tiistaina, elokuuta 01, 2023

Mitä kieltä ihminen saisi puhua - tullakseen ymmärretyksi ja hyväksytyksi,

 SVEN|2608|422361|SKA


Kuva: ~ https://www.kotus.fi/nyt/kotus-vinkit/ensikieli_toinen_kieli_missa_menee_aidinkieli.35668.news

" .. Äidinkieli ei ole mikään simppeli juttu. Toisen äikkä on toisen toinen tai vieras kieli, ja kukin meistä katsoo maailmaa oman äidinkielensä läpi. Entäpä miten äidinkieleen suhtautuvat esimerkiksi sellaiset termit kuten ensikieli ja kotikieli? Ja kuinka kaukaa juontaa itse äidinkieli ja sana äiti? Tähän vinkkiin on koottu joitakin äidinkieleen liittyviä kielijuttuja -- "


***


- eikä vain alistetuksi, pakotetuksi ja hyljätyksi -vähemmistöisyytensä ja missä minkäkin laisen suur- tai pienvähemmistöisyyden vuoksi?


https://yle.fi/a/74-20042896 -
"Rasismikeskustelu avasi ruotsinkielisten haavat: ”Suomalaiset on kovia omimaan kulttuuria, mutta kieli on kamala asia”
Rasismikeskustelu on saanut myös ruotsinkieliset miettimään kokemaansa syrjintää ja vihapuhetta. Kaksikielisissä kunnissa useampi kuin joka neljäs ruotsinkielinen on kokenut häirintää."

-toimittajana Reeta Cremin.

__ __
PROLOGI -- Ruotsin kieli on Suomessa säädetty perustuslakiin ja tähän varmaankin liittyy satoja vuosia kestänyt Ruotsin kuninkaan alamaisuus ja alisteisuus |e -

.. itäisenä maakuntana, josta Tukholma kävi kuninkaan joukkoina myös hyökkäyssotia |1 itään -Venäjän tsaareja vastaan kuin myös toisin päin.

|e ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsin_vallan_aika_Suomessa -
|1 ~ https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Ruotsin_sodista -



Olimme täältä idän ja lännen vedenjakajalta erinomaisia "palkkasotilaita |2 - miinanpolkijoita"..
-musikoina, jotka eivät paljon kapinoineet vaan kävivät aina Pultavassa saakka |3 kuninkaansa alistettuina sotajoukkoina -ehkä ratkaisevana voimana (?),
- ollen hyviä ja uskollisia Ruotsin alamaissotilaita.

|2 " .. Ruotsin suurvalta-aika vuosina 1617–1721 vei hengen kaikkiaan arviolta noin 110 000 suomalaiselta sotilaalta, mikä oli tuon ajan väkilukuun suhteutettuna ... .." -Wiki
|3 ~ https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009124273.html - HS-otsikosta: "Pultavan taistelusta on kulunut 313 vuotta, .. " ja ingressiosaltaan näin:
"Pultava on kaupunki Ukrainassa ja monille tuttu nimi koulun historiantunneilta. Pultavan taistelu vuonna 1709 oli mieletön verilöyly, jossa kuoli suuri määrä myös suomalaisia sotilaita. Venäjä on palannut sen aikaiseen ajatusmaailmaan, .. "
-HS-toimittajana Heikki Aittokoski
-Heikiltä kysyisin mikä oli Ruotsin rooli tuolla Pultavassa?


__ __
Ruotsi Suomessa - suomenruotsina

Suomessa ei liene yhtään suomenruotsinkielistä, joka ei osaisi toista kotimaista - suomea; ehkä Ahvenanmaalta voisi löytyä suomea osaamattomia ja löytyykin. Ruotsia äidinkielekseen puhuvia lienee maassamme noin muutama prosentti ja perustuslaki on heidän suojana käyttää tätä historiallista kielijäännettä erikoisuutena ja erilaisuutena erottua suomea puhuvista ..

- ollen ikään kuin "svenska talande bättre folke" -mentaliteetilla, vai lieneekö tämä sitä suomea vain puhuvien "kateutta", ironiaa vai alamaisuutta -mene ja tiedä.

__
Ukrainassa poistettiin monin vaikuttein venäjän kieli - ukrainan kielen alta!

Mediapoolin innolla ja omalla propagandallaan uutisoitu Ukrainan itäslaavilaissota |4 on osaltansa myös kielikysymys -

.. suomalainen eikä ruotsinkielinen media ei maassamme kovinkaan innolla valota Ukrainan venäläismielisiä ja -kielisiä, joita lienee noin kuusi-seitsemän miljoonaa - ollen suurempi vähemmistö absoluuttisestikin kuin Suomen ruotsia puhuvat.

|4 ~ https://en.wikipedia.org/wiki/East_Slavs -
"Itäslaavit ovat joukko slaavilaisia kansoja, jotka puhuvat itäslaavilaisia kieliä ja joiden kulttuurit muistuttavat toisiaan. Itäslaaveja ovat ukrainalaiset, valkovenäläiset ja venäläiset .." -Wiki - Fi



Venäjä ja ukraina kielinä ovat hyvin lähellä toisiaan, sen sijaa ruotsin ja suomen sukulaisuus on kaukaa haettu, jos löytyy sukulaisuutta lainkaan - ollaan aivan eri kielikulttuurillista aluetta niin puhujina kuin alueena. Meidän suomen kieli on idästä, ja ruotsi taas lännestä - kielilainoja lienee suuntaan ja toiseen.

__
Kieli on sivistyksen mitta - miten sitä käytetään ja miten sitä milläkin mielialalla vastaanotetusti ymmärretään!

Meidän suomen kieli on erinomainen, sen vivahteet vaativat tarkkaavaisuutta, syvällistä ymmärrystä ja kykyä hahmottaa enemmän mitä sanojen osalta viestitään. Voimme sanoa suomen olevan intellektuellien sanaseppojen kieli sen monihaaraisuuden ja -vivahteisuuden myötä -

"suomen kielen viestityksen ymmärrys ei istu helposti laiskasti ajattelevien pirtaan"! Ruotsista en tiedä enempää, sen opiskelu Savonlinnasta lähtien ei oikein istunut, kun vaikutteet kumpusivat enemmänkin idästä - jo meidän geeniperimänkin myötä |5.

|5 ~ https://www.facebook.com/groups/5749603299 -

"Suomalaisuuden juurien etsijät .."

__
Entä nyt suomalaisen median mouruama propaganda ja hersyvä sanankäyttö Ukrainan itäslaavilaisesta keskinäissodasta, jossa kielisukulaiset ottelevat vallasta ja mittaavat omaa yhteistä historiaansa samojen kielioppien taustoilta?

Entä meidän pitkä historia Ruotsin kanssa, joka istutti herraisiin tahoihin läänityksiä ja maaomaisuuksia, kunniamerkkejä musikoille uskollisuudesta kuin hevosistakin ja omistuksia perintömaina oveluudesta olla aina oikean valtatahon kanssa kompuksessa - vehkeilevään kuninkaan hoviin ja sen vastustajiin.


__

MOTTO:


Jokaisella ihmisellä on oma äidinkielensä, jolla hänen tulisi tulla toimeen ja ymmärretyksi omassa isänmaassaan.


**


__
Vihje: Sprengtporten
https://fi.wikipedia.org/wiki/Georg_Magnus_Sprengtporten -


__
121164



|  26  SUOMI24   167  |   FB  |  VU  |  Vapaa sana  |  FB BLOG  |  Twitter  |  



..


2


EPILOGI -- Ylen otsikosta rasismi |6 -sanalla voisi johdatella jos mitä kummallisimpia vääntöjä aina sen mukaan mikä on katsantokanta, tulokulma kuin keskustelijoiden kyky monitahoiseen keskinäisymmärrysdebattiin.



Kielirasismia meillä ei ole -
.. on vain nokittelua "luonnostaan hyväosaisten ja perinnöllisten vähemmän hyväosaisten kesken" ..
- alkaen Ahvenanmaan erityismahdollisuuksista aina sen aikaansaamiin yhteiskunnallisten rahavirtoihin suuntaan ja toiseen manner-Suomen kanssa.
Entä lopuksi evakkojen asutus Karjalan luovutuksen jälkeisinä aikoina - Suomen ruotsinkielisiltä alueilta - eikö sanallisten keskinäisyys olisikaan syntynyt "ruotsalaisten" ja Karjalan evakkojen välille -kysy moni tänä päivänä, kun aikanaan valtava asutusprojekti saatettiin ansiokkaasti suomenkielisten osalta loppuun saatetuksi.

PS. Suomi ja ruotsi ovat pienen pieniä vähemmistökieliä maailman kierrossa ja tuiverruksessa - katoavia "luonnonvaroja" suurkielien valtavirrassa.




__


ILU-MEDIA

IJL-Productions



Kansalaiskirjoittaja

Ilkka Luoma

YMPÄRISTÖTEOLLISUUS

https://www.ymparistoteollisuus.com

Total Visits: 722618 Total Visitors: 113445  110723 

Total Visits: 651805 Total Visitors: 104446  160523 


https://www.jontikka.blogspot.com

IJL-kommentteja HS-artikkeleihin


__
e

Ei kommentteja: