tiistaina, elokuuta 29, 2023

Kiina - kokonsa mukaisesti maailman suurin talous

 CHI|2641|429446|NA


"

Kiinan kehittyessä ulkomaankaupan merkitys taloudelle muuttuu

"

***


Kiina on maailman suurin kansantalous*

* IMF - T&t: ~ https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/ohitti-yhdysvallat-ja-jatkaa-kasvuaan-kiinasta-maailman-suurin-talous/86dd77f5-e793-3645-b75f-33ce60dfcc1c-  - 
"8.10.2014 -- Ohitti Yhdysvallat ja jatkaa kasvuaan - Kiinasta maailman suurin talous
Kiinasta on tullut maailman suurin talous, kertovat IMF:n tuoreet tilastot.
..
Joskin Suomen pankki korjasi vuonna 2020 BKT/PPP tilastoa, jonka jälkeenkin Kiinan on edelleen maailman suurin kansantalous:

SP-ote: " .. Uusilla painoilla mitattuna Kiinan talous oli viime vuonna ostovoimakorjattuna Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) mukaan kooltaan 17,4 % maailmantaloudesta, kun aiempi arvio oli 19,2 %. Kiinan talous on kuitenkin edelleen ostovoimakorjattuna maailman suurin ennen Yhdysvaltoja. .. "
https://www.bofit.fi/fi/seuranta/viikkokatsaus/2020/vw202044_4/ -

__ __ __
Kiina ajaa voimalla maailman kehittyville - ja kehitysvaltioille toista taloudellista ja kaupallista vaihtoehtoa - vähemmistöisen (~0,8/8,2) länsimaista koostuvan G7-valtioiden rinnalle!

Kiina ei halua vastakkain asettua, vaan kilpailla rehdisti sen omalla kehitysvoimalla ja 1 420 miljoonan ihmisen asukasluvullaan, ollen myös maailman suurin vientivaltio ---

::
Kiinan tuotekehityspanos kipuaa vuosi vuodelta

Kiinassa valmistuu joka vuosi noin 340 000 ylempää insinööriä ja nyt tuosta määrästä suunnataan tekoäly- ja mikrosirututkimukseen ja tuotekehitykseen noin 10 prosenttia - ollen noin 34 000 suunnittelijaa noille huomisen merkittäville aloille.

__
Silti meillä, ehkä jo hiipivästä pelosta lännen romahtamisesta oman kokoluokkaansa nykyisestä lähinnä US-sotavoiman hallinnoimasta hegemoniasta joutuu taipumaan ihmispopulaatioltaan suurylivoimalle -

.. tuleville, ehkä BRICS-valtioille |1, joka on nyt aloittanut oman voimallisen vaikutteen maailmamme kehitykseen, tullen tarjoamaan uuden vaihtoehdon toteuttamaan moniarvoista ja -napaista maailmanjärjestystä.

|1 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2023/08/mika-on-brics-liittokunta-mitka-ovat.html -

__ __
HS-linkki: ~ https://www.hs.fi/talous/art-2000009814080.html -
Otsikoituna näin:
"”Tikittävä aikapommi” – Kiinan talouden yskiminen heijastuu ympäri maailman"
-HS-toimittajana Liisa Niemi

Huomionarvoista on se, ettei tuo kirjoitus osannut ottaa huomioon sitä ehkä tärkeintä kauppatilastoa, vaan kertoi enemmänkin vain tuonnista, koska se kirpaisee monia länsiyhtiöitä - Kiina ei enää tuo monia tuotteita maailmalta, koska se valmistaa ne itse - koodisanaksi sopii tänään hyvin esimerkiksi - BYD - maailman suurin ladattavien autojen valmistaja  sisältäen hybridit.

IJL-kommentti HS-juttuun:
" Toimittaja unohti tärkeän seikan - Kiina ulkomaankaupan kauppa- ja vaihtotaseen. Sekin unohtui ettei Kiina ole juurikaan velkaa ulkomaille, mutta toisin päin saatavat ovat hyvin suuret, muun muassa US-liittovaltio on velkaa Kiinalle yli 1 000 miljardia USD."

__
EU-Euroopan tulevaisuus

Euroopan Unionissa Saksa on talousveturi ja uuden ajan saatossa oppipoika sotimisessa. Läntistä sotimisen kulttuuria ja hyökkäysintoa ylläpitää maailman toiseksi suurin talous - Yhdysvallat, joka samalla antaa ydinsateenvarjon EU-Euroopalle - tietty Venäjää vastaan; ovathan nuo kaksi suurvaltaa molemmat ydinasesuurvaltoja, joiden perässä Kiina kiiruhtaa aseidenkin osalta omaan kokoluokkaansa - EU' n kauhuksi yhdessä Venäjän kanssa?



Saksa on saapumassa kuilun reunalle

[~ https://yle.fi/a/74-20045244 - "Saksan taloudella menee heikosti, ja se näkyy jo Suomessakin – “Pienten on syytäkin pelätä”, sanoo itävaltalaisekonomisti

Saksa lyö pöytään kymmeniä miljardeja euroja veronmaksajien rahaa houkutellakseen teollisuutta ja työpaikkoja maaperälleen. Maasta on nopeasti tulossa Euroopan suurin mikrosirujen tuottaja."]


.. ja nyt Saksan valtio haluaa investointeja, työtä ja vaikuttavuutta - on tultava Kiinasta takaisin , kun reilu 20 vuotta sitten Kiinaan haluttiin kaikin keinoin - syin:



A - Halpa, työteliäs ja (toistaiseksi) lakkoilematon toveri liukuhihnoilla
B - Heti kiinalaisen tehtaan oven takana maailman suurin markkina-alue
C - Tuotantokoneiston ympäristöongelmien siirto kiinalaisten omiin taskuihin



Näin oli ja Kiina kaikesta huolimatta kiitti, sillä se sai nopeasti sen opin, millä välttää lähes kaikkia niitä läntisen tuotantokoneiston virheitä, joita ympäristösaasteidenkin osalta syydettiin luontobiologian harmiksi lännessä noin 200 vuoden ajan |2. Kiinassa tuo aika saatiin ja saadaan kutistettua noin 40 vuoteen!

|2 ~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/b4ff4caa-77cc-496c-ac5a-82e4e79a9289 -
"Yhdysvallat on ylivoimaisesti eniten hiilidioksidipäästöjä aiheuttanut valtio menneen 171 vuoden aikana, käy ilmi ilmastokysymyksiin erikoistuneen Carbon Briefin** analyysistä. USA:n osuus ajanjakson kokonaispäästöistä on 20 prosenttia."

|2 ~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/12/ilmastonmuutos-on-ihmiskunnan-kohtalonkysymys-tutki-kuka-paastoista-oikeastaan -
YLE-otsikko: "Ilmastonmuutos on ihmiskunnan kohtalonkysymys –"


>>>

Jatkuu täältä ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2023/08/kiina-vyoryy-maailmalle.html -
"Kiina vyöryy maailmalle"



__
124460


|  66  SUOMI24  167  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  X  |


__


ILU-MEDIA

IJL-Productions



Kansalaiskirjoittaja

Ilkka Luoma

YMPÄRISTÖTEOLLISUUS

https://www.ymparistoteollisuus.com

290823 - Total Visits: 849229 Total Visitors: 126205   

220823 - Total Visits: 832204 Total Visitors: 125125


https://www.jontikka.blogspot.com

IJL-kommentteja HS-artikkeleihin

__
e

e

e


Ei kommentteja: