tiistaina, toukokuuta 21, 2019

Metsä on Suomen tuki, henki ja elämä




Suomalaista metsää hakataan, jotta laiskan kuluttajan ei tarvitse ostaa hammas­harjaa kaupasta

 

Ilkka Luoma 

Juuri näin. Innokkain pakkaaja on kiinalainen verkkokauppa. Muutoinkin kiinalaiset pakkaavat pahvilaatikonkin pahvilaatikkoon - kauniiseen sellaiseen, jota on vaikea siistopestä kierrätyksessä. Kiina on maailman suurin selluloosan ostaja - tämän vuoksi Metsäliitto rakensi Äänekosken sellukeittämön, joka sai hienosti nimekseen biotuotetehdas - se oli jotenkin ympäristöystävällinen ilmaus --- 

Nyt Metsäliitto ilmoitti halustaan tehdä Kemiin seuraavan jättisellukeittämön, ajoitus oli osuva - juuri ennen eduskuntavaaleja ja hallitusneuvotteluja; näin saatiin lyötyä kiila demareiden ja De Grönan väliin. Vihreät haluavat hiilinieluja ja demarit työtä tovereille - sovittamaton ristiriita? Ehkä se kaataa tuon kaavaillun hallitusyhteistyön, ja näin Kokoomus olisi jälleen kokoamassa hallitusta. Metsäliitolla ei ole tarkoitus rakentaa lisää sellukapasiteettia, sillä kiinalaisten kysyntä tulee vähenemään - toisaalta Kiina ei hakkaa omia metsiä selluksi. Kiina tähyää Siperin ikimetsiä. 

Kiina vihertyy Intian ohella yhtenä enimpänä; näin maalaa US Nasa' n uusin tutkimus, missä vihertää eniten. Suomalaiset kävivät pyydettynä jo 1960-luvulla kertomassa metsänistuksesta kiinalaisille ja tämä muistetaan yhä. Nyt Kiinassa humisee myös omat metsät. Meillä taas metsää kaadetaan surutta - tehometsätalous on voimissaan ja näin elämän monimuotoisuus kärsii - meille lopulta tuntemattomin seurauksin! 

Kiina saattaa kieltää nykymuotoiset pahvilaatikot ja vaatii tilalle uudentyyppistä kestävämpää pakkaustapaa/ -menetelmää - ovatko nyt näin nämä meidän "biotuotetehtaat" valmiina uuteen tuotekehitykseen? Miksi metsää kaadetaan selluksi, joka on "vain" puolijaloste! Olemme siis raaka-ainetoimittaja. Entä mekaaninen metsäteollisuus, puutalot ja -rakenteet? 

Osaisimmeko vähentää kulutustamme, osaisimmeko katsoa, ettemme tue yletöntä pahvipakkaamista. Voisimmeko huomata mitä merkitsee monimuotoinen biosfääri, joka elättää meidätkin - kuten koko muun biologian eli vedellä terästetyn hiilielämän.

...

Ei kommentteja: