torstaina, elokuuta 17, 2023

Kiina vyöryy maailmalle

 CHI|2627|426738|NA



Suomessa asuvia kiinalaisia Kiinan laivaston aluksen kannella - kiinalaisalukset tekivät tässä joitain vuosia sitten laivastovierailun Suomeen - Helsinkiin. Olisiko se tänään enää mahdollista - lännessä tapahtuvan yhä voimistuvan vastakkain asettelun vuoksi itää vastaan, painopisteen ollessa Venäjän suuntaan.

***




Euroopan Unionissa Saksa on talousveturi |1 ja uuden ajan saatossa oppipoika sotimisessa. Läntistä sotimisen kulttuuria ja hyökkäysintoa ylläpitää maailman toiseksi suurin talous - Yhdysvallat, joka samalla antaa ydinsateenvarjon EU-Euroopalle - tietty Venäjää vastaan; ovathan nuo kaksi suurvaltaa molemmat ydinasesuurvaltoja, joiden perässä Kiina kiiruhtaa aseidenkin osalta omaan kokoluokkaansa - EU' n kauhuksi yhdessä Venäjän kanssa? |2


|1 ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2013/11/kayko-euro-eu-saksan-lompakolle.html - 

"Käykö Euro-EU Saksan lompakolle?"



Saksa on saapumassa kuilun reunalle 

[~ https://yle.fi/a/74-20045244 - "Saksan taloudella menee heikosti, ja se näkyy jo Suomessakin – “Pienten on syytäkin pelätä”, sanoo itävaltalaisekonomisti

Saksa lyö pöytään kymmeniä miljardeja euroja veronmaksajien rahaa houkutellakseen teollisuutta ja työpaikkoja maaperälleen. Maasta on nopeasti tulossa Euroopan suurin mikrosirujen tuottaja."


 .. ja nyt Saksan valtio haluaa investointeja, työtä ja vaikuttavuutta - on tultava Kiinasta takaisin (missä suhteessa, ettei menetetä Kiinan markkinoita ja sen ulkoisia markkinoita!), kun reilu 20 vuotta sitten Kiinaan haluttiin kaikin keinoin - syin:

A - Halpa, työteliäs ja (toistaiseksi) lakkoilematon toveri liukuhihnoilla
B - Heti kiinalaisen tehtaan oven takana maailman suurin markkina-alue
C - Tuotantokoneiston ympäristöongelmien siirto kiinalaisten omiin taskuihin


Näin oli ja Kiina kaikesta huolimatta kiitti, sillä se sai nopeasti sen opin, millä välttää lähes kaikkia niitä läntisen tuotantokoneiston virheitä, joita ympäristösaasteidenkin osalta syydettiin luontobiologian harmiksi lännessä noin 200 vuoden ajan |2. Kiinassa tuo aika saatiin ja saadaan kutistettua noin 40 vuoteen!


|2 ~ https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/b4ff4caa-77cc-496c-ac5a-82e4e79a9289

"Yhdysvallat on ylivoimaisesti eniten hiilidioksidipäästöjä aiheuttanut valtio menneen 171 vuoden aikana, käy ilmi ilmastokysymyksiin erikoistuneen Carbon Briefin analyysistä. USA:n osuus ajanjakson kokonaispäästöistä on 20 prosenttia."

|2 ~ https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/12/12/ilmastonmuutos-on-ihmiskunnan-kohtalonkysymys-tutki-kuka-paastoista-oikeastaan -

 

YLE-otsikko: "Ilmastonmuutos on ihmiskunnan kohtalonkysymys –"



__ __
Tänään vuonna 2023 Kiina on maailman suurin viejä, maailman suurin kansantalous ja maailman suurin monien teollisuus- ja kauppa-alojen markkina, tuotekehityskoneisto kuin tuotantokone - jopa jo sähköautoissa [BYD] - niin valmistajana kuin markkinana.

__
Kiina nousi suurimmaksi niin nopeasti, että se lipsahti maailmallisvähemmistöisen lännen ohi lähes huomaamatta ja nyt on aika kelata se länteen mikä vielä voidaan tehdä - nyt on niin sanotusti se lämmin housuissa.



__ __ __
[20U09] - Entä aiemmin Kiinasta, sen tavoista ja päämääristä, vuonna 2009 tarkasteltuna:

"Kiina nousee maailman kaupalliseksi supervallaksi muutamassa vuodessa. EU on tänään suurin kauppa-alue ja Saksa suurin viejä. Kiinan 1325 miljoonaa ihmistä muodostavat kulutuksen reservit ja loputtomat työtilauksien puurtajat. Joka vuosi Kiina puskee markkinoille enemmän ylempiä insinöörejä kuin EU, USA ja Venäjä - yhteensä, noin 340 000 -joka vuosi |*.

..
Kiinassa ei tehdä kauppaa näkemättä toista osapuolta

Puhelinkeskustelu ei merkitse mitään. Yhteiset lounaat, päivälliset ja illalliset sen sijaan merkitsevät. Kaupat tehdään ystävien kanssa - vaikka tinkiminen on osa raadollista arkea, kuin sopimuspykälien tulkinnatkin.

Kiinassa aiesopimus on kuin paperi vailla mitään sitovuutta

Mutta MoU tai aikomus on välttämätön vaihe siirryttäessä seuraavaan - tarkempaan varsinaiseen sopimukseen, josta usein viimeinen erä jää maksamatta reklamaatioiden takia. Aikomuksia voi olla kaksi miljardia - todelliseen liikevaihtoon ja kassaan kilisemiseen saakka yltää yleensä noin 20-60% kokonaisarvioinnista.

..
Kiinalainen kauppakumppani on kotonaan vieraanvarainen,

.. hän kestitsee ja jakaa lahjoja vuosituhantiseen tapaan. Kiinassa ei ymmärretä läntistä termiä lahjonnasta, varsinkaan sen negatiivisessa merkityksessä. Kiinassa osoitetaan vieraanvaraisuutta ja kuulumista yhteisöön ja joukkoon. On tärkeää olla "sisällä" - on merkittävää tuntea tärkeitä kiinalaisia. Jos olet valokuvassa Kiinan presidentin tai pääministerin kanssa, on kaupallisuus jo miltei allekirjoitettu.

__
Kiina tarvitsee huipputeknologiaa

Kiina tarvitsee ympäristötekniikoita. Kiina himoitsee vesiteknologiaa, joka puhdistaisi jäte- ja juomavedet. Vesihuolto tarvitsee lietteiden käsittelyä ja mikrobien torjuntaa. Kiinassa mennään määräysten mukaisesti.


Kiinan kaupparaamattu on valtion viisivuotisohjelma,

.. joka nyt päättyy vuonna 2010. Kiinalaisten on pakko parantaa esimerkiksi vesiensä laatua, jotta voimakkaasti yhteiskunnan subventoimaa vedenhintaa voidaan nostaa käyttäjilleen.

Kiinassa puhdas vesi on elämän virvoittava lähde

Kiina rakentaa uudet ekoteknologiset eko-citynsä vetten äärelle, ja ne on usein puhdistettava - haaste suomalaiselle huippuosaamiselle. Kiinalaiset sijoittavat veteen seuraavien kymmenen vuoden aikana enemmän rahaa kuin Suomen valtion kahden vuoden budjetti. Se ei silti ole paljon, jos jaat sen 250:llä.

__
Kiinassa on jokaiselle suomalaiselle 250 ystävää, toveria ja ostajaa

Jos jokainen heistä ostaisi meiltä joka kuukausi 10 eurolla - me emme tarvitsisi muuta vientitoimintaa. Näinhän se ei mene. Kiinassa keskipalkka on yhä vain noin 80 euroa per kuukausi, lukemattomista miljonääreistä huolimatta. Kiinalla on osin kehitysmaastatus - edelleenkin. Kiina on paljon muutakin kuin Peking, Shanghai ja Hongkong.

__ __
Kiinan suurimmat ongelmat ja tarpeet ovat hyötysuhteissa, käyttöasteissa, energiassa, maaperässä, metsissä ja vedessä.

Vesi on tunnetusti hengitettävän puhtaan ilman jälkeen tärkein välttämättömyys -

.. se peittoaa mennen tullen citymaasturit, ylisuuret ilmastoinnit, jättimäiset pihagrillit ja muut näyttö- ja vertailukapistukset, mitä markkinatalouden kvartaalijargonia on meille kulutushokema- ja näyttöhaluisille luonut ja tämän taudin nyt tarttuessa myös kulutusintoisiin kiinalaisiin"





__
122891


|  49  SUOMI24  P  137  |  SUOMI24  |  VU  |  FB  |   Vapaa sana  |  FB BLOG  |  X  |


__


2


Edelleen tarkastelua vuoden 2009 näkökulmista, jonka jälkeen voidaan katsoa tämä päivä - epilogina ---

" .. Kiinalaiset tulevat ostamaan kaikkea sitä, mitä he eivät itse pysty suunnittelemaan ja valmistamaan -

.. tai heiltä puuttuu jokin sellainen raaka-aine, joka on välttämättömyys jossain tuotteessa tai komponentissa. Kiina on maapallon liukuhihna, emme vie sinne taivutettua patarautaa, emme standardipuutaloja, emmekä mitään sellaista, mihin Kiina voi mobilisoida omaa tuotantoväkeä.

Kiinassa työ ja sen teettäminen on valtion elinehto

Kiina ylläpitää tietoisesti tappiollisia valtionyhtiöitä pitääkseen ihmiset työssä. Kiinalaiset ovat työteliäitä - tekevät enemmän kuin me. Tekevät kolmivuorossa, jolla korvataan teknologista hyötysuhdetta ja käyttöastetta - toistaiseksi.


Ihmisen rooli yhteiskunnassa

Kiinassa on tärkeää tuottaa ihmisillä - ei niinkään automaatiolla. Meillä automaatio työntää ihmisiä kilometritehtaalle - koska työpanoksemme hinta on kestämätön maailmanlaajuisessa kilpailussa ja työn uudelleen jaossa.


Kiina ostaa ympäristöteknologiaa

Se yhtiö, joka uskottavasti puhdistaa kiinalaisten vedet - on jo pelkästään kahden miljardin mies - sillä vesi on prioriteetti numero yksi. Pekingissä vesivarannot ovat painuneet hälytysrajan alle, ja jos kesä on hyvin kuiva - on katastrofi valmis. Kiina ei salli toistaiseksi jätevedestä valmistettavan juomavettä. Tämä hetki voi kuitenkin olla käsillä pian. Shanghaissakin halutaan luopua kloorista!


Eräs mahdollisuus: Suomessa on oraalla vesiosaaminen vailla vertaa

Laaja tuki tälle vesiosaamiselle avaa jättiläismäiset markkinat. Pelkästään päivitettäviä jätevedenpuhdistamoita on 3000. Kiinassa on 100.000 maalaiskylää, joissa e ole juuri vesihuoltoa lainkaan - missä suomalaiset alan yrittäjät ja yritykset? Nyt kannattaa mobilisoitua - kiinalaisetkin tykkäävät mobilisoitua, sen ansiosta SARS´kin nujerrettiin!

Heinäkuussa 2009 epäilemättä allekirjoitetaan monta aietta, kun Kiinan varapääministeri Li´kin omansa keskushallintojohteisesti perustaksi kirjoitti.

Kiinassa pitää aina olla pohjalla valtioiden välinen aikomus ja kommunikea, jotta sopimusruletti lähtisi pyörimään. Kiinalaiset ovat tunnetusti kovia pelimiehiä - uhatkaan eivät heitä pelota. Heinäkuussa konkreettisia sopimuksia kirjoitetaan kaavan mukaan noin 400 - 1200 miljoonan edestä - ehkäpä noin 500 miljoonalla - kuitenkin (todellisuudessa).

Suomessa ei ole koskaan käynyt kerralla näin paljon kiinalaisia liikemiehiä - toki joukossa on paljon sellaisia, joita Helsingin ja ehkä Rovaniemenkin nähtävyydet kiinnostavat enemmän. Tapana kun on ottaa matkoista kaikki hyöty irti - osa joukkueesta on palkintomatkalla hyvin ja uskollisesti suoritetusta työstä. Meilläkin palkitaan hyvin menestyneitä :-)


Kauppoja ei tehdä tuntemattomien kanssa!

Suomalaisilla on on nyt se tuhannen juanin paikka, sillä Kiinassahan ei kauppoja tehdä tuntemattomien kanssa. Nyt on oiva tilaisuus osoittaa suomalaista vieraanvaraisuutta puhtaiden vesien äärellä. Ilta veden läheisyydessä savustetun kalan ja vihanneksien kera avaa atmosfäärin perin erilaiseen kulttuuriin, josta emme keskimäärin tiedä juuri mitään.

Me tiedämme vain Tiibetin, Taiwanin ja ihmisoikeudet, joita mekin rikomme tavallamme jatkuvasti. Kiinalaiset eivät puutu muiden sisäisiin asioihin - niinpä he toivovat samaa asennetta myös vierailtaan. Tiedämme ja syytämme myös siitä, että Kiina vie meidän työpaikat. Aivan, se onkin niin - meidän aika oli "ryöstää" kehitysmaita - nyt meiltä viedään sitä varallisuutta ja hyvinvointia, jonka olemme osaksi luoneet yltiöhalvoista kehitysmaiden raaka-aineista ja puolivalmisteista.


Maailma muuttuu, nyt on Kiinan vuoro ja se ottaa hitaasti mutta varmasti väkilukunsa mukaisen aseman maailman taloudessa ja valtapolitiikassa.

Puhutaan Kiinan valmistuttavan viisi suurta lentotukialusta - tässä on suomalaisille laivainsinööreille se miljoonan juanin paikka, kannattaisiko toimia? .. " 


-ylös merkittynä vuonna 2009.




Kirjoittaja Pekingissä "Kielletyn kaupungin" portilla - osoittaen jotain, minkä tarkoitus jääkööt tässä vielä arvoitukseksi .. 



__


3


YLE löytää yhä syvempiä uhkia sen omassa idän ja lännen vastakkain asettelun mantrastaan - läntisenä mediapoolitoimijana manipulaatiostaan ymmärtämättä, ettei pieni läntinen vähemmistö voi enää määräillä maailmallista enemmistöisyyttä - nyt tikun nokkaan saadaan Kiina - maailman suurin kansantalous (IMF - bkt/PPP)


https://yle.fi/a/74-20046540


"Riippuvuus kiinalaisista laitteista voisi saattaa potilaat hengenvaaraan – suomalaistutkijat loivat kauhuskenaarioita Kiina-riippuvuuden riskeistä

Tutkijoiden mukaan ulkomaisiin investointeihin voitaisiin Suomessa suhtautua nykyistä tiukemmin. Ruotsi on ottamassa jopa protektionistisen linjan."


-Yle-toimittajana Sari Taussi

..



HS-maalaa lisää kiinalaista huomista, pelon jäytäessä lännen hiipumista sen omasta vähemmistöisyydestä -


"”Tikittävä aikapommi” – Kiinan talouden yskiminen heijastuu ympäri maailman

Kiinan tuonnin heikkeneminen heijastuu uutistoimisto Bloombergin mukaan erityisesti Aasiaan ja Afrikkaan. Hintojen lasku maassa voi sen sijaan hyödyttää inflaatiosta kärsiviä maita."


https://www.hs.fi/talous/art-2000009814080.html

HS-toimittajana Liisa Niemi 



__


ILU-MEDIA

IJL-Productions



Kansalaiskirjoittaja

Ilkka Luoma

YMPÄRISTÖTEOLLISUUS

https://www.ymparistoteollisuus.com

Total Visits: 816553 Total Visitors: 123658  150823  

Total Visits: 651805 Total Visitors: 104446  160523 


https://www.jontikka.blogspot.com

IJL-kommentteja HS-artikkeleihin

__
e

e

e


Ei kommentteja: