lauantaina, huhtikuuta 06, 2024

[II] - Evoluution hidas kellotaajuus?

 EVO|2820|472692|LUTION


Kuva: ~ Varoitus: Tekoälyrobotit voivat tuhota ihmiset | tieku.fi - 

"Tutkijat varoittavat: Näin tekoälyrobotit voivat tuhota ihmiskunnan

Tekoälytutkijat varoittavat uudessa raportissaan, että se, että tekoäly voi tuhota ihmiskunnan, ei ole vain mahdollista vaan myös todennäköistä."


***



Stephen Hawking varoitti ihmiskuntaa yhdestä asiasta ennen kuolemaansa

https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/68547712-c3e7-4a72-a89b-cc27cdf163d1 -

Iltalehti-ote: " .. – Se alkaa elää omaa elämäänsä ja kykenee suunnittelemaan itsensä uudelleen alati kiihtyvällä tahdilla.
– Ihmiset, joita rajoittaa hidas biologinen evoluutio, eivät pysy kilpailussa mukana ja tulevat syrjäytetyiksi, Hawking sanoi.
.. "

__
IJL-kommentti:

[20U16] --- 

(Tänään on muotisanoina rykelmä: automaatio, digitalisaatio ja robotisaatio – kaikki nämä tarvitsevat jatkuvuutta ohjelmointina. Ohjelmoitu elämä on myös evoluution perusrakenne. Evoluutio on taas päällimmäisempi ohjelmistokerros atomien ja molekyylien ”ikuisessa jatkumossa”, mitkä osaavat korjata ja lisääntyä* alkaen jostain meille toistaiseksi tuntemattomasta rajapinnasta lukien, jossa alkaa kaltaisemme elämä)

Ihmiskunta on kehittänyt itselleen apuvälineitä helpottamaan elämää ja samalla riidellyt itselleen suuremmat ongelmat, mitä koko aiemmasta ihmiskehityksestä ovat syntyneet. 200 vuodessa |1 enemmän ongelmia kuin edellisissä 20.000 vuodessa.



Puolet avaruudesta on jo kadonnut, vaikka se jatkanee ikuista laajenemistaan – lopulliseen tyhjyyteen


|* https://ilkkaluoma.blogspot.fi/2015/01/elaman-synty.html -
http://www.tekniikkatalous.fi/tiede/antimateria-atomi-saatiin-kiinni-ja-mitattiin-laserilla-ensi-kertaa-antivety-todella-kayttaytyy-tietyissa-asioissa-vedyn-tavoin-6609514 -



Ihminen luuli olevansa nokkela,

… sai evoluutiosopeumana isommat aivot, biomassaansa nähden kuin muut oliot. Aivot ovat kuin prosessori, jolla on käytössään keskusmuisti, käyttöjärjestelmä – massamuisti ja näytönohjain sekä hermostointernet, jonka tietosuoja on edelleen ylittämätön – emmehän pääse toistaiseksi toisen tietoisuuteen, vaikka kuinka haluaisimme.


Ihmiskehon hermoverkko on kuin maailmojen verkko – internet,

… sillä erolla, että jokainen toimiva biomassayksilö on itsenäinen tieto- ja kehityskonstruktio. Kehityskaari alkaa lapsesta tullen lopulta aikuiseksi - kokeilemalla, oppimalla, kertaamalla ja myös erehtymällä. Kuinka paljon koneäly tulee erehtymään?

Prosessorimme tarvitsee kokemuksia massamuistiinsa, jotta se osaisi löytää uutta, joka on kuitenkin aina ollut jo olemassa. Tyhjästä ei mitään synny, edes tietoisuuden tai keksintöjen tasolla. Luovuus on erityispiirre meillä ihmisillä, mutta suuntaammeko me sen oivallukset ”oikein”? |2


Nyt käsittelemme tietoa enemmän kuin koskaan

… maailmanverkot kutovat tiedon tuottamisen yhteen ja massiiviset tietomäärät pureskellaan pilvipalvelimissa, joista sitten jaetaan tai otetaan luvalla tai luvatta dataa, kuka ja ketkä mitäkin tarvetta varten. On alkanut tiedon prostituutio, jota käytetään häikäilemättä ajamaan erilaisia päämääriä – jopa riitasointuisia tavoitteita harmoniseen kehitykseen nähden, jota evoluutio hakee herkeämättä. Tiedämmekö aina mikä on totta? |3


Tänään yleisin asento on työpöytäasento selkäsairauksineen ja jännetupin tulehduksineen

Istumme itsemme pilalle |4. Evoluutio tarkoitti meidät juoksemaan ravintomme kiinni – elämme fysikaalisesti vielä kivikaudella |5, jolloin keskimääräinen elinikämme oli noin 30 vuotta, josta lisääntymisaikaa oli noin 15 vuotta, mikä taas riitti kasvatukseen juosta ruoka kiinni.

Sitten joku oivalsi lyödä kivellä toista otsaan |6 – ehkä jo apinavaiheessa. Nyt kivi on muuttunut ydinohjukseksi ja käytöstä huolehtii sisään kasvanut väkivalta ja kaipuu reviirien puolustuksesta rikkovaan väkivaltaan.


Entä sitten, miten tämä kaikki peilautuu alun muotisanoihin: automaatio, digitalisaatio ja robotisaatio?

Yksinkertaista, sillä nuo muotisanat ovat jo vanhoja, ja keskeneräisiä välivaiheita kaikkeen siihen miten evoluutio |7 jo rakensi miljoona vuotta sitten. Evoluutio on tehtävä- ja tapahtumakeskeinen juuri nyt ajassa operoiva ylläpitojärjestelmä, joka ei katso sekuntiakaan nyt hetkestä tulevaisuuteen.
Evoluutiolla ei ole tulevaisuutta, vain tämä hetki ja kokemus, josta haetaan korjausohjeita vaillinaisuutta ja sopeutumattomuutta vastaan.


Evoluution eräs ylivoimainen tekijä on tämän itsensä rakentuminen kuolemattomaksi
[ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/02/saikeista-haivahdys-kuolemattomuutta.html - ]

Tämä on ominaisuus mitä ihminen ei hallitse eikä osaa – ihmisen tekemät konstruktiot ovat molekyylikasaumia, joilla ei ole elastisuutta synnyttää uutta ja kierrossa olevasta, ei siis perimän kautta jatkuvuutta. Kone hajoaa aina lopulta – kuten ihminenkin.

Jokainen ihminen, jokainen olio ja eliö ovat kantoratoja evoluutiolle alun hamasta lähtien – ja tässä on nyt se jättiero, missä me nyt menemme, luullen olevamme biosfäärin valtiaita.


Evoluution näkökulmasta muurahaiset ja hait ovat huomattavasti pidemmällä kuin me,
[ … eivätkä tarvitse automaatiota, digitalisaatiota kuin robotiikkaakaan, ollen ehkä itse lähempänä robotteja |8 jo nyt?]

_
Mikä olisikaan evoluution vastavoima tuolle "ihmisluonteiselle tekoälylle"?
https://ilkkaluoma.blogspot.com/2023/03/evoluutio-saie-universumin.html -
..
_
146662


SUOMI24  |  VU  |  FB  |  Vapaa sana  |  FB totuusfoorumi  |  X  |  



__

Stephen Hawkings



Kuva: ~ Stephen Hawking's Thesis Was Wrong About Galaxies, Right About The Expanding Universe (newsweek.com) - 


"

Stephen Hawking's Thesis Was Wrong About Galaxies, Right About The Expanding Universe

"



_

2


x


..

Ei kommentteja: