lauantaina, elokuuta 26, 2023

Ukraina 2014 ja Nord Stream I ja II -paljastuuko totuus vihdoin?

 NORD|2637|428442|STREAM


Kartta: ~ https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-27/nord-stream-probing-pressure-drop-at-second-russian-gas-link

Date 27092022 - "

Germany Suspects Sabotage Hit Russia’s Nord Stream Pipelines

"


***



IS-linkki 25082023https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009811328.html -
"Saksalais­median selvitys Nord Stream -iskuista löysi yhteyksiä Ukrainaan
Myös iskujen motiivista on viitteitä
."

Ote: " .. VIRALLISESTI tutkinnassa ei ole epäiltyä, mutta Spiegelin ja ZDF:n tietojen mukaan on vakuuttavaa, että jäljet johtavat Ukrainaan. Sille, että epäilyt johtaisivat Venäjälle, ei ole medioiden mukaan kestäviä todisteita. ..
"


IS-toimittaja Heta Ylitie

__
Ukraina, entisenä vahvasti Venäjän historiaan vaikuttaneena (Kiovan Venäjä) alueena on avainasemassa

Ukrainaa ja Venäjää sitoo moni yhteinen asia - kielihistoria, aiemmin rakennettu perusinfrastruktuuri, Venäjältä siirretty teknologinen osaaminen (esimerkiksi Antonov -lentokoneet) kuin sukulaisuus ja venäjämielisyys ja kaikkia tuota sitä enemmän mitä lähemmäksi tullaan Venäjän rajaa.

Emme voi unohtaa Neuvostoliiton aikana rakennettuja länteen johtavia kaasuputkiakaan, jotka tuovat siirtomaksuina mukavan potin Ukrainan hallinnolle - ennen ja jälkeen vuoden 2014 vallankaappauksen.

Jo ennen vuoden 2014 vallankaappausta oli riitaa maakaasun hinnasta, joka hinnoiteltiin vallankaappauksella syrjäytetyn presidentti Viktor Janukovytsin aikana huomattavan alhaiseksi - paljon halvemmaksi mitä esimerkiksi Saksa maksoi Ukrainan läpikulkevasta kaasusta.


Kun vuoden 2014 vallankaappaus toteutui - Venäjä nosti maakaasun hintaa ja alkoi riita, joka johti Itämeren Nord Stream II kaasuputkien rakentamiseen - loppuun saakka --


Nord Stream I ja II - nyt räjäytettyinä!

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009292184.html -
HS: "NY Times: Venäjä selvittää räjäytetyn Nord Stream -kaasu­putkiston korjaamista
Sanomalehti The New York Timesin lähteen mukaan syyskuussa räjäytetyn kaasuputkiston korjaus maksaisi vähintään 470 miljoonaa euroa."

..

Näin Ukraina jäi Itämeren kaasunkuljetuksen osalta ilman välitysmaksua ja Saksa sai taas kiristämätöntä kaasua ilman kolmansien maiden välissä oloa - halvemmalla hinnalla (ollen siis win-win -tilanne -myyjälle ja ostajalle).

Minkäänlaista uhkaa Nord Stream I kaasuputki ei ole kenellekään tuottanut, vaikka US uhkailee ja pakottelee jo suoraan eu-eurooppalaisia kumppaneitaan tuon Nord Stream II putken osalta - katsoen sen olevan uhka koko EU-Euroopalle ja erityisesti US' n omalle kansalliselle turvallisuudelle!


Ukraina on monimutkainen, haastava ja tietoa vaativa kokonaisuus!

- meidän suomalaiselle mediallekin, ja onkin vaikeaa olla puolueeton arvioitsija ja uutisoija tässä itään ja länttä erottelevassa vastakkainasettelussa |E.

|E~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/17569568/a-on-yha-syvemmassa-emvastakkainasetteluemssa---lannen-ja-idan -
|E~ https://keskustelu.suomi24.fi/t/15487850/idan-ja-lannen-valinen-vastakkainasettelu-kiihtyy -


__
123925



__


|  184  SUOMI24  503  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  X  |  


__


Arvioita ennen Nord Stream 1 & 2 putkien räjäytystä - historiaotteena:

"EU tarvitsee yhä enemmän väliajaksi vähän vähemmän hiilidioksidia aikaansaavaa energiaa - putkimaakaasu on sitä - erityisesti Saksalle. Se on vähemmän ympäristöhaitallista kuin kaukaa valtamerien takaa laivakuljetettu LNG-kaasu, joka pakataan nesteytetyksi.

US ajoi voimallisesti, jopa pakoteuhkauksin, että EU ostaisi siltä tätä vesisärötettyä LNG' tä, siksi US presidentti Donald Trump sätti venäläiskaasua ja Nord Stream 2 putkea. Venäläiskaasu oli (on?) liian kova kilpailija amerikkalaiselle LNG' lle ja siksi se piti saada pois markkinoilta - tämäkö on sitä vapaata kilpailua, johon ainakin ilmeisesti EU pyrki - pyrkii?

Väitettiin, että NS 2 oli turvallisuusuhka. Entä Nord Stream 1, jota pitkin virtasi Saksaan jo vuosikausia häiriötöntä ja kiristämätöntä maakaasua - sovittuun hintaan, joka oli edullisempaa kuin mitä amerikkalaiset tarjosivat, jotta LNG olisi kannattavaa laivata Atlantin yli EU-Eurooppaan.

EU sai aikansa osan venäläiskaasusta vielä vuonna 2022 - Ukrainan läpi. Aiemmin Ukraina oli kiristänyt tuolla kauttakululla ja ottanut omaan käyttöön EU-valtioiden kaasua, kun oma kaasulasku oli jäänyt maksamatta. EU on tiettävästi maksanut osaksi näitä Ukrainan kaasurästejä - suoraan Venäjän Gazpromille.


EU kantoi huolta, ettei Ukraina olisi menettänyt kauttakulkupalkkioitaan kaasuputkistoista, jotka rakennettiin ja maksettiin aikanaan Moskovasta - Ukrainan ollessa osa Neuvostoliittoa.

Pitikö EU' n maksaa omasta kaasusta enemmän, jotta Ukraina ei olisi menettänyt kauttakulkusopimustaan Venäjän kanssa? Jos NS 2 olisi valmistunut, ei Venäjä olisi tarvinnut Ukrainan kauttakulkuputkistoja. Näin EU ja erityisesti Saksa olisi saanut kiristysvapaata kaasua edulliseen hintaan. 

Mainittakoon, että vielä vuonna 2008 Ukraina sai omaa kaasua Venäjältä noin puoleen hintaan siitä, mitä läntiset EU-maat omastaan maksoivat."




PS
HS: Lehdet: Itämeren kaasuputki ei valmistu aikataulussa – hankkeen eteen kasautuu esteitä
https://www.hs.fi/talous/art-2000006194606.html -



__


ILU-MEDIA

IJL-Productions



Kansalaiskirjoittaja

Ilkka Luoma

YMPÄRISTÖTEOLLISUUS

https://www.ymparistoteollisuus.com

Total Visits: 832204 Total Visitors: 125125  220823  

Total Visits: 651805 Total Visitors: 104446  160523 


https://www.jontikka.blogspot.com

IJL-kommentteja HS-artikkeleihin

__
e

e

e


1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

Putket on räjäytetty. Saksa kaipaa halpaa kaasua ylimenokaudeksi, kun sitä ei ole Saksan talous mataa!

Mutta kenen - keiden toimesta nuo räjäytykset tehtiin?

Expressen: Räjäytyksiin liitetty purje­vene oli satamassa Ruotsissa 12 päivää ennen sabotaasia
Saksalaista purjevenettä Andromedaa epäillään käytetyn Nord Stream -kaasuputkien räjäytyksessä.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009882360.html

+

Spiegel ja ZDF: Kaasuputken räjäytyksen jäljet johtavat Ukrainaan
Saksalaiset tutkivat toimittajat selvittivät Nord Stream -putken räjähdystä puoli vuotta. Selvityksen mukaan putket olisi sabotoinut ryhmä, jolla on yhteyksiä Ukrainaan.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009810258.html