keskiviikkona, elokuuta 30, 2023

II - Suomen ja Kiinan välissä on vain Venäjä!

 CHI|2642|430269|NA


Varsinainen kuva on otettu tunnetusta amerikkalaisesta paperiaviisin kannesta --- 

***

SILKKITIET


Suomen ja Kiinan välissä on edelleen vain Venäjä -tänäkin armon vuonna 2023!

[ I - 20U11] -- Kiina on ollut kahdesti jo maailman suurin kauppa- ja tuotantovaltio, 1400-luvulla (keisari Zhu Di ja maailmanmatkaaja, eunukkiamiraali Zheng He) ja toistamiseen 1800-luvulla kiinalaisena teollisuus- ja maatalousvallankumouksena.



Eikä kahta ilman kolmatta! 

[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2023/08/kiina-kokonsa-mukaisesti-maailman.html - ]


-- Nyt meneillään oleva vuosisata on Kiinan vuosisata, jos biologinen ympäristömme jaksaa kiihtyvän materiaali- ja energiakäytön

Kiinassa ympäristönkäyttö per asukas itselleen on harmonisesti aikalailla suhdeluku 1: ~1, kun esimerkiksi meillä suomalaisilla se on luokkaa 1:6 – 1:8, riippuen laskentatavasta – me siis syömme yhteisiä maapallovaroja keskiarvoon nähden huomattavasti enemmän -katso ylikulutuspäivä!


---

INFO - Kiinalaiset rakastavat muistikoita! |1

---
Maailmassa napaisuus vaihtuu | vaihtoehtoistuu lännestä itään, ja suuria kansannousuja nähdään seuraavien 80 vuoden aikana muun muassa USA:ssa ja meidän EU-Euroopassa, jonka ”lopullista” muotoa erityisesti Saksa jo nyt pohdiskelee, huomioimalla maailman suurin raaka-aineaitta Venäjä.

Maailma muuttuu, eskoseni
– oli ja on 'pruukattu' sanoa.

Tänään tieteellisten artikkelien yleisin nimi ei ole enää Mr. Smith, vaan Mr. Li (Kiinan ”virtanen”).
..

Vielä vuosina ~2000-10 Kiinassa oli meneillään maailman suurin maaltamuutto jättiläismäisiin kaupunkeihin. Kiinan voima oli ja on halpa maaseututyöväestö, jonka työpanosta myydään myös ulkomaille |1. Yhtäältä mustikan parantaessa näkökykyä kiinalaisille, toisaalla ilmansaasteet ja muun muassa pakokaasupäästöt estivät yhä enemmän näkyvyyttä Kiinan suurkaupungeissa* - tilanne on jo muuttumassa!


|*https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009820232.html - 

"Kiina aloitti taistelun ilman­saasteita vastaan: elin­iän­odote nousi yli kahdella vuodella"

-HS-toimittajana Saara Aholainen.



Kiinassa vielä noin vuonna 2010 65% väestöstä asui maaseudulla, se on sama prosentti kuin meillä kaupungeissa. Kiinan vaurain alue on rannikkoseutu ja erityisesti Shanghain - ja Hongkongin pohjoispuolella oleva erityistalousalue (1985-2015).


Kiina on osin vielä "kehitysmaa", jossa valmistetaan miltei kaikkea,

.. paitsi suuria matkustajasuihkukoneita, sekä pitkälle kehitettyjä tietotekniikan prosessoreja. Kiinasta valmistuu ~ 340.000 ylempää insinööriä, joka vuosi, ollen enemmän kuin koko EU:sta ja USA:sta yhteensä. Nyt noista 340.000' sta suuntautuu tekoälyyn ja siruteknologioihin noin 15 prosenttia - vuosittain!

Kiinalainen suunnittelu- tuotekehitysvoima on jo ylittänyt länsimaat, ja ei ole, systematisoituessaan ja verkottuessaan, syytä epäillä tämän voimavaran henkisistä ja innovatiivisista kyvyistä - katso esimerkiksi Kuun pimeä puolen valloitus.


Kiinalainen uskoo luonnonlääkitykseen,

.. ja muun muassa mustikoihin. Kiinalainen luottaa suomalaiseen taitoon suunnittelussa, rehdissä tavassa tehdä kauppaa ja pitää lupauksensa.

Suomi tarjosi ja myi 1950-luvulla yhtenä ainoana maana käytettyjä paperikoneita, nimenomaan käytettyinä.


Suomi oli yksi ensimmäisistä maista, joka tunnusti Kiinan jo 1950-luvulla!

Kiinalaisilla on pitkä muisti ja he arvostavat luottamussuhteita, eivätkä vaihda hevillä uskottavaa kumppania. Nokia teki aikansa jatkuvaa kauppaa vuosikausia samojen operaattoreiden kanssa ja Nokia olikin suurimmillaan ja voitollisimmillaan juuri Kiinassa.


Sitten Kiina kohtasi kaikki länsimaalaiset elintasonnousun ongelmat

Me Suomessa tiedämme nämä ongelmat. Kiina luottaa suomalaiseen muun muassa energiankäytön hyötysuhdetehokkuuden hallintaan. Kiinalaiset tiesivät, että Suomessa osattiin suunnitella tehokkaita puhdistusjärjestelmiä ..


- esimerkiksi vedenpuhdistus [LINK].



Suomessa on kykyä ja innovaatiota nähdä huomisen asumismuodot ja asumisen ekologia. Suomessa on innovaatio, joka voi muuttaa ratkaisevasti tapaa elää, tehdä työtä ja asua tuhoamatta ympäristöä ja ihmisen omaa psyykettä. Suomalainen EkoCity (Case Eero Paloheimo) –ajattelu eteni ja yhä etenee edelleen Kiinassa hyvää vauhtia.


Suomi olisi voinut olla ja edelleen voisi olla kiinalainen portti EU:hun!
[ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2023/03/kiina-purjehtii-eurooppaan.html - ] 


Finnair sai vielä joitain aikoja käyttää ylivoimaansa, kunnes lopulta kiinalaisten omatkin lentoyhtiöt tulevat samoille reiteille. Finnair oli saanut pienenä, mutta uskomattoman turvallisena yhtiönä lentää lähes monopolissa Euroopan ja Kiinan lyhimpiä reittejä.
Kiinalaisten lentokonepula, maailman suurimmista konekaupoista huolimatta, esti Air China –koneiden näkymisen Helsinki-Vantaa kentällä.


Suomi on investoinut runsaasti Kiinaan,

.. vieden sinne pääomia, työmahdollisuuksia sekä kokoonpanoa tunnettujen syiden vuoksi. Kiinalaiset mahdollisuudet ovat nostaneet monet suomalaiset yhtiöt (Kone Oyj) tuloskuntoon ja kasvuun, jota ei Suomessa olisi voitu tehdä. Kiina on yksi maailman suurimpia markkinoita ja siellä on "loputon" ja työteliäs työvoima. Ammattiyhdistysliike ei Kiinassa määrittele palkkatasoja, vaan kysyntä.


Kiina avasi ovensa jo 1420-luvulla

Kiina suuntasi tuolloiset maailman suurimmat kauppalaivastot joidenkin tietojen mukaan kaikille maailman merille, ennen Cristoffer Kolumbusta ja Fernao de Magalhaes' ia. Kiina oli utelias, kauppahaluinen ja ulotti laivastonsa, ilman valkoisen miehen uskon- ja tapojen tuputusta, uusille kaupallisille alueille, mieluumminkin huomaavaisuudella ja lahjonnalla kuin verisin miekoin.

Ja sulki sitten rajansa

Kauppa- ja valistuskeisarin Zhu Di:n kuollessa 1420-luvun aikana, kiinalaiset mandariinit (virkamiehistö) tuhosivat tuon ajan arkistot ja historianmerkinnät. Uusi keisari veti rajat kiinni ja sulki oven (pitääkö Suomenkin tehdä näin, kun valuutat horjuvat ja ruoka käy vähiin). .. 



Entä "tänään ja huomenna" itse Kiinassa?





Kiinalaiset ovat nöyriä historiansa edessä - ovathan he maailman vanhin yhtäjaksoinen korkeakulttuuri maailmassamme - yhä --

Photo by IJL-Productions in China


__ 
|1 Oli aika, jolloin Kiinan Kulosaaren suurlähetystön kaupalliselta osastolta kohteliaan ystävällisesti kysyttiin suomalaisten metsien mustikoista ja niiden poimimisesta - jääkö metsiin paljon keräämättömiä - no, niitähän jäi ja edelleenkin jää (hyvä vai huono?) - heräsi kysymys tarvittaisiinko käsipareja poimimiseen - Teimme projektin noin 500 kiinalaisen tuomiseksi poimimaan metsiemme aarteita - kartoitettiin poiminta-alueet, majoitus, logistiikka ja palkat kaikkinensa. Koitti kesä ja alkusyksy - tuona vuonna mustikan kukinta ei onnistunut kovinkaan hyvin (pölyttäjäkato?) - Kiina oli jo varautunut noiden 500 kiinalaisen Suomen tuloon - matkat, passit ja niin edelleen -- Projekti peruttiin, koska kerättävää tuloineen ei olisi syntynyt riittäviä määriä peittoamaan kustannukset kaikkinensa. Projekti kuvasi hyvin Kiinan valtion ja sen yhteiskuntajärjestelmän tehokkuuden, kun on kyse määrätietoisesta mobilisaatiosta. Kiinahan on ainakin ollut suuri henkilövuokraaja - myös ulkomaille.


__
124591


|  57  SUOMI24  299  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  X  |  US  |



.. .. 

EKSTRA

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009357263.html -, otsikoituna näin: 

"Yhdysvaltain ilmavoimien kenraali maalailee uhkakuvia – uskoo sotaan Kiinaa vastaan kahden vuoden päästä"
-IS-toimittajana Anna Nuutinen ]



__

2


Kiina vetäytyi kalliin "maailmanvalloituksen" jälkeen kuoreensa tuolloin 1420 ja -30-luvuilla. Jäljelle jäivät kiinalaiset vuosituhantiset tavat ja Kiina keskittyi jo tuolloin maailman suurimman maan, itsensä, omiin sisä- ja rajanaapurimaiden markkinoihin.


Kiina avautui ja suuntasi jättimäisiä valuuttavarantojaan - mihin suuntaan nyt?
[ ~ 
https://ilkkaluoma.blogspot.com/2023/08/mika-on-brics-liittokunta-mitka-ovat.html - ]
"Mikä on BRICS-liittokunta, mitkä ovat sen tavoitteet ja millaisin eväin -"

Kiina avasi vuonna 2006  investointimahdollisuudet laajemmin myös ulkomaille ja jättiläismäisen valuuttavarantonsa turvin voisi tehdä ja tekikin suuria omistusjärjestelyjä muun muassa länsimaissa (esimerkkinä Volvo) ..
-kiintoisa on tämä Haminan akkutehdasprojekti Suomessa 2023. Kiinalainen integroituminen globalisaatioon on alkanut vajaan 600 vuoden tauon jälkeen, tuoden mahdollisuuksia myös Suomelle .. 
-entä nyt, osaammeko ymmärtää hyveen sekaantumattomuudesta muiden sisäisiin asioihin ja ymmärrämmekö mitä merkitsee geopolitiikasta irrotettu kauppa ja sen myötä vapaa kilpailu. Meidän ei Suomesta tulisi niin hanakasti sekaantua lännestä viritettyyn idän ja lännen kiihtyvään vastakkain asetteluun! |***



Akupunktionaalinen piristysruiske
Kiinalainen raha, toimintatavat ja ahkeruus voisivat olla ratkaiseva piristysruiske Suomen yhteiskunnalle, jos olisimme haluttavia uusille sijoittajille ja työvoimalle. Suomi näivettyy, kuten monet EU-maat? Meillä syntyy yksinkertaisesti liian vähän lapsia (myös Kiinassa?) ja innovaatioita. Kykymme lepäävät osaamisessa ja sitä vielä arvostetaan toistaiseksi, erityisesti Kiinasta.


Suomi on matkailun tuleva suurvalta ympäristö- ja ilmastomuutoksen vuoksi
Meillä vihreys kasvaa, kun taas nykyiset massaturismimaat aroutuvat, jopa aavikoituvat seuraavien 50 vuoden aikana. Suomi on puhdas ja tyhjä. Suomi kykenee ylihuomenna elättämään 50 miljoona ihmistä.
Keräämmekö sittenkin mustikkamme itse?

Voimme mainiosti kasvaa 10 miljoonaan ja olkaamme huolellisia mistä ottaisimme uudet asukkaamme. Suomen maahanmuuton tarve kasvoi jo 2011 alkaen ja meidät tekee mielenkiintoiseksi rajanaapuruus maailman suurimman raaka-ainelähteen |2, Venäjän vieressä, joka onkin ainut maa meidän ja Kiinan välissä.

"

Vieraskolumni: Venäjästäkö maailman ruoka-aitta?

" -ja HUOM! Kiina tietää tämän kuten Baikalin makean käyttökelpoisen veden määrän ja ei niin toivottoman pitkän matkan päästä Kiinan kulutuspisteistä! 

****



Kiinalaisen valtajärjestelmän toinen suuri ruorimies oli Deng Xiaoping - ensimmäinen oli pioneerina Mao Zedong ja kolmas eli nykyinen - Xi Jinping.


Kuvassa (by IJL-Productions) tätä toista suurmiestä viedään kuvana arvostettuun museoon viestiksi kiinalaisille miten Deng avasi ovet, kehotti kansaansa: "menkää ja rikastukaa", kunnes nykyään Kiinassa pohditaan tarkasti mitä tuolla rikastumisella oikeastaan haluttiin viestiä!


****

__


ILU-MEDIA

IJL-Productions



Kansalaiskirjoittaja

Ilkka Luoma

YMPÄRISTÖTEOLLISUUS

https://www.ymparistoteollisuus.com

290823 - Total Visits: 849229 Total Visitors: 126205   

220823 - Total Visits: 832204 Total Visitors: 125125


https://www.jontikka.blogspot.com

IJL-kommentteja HS-artikkeleihin

__
e

e

e



Ei kommentteja: