sunnuntaina, elokuuta 13, 2023

Jäämeri, Koillisväylä ja Venäjän rannikko

 |2620|425088|

Kartta Venäjän Euroopan puoleisen puolustusjärjestelyn näkemyksistä --- katse kiinnittyy Suomen Lappiin ja Venäjän varaumaan sieltä US/Nato-hyökkäykseen. Venäjän kielisessä selosteessa tuotiin jo tuolloin esille Nato-Isäntämaa pöytäkirja ja nythän US taisteluharjoitukset rytisevät Lapissamme jo vuosittain ja olemme kansaltamme kysymättä Naton jäsen! Onko Venäjällä oikeus varaumiin, vai tulkitaanko nuo kaikki uhkailuiksi. Kerrotteko poliitikot ja toimittajat mielipiteenne?


***



Koillisväylä & Luoteisväylä -hallinta ja maantiede rannikoina

HS-linkki: ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009779783.html -
"Venäjä lähetti sota­laivoja Jää­merelle
Venäjän pohjoinen laivasto aloitti perjantaina sotilas­harjoituksen, jonka tarkoituksena on ”selvittää toimia Venäjän suvereniteetin suojelemiseksi” pohjoisilla merireiteillä."
-HS-toimittajana Vilma Aholuoto.

__
Pohjoisen pallonpuoliskomme maantiedettä tuntevat erinomaisesti miten tuo koillisen osuuden merialueet viistoavat pitkälti vain - oikeastaan ainoastaan Venäjän rantaviivaa - osan Koillisväylästä |1 kulkien Venäjän talousvesialueilla.

Näin onkin selvää, että juuri Venäjä turvaa, varmentaa ja varautuu kaikkinaisesti lännen, Naton ja Yhdysvaltojen "tunkeutumiseen" tälle Koillisväylälle - voisimme pohtia miten Venäjä on mukana tuolla toisella väylällä - Luoteisväylällä?

|1 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/02/an-pohjoinen-ulottuvuus-miksi-kiina.html -
"[Arktinen neuvosto] Pohjoinen ulottuvuus – miksi Kiina haluaa jäseneksi?"

__
Kun nyt osaamme nähdä Koillisväylän Kiinallekin kiintoisaksi |e, on meidän Nato-rooli saanut aivan uuden vanhan ulottuvuuden, kuten USA on jo aiemmin ilmaissut tarvitsevansa Suomen alueita kriisissä! |Kuva 1.

- ennen mahdollista sotilaallista yhteenottoa idän ja Venäjän kanssa - samalla huomaamme vieressämme olevan Kuolan niemimaan ja siellä olevat strategisten ydinsukellusveneiden toiset päätukikohdat |2.

|e ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2017/11/koillisvaylalta-suomen-lapi-muualle.html -
"Koillisväylältä Suomen läpi muualle Eurooppaan"
|e ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2018/01/kiinalaiset-purjehtivat-jaamerelta.html -
"Kiinalaiset purjehtivat Jäämereltä Suomeen"
|2 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2019/11/venajan-ydinaseiden-voima-kumpuaa-veden.html -
"Venäjän ydinaseiden voima - kumpuaa veden alta"


Kuva 1.



Kuva iltapäivämedian etusivusta - sanat ovat erinomaisen yksiselitteiset!


__ __
Tavoitteena Venäjän pilkkominen!

USA' n pitkäaikainen tavoite on reaganilainen Venäjän pilkkominen |3 lännen maailmallishegemoniallisen tuotantokoneiston raaka-aineiksi, pääteesinä estää Kiinan pääseminen Venäjän rikkauksien äärelle - kuten se on jo nyt itäisessä osaa Siperiaa.

|3 " .. Menneen maailman us-presidentti Ronald Reagan aloitti läntisen suurtyön - eli Neuvostoliiton pilkkomisen - lännen kulutushalujen sävyttämänä. Neuvostoliitto oli liian suuri ja uhka läntisen maailman levittämälle hegemonialle, vaikka länsi on maailmallinen vähemmistö; tässä kohdin on syytä tarkoin perehtyä USA' n sotiin kaikkialla maailmassa ja aina kaukana omilta rajoilta (huomaammeko tässä suuren eron Venäjän lähialuesotiin!) - alkaen vuodesta 1945!

Onko nyt vuorossa Venäjän pilkkominen lännen suuressa salaisessa kuvassa ja tähän Venäjä ei tule tyytymään, siksi se rakentaa suhteita Kiinaan - maailman suurimpaan talouteen ja kauppavaikuttajaan, joka ei enää hyväksy USA' n yksipuolista hegemoniaa - vain yhtenä määrittäjänä. .. "

https://ilkkaluoma.blogspot.com/2022/12/minsk-3-ja-natottavan.html -


__ __
Olisikin kiintoisaa kuulla arvioita, jos Venäjän laivasto (ehkä yhdessä Kiinan laivaston kanssa!) ilmestyy tuonne Kanadan ja US' Alaskan väylille -

Luoteisväylälle |4 - olisiko asenne läntisessä mediapoolissa yhtä myrkyllinen kuin nyt Venäjän roolista sen puolustaessa omaa rannikko-osuuttaan koko Koillisväylän mitalta ---

|4 ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Northwest_Passage -

.. ..
Onkin tämän lisäksi kiintoisaa seurata läntisen mediapoolin hehkutusta Itämerestä -

.. Naton merenä, unohtaen vapaan merenkulun ja lännen sotalaivaston huolesta liittyen Koillisväylään ja Jäämereen ..

Mikäli tämä (jää)merellinen omistelu, hallinta ja läntinen hegemoniallinen tavoittelu jatkuu -

.. on vääjäämättä edessämme yhteenotto |5, jossa ei saateta säästellä taktisia ydinaseita, sillä Venäjä ei voi voittaa lännen sotakonetta perinteisin asein, ei edes yhdessä Kiinan kanssa (!?)

|5 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2023/08/rajoitettu-ydinasesota.html -
"Rajoitettu ydinasesota"


__
EKSTRA
YLE-linkki: ~ https://yle.fi/a/74-20044860 -
"Ruotsalaisprofessori on huolestunut arktisesta alueesta: Suomessa ei tiedetä, mitä Siperiassa tapahtuu"
-YLE-toimittajana Petra Haavisto.

PS. Tietääkö Venäjä mitä tapahtuu Yhdysvalloissa liittyen Luoteisväylään ja arktiseen alueeseen, samalla kysyn onko ruotsalaisprofessori perehtynyt pohjoisen maantieteeseen ja juuri Koillisväylään - alkaen Jäämereltä ja päätyen Beringinsalmeen?

EKSTRA 2
HS-otsikko: "Naton pelote hakee vielä muotoaan arktisella alueella, sanoo Upin Paukkunen"
Lännen liika pidättyvyys arktisella alueella voi lähettää väärän viestin Venäjälle, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vt. johtaja Samu Paukkunen.
HS-linkki: ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009780032.html -
PS2. Kuinkahan tarkoin UPI/FIIA' n vt. johtaja Samu Paukkunen on perillä maantieteestä, liittyen käsiteltävään alueeseen? Olisiko presidentiksi pyrkivä Mika Aaltola hallinnut käsiteltävän asian paremmin? 

Ei kommentteja: