maanantaina, huhtikuuta 29, 2024

Agent Orange

 Agent|2854|477438|Orange


Kuva: ~ https://www.chinadaily.com.cn/english/doc/2004-02/05/content_303315.htm

"Hoa (R) ja Nhon, molemmat syntyneet kituperäisillä raajoilla ja 12 sormella, seisovat kotiovellaan Dong Hassa, Huen pohjoispuolella Vietnamin keskustassa, 4. helmikuuta 2004. Kolme vietnamilaista, jotka sanovat, että heistä tai heidän perheistään tuli USA:n sodassa lähes 30 vuotta sitten käyttämä Agent Orange defoliantin sairaat ovat nostaneet ensimmäisen oikeusjutun tuotteen valmistajia vastaan, uhrien ryhmä sanoi. [Reuters]

-Google-käännös

****


YLÄKERTAhttps://yle.fi/a/3-7964407 - "Yhdysvallat jätti Vietnamiin myrkyllisen perinnön -- Vietnamin sodan päättymisestä on kulunut 40 vuotta (Yle - 30042015), mutta Yhdysvaltain levittämä Agent Orange -kasvimyrkky heijastuu myös sodan jälkeen syntyneisiin sukupolviin." |AO  -Yle-toimittaja Heikki Heiskanen.

 

__ __ 

Voiko Putin käyttää kiellettyjä aseita?

HUOM! Agent Orange - Yhdysvallat käytti biologisia aseita Vietnamissa ---


"Voiko Putin käyttää kiellettyjä aseita?"

IS-ingressi: "Venäjä esitti niin pöyristyttäviä väitteitä bioaselaitoksista Ukrainassa, ettei puheita usko käytännössä kukaan. Puheet herättivät kuitenkin toisenlaisen pelon: voisiko Putin olla valmis käyttämään kiellettyjä biologisia aseita?"
IS-otsikko: "Voiko Putin käyttää kiellettyjä aseita?"
IS-toimittaja Salla Laurila

__ __ __ __ __
IJL-kommentti: "Biologisia aseita on käytetty aiemmin; .. nythän tässä on lähinnä kyse arvuuttelusta, otaksumasta ja viemärimedian leikittelyä Venäjän väitemahdollisesta b-aseiden käytöstä, siis vain mediavihamielisestä Venäjän suoranaisesta haukkumisesta ja etukäteispanettelusta ..
- siis on käytetty aiemmin .. ja käyttäjänä Yhdysvallat, Vietnamissa - massiivisia määriä: "Agent Orange" |*


A - " .. Agent Orange valmistettiin Yhdysvalloissa 1940-luvun lopulla ja sitä käytettiin teollisessa maataloudessa, ja sitä ruiskutettiin myös rautateiden ja voimalinjojen varrella metsien aluskasvillisuuden hallitsemiseksi. Vietnamin sodan aikana Yhdysvaltain armeija hankki yli 20 000 000 galleria (76 000 000 litraa; 17 000 000 impgal), joka koostui 2,4-D:n ja dioksiinin saastuttaman 2,4,5-T:n seoksesta. Yhdeksän kemian yritystä valmisti sen: Dow Chemical Company , Monsanto Company , Diamond Shamrock Corporation , Hercules Inc. , Thompson Hayward Chemical Co., United States Rubber Company (Uniroyal), Thompson Chemical Co., Hoffman-Taff Chemicals, Inc. ja Agriselect . [4] .. "
-Google-käännös

__
Google-käännös! -- B  "Agent Orange oli voimakas rikkakasvien torjunta-aine, jota Yhdysvaltain armeija käytti Vietnamin sodan aikana metsäpeitteen ja viljelykasvien poistamiseen Pohjois-Vietnam- ja Viet Kongin joukkoilta. Yhdysvaltain ohjelma, koodinimeltään Operation Ranch Hand, ruiskutti yli 20 miljoonaa gallonaa erilaisia ​​rikkakasvien torjunta-aineita Vietnamin, Kambodžan ja Laosin ylle vuosina 1961-1971. Agent Orange, joka sisälsi tappavan kemikaalin dioksiinia, oli yleisimmin käytetty rikkakasvien torjunta-aine. Myöhemmin sen osoitettiin aiheuttavan vakavia terveysongelmia – mukaan lukien syöpää, synnynnäisiä epämuodostumia, ihottumia ja vakavia psykologisia ja neurologisia ongelmia – vietnamilaisille sekä palaaville yhdysvaltalaisille sotilaille ja heidän perheilleen. .. "


__
|AO -- "Taktiikkaa olivat aiemmin käyttäneet britit taistelussaan kommunisteja vastaan siirtomaansa Malaijan (nykyisen Malesian) viidakoissa. Pahamaineisin Vietnamin viidakkoon levitetyistä myrkyistä tunnettiin nimellä Agent Orange. Se sai nimensä myrkkyä sisältäviä tynnyreitä kiertävän oranssin nauhan mukaan. Agent Orange ei aiheuttanut tuhoa vain luonnolle, sillä se sisälsi erittäin myrkyllistä dioksiinia. Taakan kantoivat tavalliset vietnamilaiset ja myös ne Yhdysvaltain sotilaat, jotka altistuivat ympäristöön levinneelle myrkylle. Vietnamissa ollaan vakuuttuneita siitä, että myrkky aiheuttaa edelleen kärsimystä vaikka sodasta on jo neljä vuosikymmentä. Vietnamin Punainen Risti on arvioinut, että 150 000 lasta on syntynyt vammautuneena myrkyn takia."


__
EKSTRA
Laosin pommitukset
HS-otsikointi: "Maailman pommitetuimmassa maassa rypäle­pommit tappavat yhä 50 vuotta pudottamisen jälkeen
Laosilainen räjähdemuseo hiljensi toimittajan. Entä jos minun jalkani räjähtäisi irti, pohtii HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja Mari Manninen."

HS-ote: " .. Vuodesta 1964 vuoteen 1973 Yhdysvallat [USAF]  teki 580 000 pommituslentoa Laosiin. Sinne pudotettiin keskimäärin joka kahdeksas minuutti koneellinen räjähteitä. Siis joka kahdeksas minuutti lähes vuosikymmenen ajan! .. "


__
Agent Orange


"

Agent Orange: Vakuusvahinko Vietnamissa


Vuosina 1961-1971 Yhdysvallat pudotti noin 46 miljoonaa litraa Agent Orangea, sotavalokuvaaja Philip Jones Griffiths dokumentoi meneillään olevan tragedian.


"Näillä sivuilla ovat vietnamilaiset ja kambodžalaiset, joita amerikkalaiset turistit eivät koskaan näe tai kuule. Tässä ovat tulokset Yhdysvaltojen suihkuttamisesta virulentsisesti myrkyllistä kemikaalia Agent Orangea näiden maiden päälle. Sen vaikutuksia ihmisiin ei ole koskaan esitetty niin selvästi kuin tässä kirjassa, jonka on kirjoittanut Griffiths, yksi sodan suurimmista valokuvaajista. Hänen mielestään meidän pitäisi nähdä, mitä Agent Orange ja Yhdysvaltain hallitus olivat tehneet. Se on melkein sietämätöntä, mutta kääntyminen pois ja valokuvien jättäminen pahentaa rikosta."


149983

| 85  SUOMI24  382  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB totuus  |  X  |

__


Ei kommentteja: