osin perintömme on kaamea - suoraan vaikuttaen tulevien sukupolvien elinmahdollisuuksiin - ravinnon huvetessa [ https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vieraskolumni-venajastako-maailman-ruoka-aitta/4a4029a7-096d-3193-807c-2e129878a44a - ], käyttökelpoisen veden haihtuessa .. - |3


106929


Mustaa valkoisella löytyy täältä ~ https://maansuola.fi/usko-demokratiaan-koetuksella/


**


|  61  SUOMI24  154  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  Twitter  |

2

- kuin maaperän köyhtyessä elinpiiriryöstömme tuloksena.Ennen sanottiin että "rahalla saa ja hevosella pääsee" ---

Nykyään peräänkuulutetaan vastuuta ympäristöstä, jossa eletään käyttäen sen elinvoimaa omaksi - ihmiskunnan hyödyksi, ja näin kysymys kuuluukin:


Kuinka paljon on kohtuullista, sopusointuista ja kokonaisbiologiaa ajatellen hyödyllisintä - niin, ja samalla tässä olisi osattava määritellä mikä tuo "hyödyllisyys" -millekin ja yllättäen kullekin on!__
Rahan eli ostovoiman määrä kasvaa koko ajan - pieniä "alaskirjauksia" -lama-aikoja huomioimatta, sillä jälleen huudetaan kasvua.

Myöskin hevosella pääsee - autojen hevisvoimamäärä on kasvanut tasaisesti - pitää päästä nopeammin paikkaan B ja sieltä takaisin lähtöruutuun A! Edestakainen liike kasvaa myös nopeasti - on kiire, kiireempi ja kiirein, sekä pitää päästä useammin eri paikkoihin.

__
Demokratian kriisi II
[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2021/12/keskeneraisen-demokratian-kriisi.html - ]

Demokratia oli ja on edelleen eräänlainen evoluutiokokeilu, jolle saattaa käydä kuten Neuvostoliitossa kommunismille, mutta yllättäen ei Kiinassa, Vietnamissa, Kuubassa ja monessa muussa maassa - miksi näin?

Mikä onkaan demokratian - sen "oikean" populaatiomäärä maailmassamme? Entä sen jatkokehitelmän - suorademokratian; Sveitsin mallin mukaisesti?

__
Kiina on eräs maailman vanhimmista yhtäjaksoisista korkeakulttuureista
[ ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Kiinalainen_kulttuuri - ]

- ja se saattaa olla vaikute, miksi suuri kansanmäärä oivaltaa paremmin miksi on tehtävä nopeastikin muutoksia - keskusjohteisesti (!) - kuten nyt, kun olemme tosiasioiden edessä meitä elättävän luontobiologian biodiversiteetin |* luhistuessa ja ehkäpä evoluution jo rakentaessa uutta korjaussarjaa epäonnisen sattumakehityksen sijalle?

-visainen kysymys, jolle ei vielä ole vastausta.

|* ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2019/02/onko-biodiversiteetti-hakoamassa-mika.html -

__
EPILOGI - Herääminen, onko se jo liian myöhästä?

Ei ole ja on. Ihmiskunnan näkökulmasta se lienee jo liian myöhäistä, mutta luontobiologiaa ja sen biodiversiteettiä ohjailevan evoluution näkökulmasta ei, sillä evoluutio luo hiljalleen omalle - meille käsittämättömällä - kellotaajuudellaan uuden elinympäristön, lisääntymisvelvoitteineen -

"haluaahan evoluutio pitää itsensä kuolemattomana"

-niin kauan kuin Aurinko siihen antaa mahdollisuuden!

__
Emme lopulta tiedä Elämästä kuin hyvin kapean elintilan -

.. tuon kuuluisan "Elämän vyöhykkeen" lämpötila-alueen (liike-energia määrävälin) hyvin kapean rajallisuuden, ollen vain muutamia kymmeniä asteita ehkäpä 10 astetta Celsiusta ehkä 40 asteeseen - asteikolla, jossa on satoja miljoonia asteita absoluuttisesta lähes nollasta aina jopa miljardeihin asteisiin Celsiusta.

__
PS.
Kasvuhokema!
https://ilkkaluoma.blogspot.com/2020/04/muutummeko-kasvuhokemasta-vahentamisen.html -
"Muutummeko kasvuhokemasta vähentämisen linjalle?"

__
e
__

ILU-MEDIA

IJL-Productions


Kansalaiskirjoittaja

 Kiintoisa data

 ~ https://www.ymparistoteollisuus.com

 Total Visits: 505145 Total Visitors: 91208   Ilkka Luoma

Ei kommentteja: