keskiviikkona, maaliskuuta 30, 2005

Maailmanlaajuisesti Suomi on uskomattoman turvallinen asuinpaikka

Maailmanlaajuisesti Suomi on uskomattoman turvallinen asuinpaikka

Tiedonvälitys syytää koko ajan uutta tietoa olevista ja lähestyvistä ympäristö- ym. ongelmista. Maailman suurkaupungit kasvavat räjähdysmäisesti. Alueet slummiutuvat. Ihminen pakkaa itsensä entistä pienemmille neliöille. Suurkaupungeissa kytee pommi, joka räjähtää. Suomessa lähes koko pinta-alamme on erinomaisen asumiskelpoista, näin ei ole useillakaan mailla. Meillä ei ole aavikoita eikä asumiskelvotonta vuoristoa. Meillä riittää puhdasta vettä. Suomi on armoitetun etuoikeutetussa asemassa.

Suomen väkiluvusta 20% on pakkautunut elintasojuoksussaan Sodankylän kunnan kokoiselle alueelle Uudellemaalle. Etelän suurkaupungit ovat täynnä kerrostalonaapureita, jotka eivät tunne toisiaan. Yksiöitten määrä on suurinta kaupungeissamme. Yksinäisiä ihmisiä elää entistä enemmän. Elintasokilpailu ja leväperäisesti huolehdittu työllisyyspolitiikka ovat pudottaneet lopulliseen loukkuun yli 100.000 ihmistä.

Suurin osa Suomen pinta-alasta on harvaan asuttua seutua ja silti harvaan asutun Suomen kunnat ovat varustautuneet kansalaisiaan varten laajasti tarkasteltuna kiitettävästi; meillä ei ole pulaa puhtaasta vedestä, ei pulaa koulutuksesta eikä muistakaan palveluista. Tietoverkkomme laajenevat joka niemen notkoon uusien tekniikoiden myötä. Luonnonkaunista ja rauhallista seutua löytyy niin paljon, että muualla ihmetellään meidän uskomatonta tuuriamme syntyä alueelle, jossa ei ole mm. tulivuoria eikä maanjäristyksiä. Suomi on niin rauhallinen ja poliittisesti tältä osin erinomaisesti hoidettu, etteivät terroristitkaan ole meistä kiinnostuneita.

Mikäli Golf-virta päättää pysähtyä, tietää se esim. Englannille katastrofia. He eivät ole varautuneet eivätkä tottuneet 20-30 asteen pakkasiin. Suomessa tuo pysähdys nostaisi myös pakkasia, mutta mehän olemme siihenkin tottuneet ja varautuneet. Energialaskumme ainoastaan nousisi ja huopikkaiden kysyntä kasvaisi.

Meitä uhkaavat vaarat ovat enemminkin sisäisiä. Me emme voi loputtomiin juosta ostovoiman perässä; ihmisille riittää maailmassa keskimäärin huomattavasti pienempi kulutus kuin mitä itse harjoitamme. Kulutamme yksinkertaisesti liikaa. Voimme saada huomattavan säästön reivaamalla vyötämme ja keskittymällä enemmän elämisen tason huolehdintaan. Me emme tarvitse parempaa autoa kuin naapurimme. Meidän itsetuntoa ei paranneta kerskakulutuksella. Rakas vihollisemme Ruotsi satsaa yhteiseen palloomme, he ottavat oikeasti osaa kehitysapuun. He ovat ymmärtäneet, että maailman hätää pienennetään teoilla eikä puheilla. Ruotsilla on tältä osin selkeä identiteetti.

Meillä on kolme tärkeää päämäärää; ensiksi huolehdimme omat vähäosaiset. Työllistämme heidät, jopa poikkeuksellisin toimenpitein. Toisekseen hajaudumme suurien ikäluokkien eläköitymisen myötä tasaisemmin koko Suomeen. Säädämme oikeasti houkuttelevat verolait harvaanasutuille alueille sekä kunnat huolehtivat muut muuttoa helpottavat tekijät kuntoon. Kolmannekseen keskitymme kantamaan vastuuta elintasojuoksumme sijasta auttamalla teoillamme maailman hätää kärsiviä. Tilanteen varmentamiseksi voimme käyttää kansalaisvoimaamme ja valita sellaisen eduskunnan, joka lopettaa poliittisen seurapiirileikin sekä epäoleellisten asioiden käsittelyn ja alkaa toimia kansalaisyhteiskunnan identiteettiä huolehtivalla tavalla aikaansaaden nuo edellä mainitut asiat kuntoon. Suomi on hyvä maa asua, totesi viimeinen Isänmaan ääni poistuessaan lopullisesti muonavahvuudestamme noin vuosi sitten.

Ei kommentteja: