sunnuntaina, elokuuta 06, 2023

Elämän kiertokulkuun liittyy materiaalien kierto

 KIER|2610|423171|RÄTYS


Piirros: ~ https://cego.fi/webinaari-11-5-2022-kiertotalous-pk-yritysten-liiketoiminnassa/

" ~ https://www.sitra.fi/julkaisut/kestavaa-kasvua-kiertotalouden-liiketoimintamalleista/ - "


***


Kiertotalous ja second hand

[ .. polttaminen kuumentaa tunteita … ]



Tänään ---
https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000009755742.html -
HS: "Kierrätyskeskus laajentaa Isoon Omenaan: ”Aiemmin imagomme ei sopinut kauppa­keskuksiin”"
-toimittajana Pauliina Toivonen

__
[20U14] -- (MOTIVA 0] julkaisi kauan odotetun artikkelin – ”Polttoon vai kiertoon”. Motiva julkaisi m+ lehdessään 3/2014 (siv.6) artikkelin:
https://read.edocker.com/#/reader/f2b6f0ee-7642-11e4-a58a-00155d64030a - jota luetaan paljon, koska jätteiden poltto on vain yksi keino päästä eroon tästä hankalasta, ennen kaatopaikoitetusta jätteestä )


Suomessa generoituu 90 miljoonaa tonnia jätettä (v. 2012). Tästä jätteestä suurin osa on kaivostoiminnan sivukiveä. Seuraavaksi eniten on rakentamisesta juontuvaa mineraalijätettä – edellä mainittuja yhteensä 72 miljoonaa tonnia. Yhdyskuntajätettä syntyy kolme miljoonaa tonnia. Teollisuuden osuus on 13,7 miljoonaa tonnia.

Yhdyskuntajätteestä poltettiin 34 prosenttia eli 0,9 miljoonaa tonnia vuonna 2012. Kaatopaikoille 1] päätyi 33 prosenttia yhdyskuntajätteestä ja kierrätykseen samoin 33 prosenttia. Takavuosina miltei kaikki rahdattiin kaatopaikoille ja yhtenä lyhyenä aikana poltettiin taloyhtiöiden uuneissa – erittäin huonoin tuloksin.

Tutkimukset osoittavat, että lisääntyvä kulutuksemme ja siitä aiheutuvat ympäristötapahtumat materiaalien, ravinnon ja energioiden elinkaariajattelulla muodostavat ilmasto- ja ympäristöuhan, vailla vertaa. Muotisana on polttaminen 2] – poltosta saadaan energiaa 3], jonka tarve on kasvanut meilläkin kaksinkertaiseksi sitten vuoden 1970 – siis vain 45 vuodessa.

Nyt on Sitran 4] toimesta julkaistu Gaia Consulting Oy:n tekemänä tutkimus – ’polttoon vai kiertoon’. Luonnossa tämä kierrätys ja kiertokulku on evoluution myötä (ilman meidän ihmisen vaikutusta) kehittynyt viimeisten satojen miljoonien vuosien aikana huippuunsa. Polttamista kapeassa merkityksessä on esiintynyt vain satunnaisina maasto- ja metsäpaloina, joiden merkitys lajikehitykselle on ollut sekin merkittävä.


On syntynyt käsite jätehierarkia

Se merkitsee, että opiskelemme nyt tosissaan kiertokulkua, elinkaariajattelua ja materioiden luontaista kiertymisestä energeettisinä ilmiönä – kuluttaen ja antaen. Tänään puhutaan paljon ohuilla sanoilla kestävästä kehityksestä, riskittömästä kasvusta ja ympäristönäkökulmaisesta kuluttamisesta. Kaikissa on vika – ne eivät yksikään pyri ymmärtämään syvällisesti luonto- eli pitkälti biosfääriharmoniaa 5]; vuosimiljoonaisena ilmiönä.


Tasapaino- eli vaakayhtälö on tuntematon ilmiö


Me emme ole halunneet riittävästi opiskella meitäkin elättävän biomassan keskinäisiä vaikutesuhteita 6]. Emme tunne niitä yhtälöitä, mitkä synnyttivät elokerrosjärjestelmän pallollemme – nyt ’Gaia' mme’ kuumenee 7], kun emme ymmärrä vähentää reilusti kulutustamme 8].

Kierrätys ”alusta-loppuun ja alkuun” loputtomana elinkaarena on meille vielä tuntematonta aluetta. Tällä alueella muuten muu eliökuntamme elää luontaisesti ajan hetkeään – jättäen huomissuunnittelun evoluution haltuun. Eläinkunta ei pohdi ylihuomista, sen sijaan se lisääntyy maksimaalisesti – ”tietäen”, että vastavoimat patoavat kilpailutilanteissa ”ylikansoittumisen”.


Ihmiskunta suunnittelee – paljolti omista lähtökohdistaan

Meille LTS, PTS ja urasuunnittelu ovat tätä päivää – me pohdimme mitä huomenna, mutta emme näe silti ylihuomiseen, mihin tänään tehty huomisen suunnittelu ylihuomenna johtaa. Luonto ei suunnittele – sillä on ohjeet perintönä, siksi kehitys on hidasta, niin hidasta, että mekin elämme ihmisinä vielä 20.000 vuoden takana – eräin ominaisuuksin. Toisaalta me kiihdytimme E] toiminnallista ”kellotaajuutta” sellaisiin kierroksiin, ettei luontojärjestelmän sopeumakaavoitus ehdi perässä – toistaiseksi?


Jäte on aina raaka-aine

Sonta kierron ihmismielisenä osasena on lopullista, ensin vesistöön, nyt jätevesilaitoksille ja liete kaatopaikoille tai polttoon. Elinvoiman ketju katkeaa tältä osin erittäin huonolla hyötysuhteella. Sonta on tarkoitettu taajaan levitettynä kasvuvoimaksi – edelleen kiertoon. Mekin ihmisinä olemme kuolleiden eliöiden, ihmistenkin jälkijättöistä molekyylikasaumaa. Elämme muiden kuolemasta.


Evoluution rakensi perimän,
[ Evoluutio on kaikkialla ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/93489-evoluutio-on-kaikkialla - ]

… ja tuo tieto kumpuaa alun syanobakteereista lähtien. Olemme viimekädessä supernovien räjähdyksien jäännösjätettä – kierron vaiheessa nimeltä – ihmiskunta. Nyt ymmärryksemme on auennut näkökulmaan, jossa havaitsemme itsessämme kuolemattomuutta 9] kantavana väliosasena, jota voidaan sanoa kunkin henkilöitymäksi. Nyt tämä henkilöitymä on ottanut valtaansa koko maapallomme.


__  __

PS.

Emeritus professori Matti Pohjola -osapuilleen: https://fi.wikipedia.org/wiki/Matti_Pohjola_(taloustieteilij%C3%A4) - osapuilleen näin ---
"Mikään materiaalinen keksintö ei ole mahdoton, sillä atomien erilaisuuksia on niin paljon, että niiden yhdistelmiä on "ziljoonia" ---


__
121375



|  3  SUOMI24  55  |   VU  |  FB  | Vapaa sana  |  FB BLOG  |  Twitter  | 



__


2



x




__



Ei kommentteja: