perjantaina, toukokuuta 03, 2019

"Kuumempi kylmäsota" -tiedustelupäällikkö Toveri






Maailmanpoliittinen tilanne on herkkä, sanoo Puolustus­voimien uusi tiedustelupäällikkö: ”Olemme entistä kuumemmassa kylmässä sodassa”


Ilkka Luoma 

Kiintoisan yksipuolinen näkökulma - ammattipätevä sellainen, mutta HS-otteen: " ... Suomen asema on Toverin mielestä aiempaa helpompi: Suomi on osa läntistä arvoyhteisöä, ja liikkumavaraa on enemmän myös sotilaallisesti. ”Suomeen ei kohdistu suoraa sotilaallista uhkaa, mutta potentiaalia siihen on.” ... " osalta huomio kiinnittyy a) "helpompaan asemaan" aikana, jolloin USA kutsuu itse itsensä sota- ja taiasteluharjoituksiin - Suomeen, vieläpä Rissalaan F-15C taistelukonein lentelemään lähestymislentoja kohden Venäjää - sitä toista ydinasesuurvaltaa! Ennen kykenimme sanomaan itsenäisinä Neuvostoliitolle: "Kiitos ei, emme tarvitse yhteisiä sotaharjoituksia maahamme" Ja asia oli sillä selvä. 

Toisaalta olemme kyllä b) "läntinen arvoyhteisö", mutta olemme idän ja lännen vedenjakajalla, itse ollemme niin lännestä kuin enemmistönä idästä. Todisteeksi tähän sopii hyvin kansakuntamme vakaa ja suuri enemmistöpäätös kaikissa asiamielipidekyselyissä - emme liity Natoon, kiitos ei - useimmiten yli 50 prosentin kansakuntavoimalla. Meillä suomalaiset ymmärtävät asemamme usein paremmin kuin poliitikot ja armeijan sotakoneisiin ihastuneet upseerit. 

Meihin ei kohdistu c) "sotilaallista uhkaa, saati sitten suoraa", jos oivallamme olla tuomatta mistään ulkoista sota- ja taisteluvoimaa uhaksi mihinkään ilmansuuntaan. Nythän on Suomen Lappiin tulossa suuri US-johteinen lähinnä Naton suurtaisteluharjoitus - siis Lappiin, joka on Venäjän Kuolan niemimaan vieressä, jossa sijaitsevat Venäjän ydinsodan esto-ominaisuudet - viimeisen iskun Borei-strategiset ydinsukellusveneet ja niiden monikärkiydinohjukset. 
Suomi teki Nato-Isäntämaa pöytäkirjan, johon ei kirjattu ydinasekieltoa, kuten Ruotsi teki omaansa. Lapin kentiltä on lyhyt iskuetäisyys taktisin ydinasein Kuolan tavanomaisia pommeja kestäviin sukellusvenetukikohtien luolastoihin. Venäjä on jo varautunut tuollaiseen hyökkäykseen omassa pohjoisen puolustusdoktriinissaan. 

Olemme parhaimmillamme neuvottelupöytien kattajan roolissa!

Ei kommentteja: