maanantaina, toukokuuta 27, 2019

Eduskunta- ja EU-vaalit 2019 - analyysia ja pohdintaa!





  • Kokoomuksen iso eurovaalivoitto pelasti Petteri Orpon puheenjohtajuuden – mutta se ei tarkoita, että puolueen asiat olisivat kovin hyvin

    Ilkka Luoma 
    Yksikään poliittinen puolue ei voittanut näitä EU-parlamenttivaaleja - ainakaan Suomessa. On muistettava hälytysviesti kansalta, joka äänestää; se äänesti laiskasti - vain noin 40 prosentin voimalla, joissain maissa alle 50 prosentin vaaleja/ äänestyksiä ei edes noteerata. 

    Ei voida puhua voitoista, kun kansa ei äänestä. Syy ei ole kansan - syy on puhtaasti poliittisen järjestelmän ja aiheen kiinnostamattomuuden. Mikä tai kuka/ ketkä tekevät tuon kiinnostuksen, no - poliitikothan sen tekevät! Ei siis voittoa kenellekään - ehkä nukkuvat voittivat, olihan se eduskuntavaaleissakin 2019 suurin "puolue" - noin 28 prosentin "kannatuksella" ... 

    Kun kansaa ei kiinnosta, ja nyt jäi 60 prosenttia kotisohville odottamaan ja jännäämään jääkiekon finaalia, josta Suomen joukkue toi kultaa - ja kansa kiitti, Helsingin Kaisaniemessä oli vähintään 50 000 kansalaista, selvästi innoissaan ... tuo into kertoi jotain kansasta, josta poliitikot vain uneksivat!

  • B

  • Eurooppalaiset äänestivät vilkkaimmin 20 vuoteen – perinteiset suurpuolueet hiipuvat, oikeistonationalistit ja vihreät nousevat

    Ilkka Luoma 
    Pieni piriste oli muutamien prosenttien äänestysvilkkauden nousu - Suomessa, jopa hiukan yli 40 prosentin. Mitä se kertoo, ja miten se vaikuttaa muutosprosessiin, jota Suomesta johdetaan PS-perussuomalaisina. PS ei saanut samaa prosenttia kuin eduskuntavaaleissa, mutta Kokoomus sai 20 prosenttia! Miksi? Siksi, että kokoomuslaiset ovat vastuullisia äänestäjiä ja käyttävät meille kaikille suotua oikeutta - äänestämisen oikeutta, ja oikeastaan velvollisuutta! 

    Persut eivät oikeuttaan halunneet täysimääräisesti käyttää - ehkä paikalliset vesisateet pitivät arkikansan valmiuksissa kotisohvillaan, kun Suomi kohtaa Kanadan, ... ja tulihan sieltä Maailmanmestaruus :-) 

    EU-vaaleissa ei tullut "maailmanmestaruutta". Ehkä nuoret virkistyivät hiukan ja hyvä sekin. Demokratia lähtee äänestämisestä liikkeelle ja herää kysymys millaista demokratiaa on noin 40 prosentin äänestysvilkkaus - Suomessa, entä muualla - mitä se oli? 

    Ehkä on hyvä katsoa absoluuttisia äänimääriä ja sitten verrata niitä lukuja eduskuntavaalien äänimääriin - ehkä se kertoisi meistä suomalaisista jotain? Miksi emme äänestä EU-vaaleissa - edes yhtä "innolla" kuin omissa eduskuntavaaleissa? 

    EU-Bryssel on kaukana, ei se meitä liikuta - olemmehan vain pari prosentin "kainuuliike" suurien joukossa. Tosiasia on kuitenkin se, että olemme luovuttaneet EY-kansanäänestyksen myötä jo vuosikymmeniä sitten itsenäisyytemme merkittävät tunnusmerkit tuonne EU-Brysseliin, josta esimerkiksi briteillä on enemistöhinku Brexittinä pois - saa nähdä kuinka lopulta käy. Entä ranskalaiset, italialaiset ja koko ns. EU-itäliike - Unkarin johdolla! 

    PS sai nyt äänivoimaa myös EU-parlamenttiin ja näyttää siltä, että löytävät toiset samanhenkiset jarruttamaan liittovaltiokehitystä. Eri EU-valtioissa on herännyt kansallinen into suojella sitä aitoa omaa - liikkuvuutta tulee rajoittaa, sillä evoluutio loi reviirit, ja nyt monet oivalsivat meidän olevan reviiripuolustajia - lopulta. Näinkö?
...

Ei kommentteja: