maanantaina, toukokuuta 13, 2019

Tasasähköä rajattomasti - kiinalaiset asialla





Kiina valtaa maailmaa valtavilla sähkö­johdoilla – HS selvitti Amazonilla, voiko suuruuden­hullu suunnitelma toteutua ja mitkä sen vaikutukset olisivat



Ilkka Luoma 

Suurlinjoista ei oteta sähköä suoraan kotitalouksille. HS-tekstissä unohdettiin mainita, että muunto suurjännitteestä tarvitsee useita jännitteen alentimia, jotta sähkö olisi kotitaloudelle yleensä sopiva 220-240 voltin jännite. Nuo muuntamot maksavat, ja niitä ei voida jokaiselle matkan varrella olevalle kotitaloudelle rakentaa, tai voidaan, mutta mistä raha? 

Tasasähkösiirto mahdollistaa vähemmin häviöin pidemmät siirtoyhteydet kuin vaihtovirta. Meille tulee sähköä muista Pohjoismaista ja Venäjältä - siirtoverkkoja pitkin, jotka ovat korkeajännitteisiä. Aiemminkin on suunniteltu päästöttömän Sahara-sähkön tuontia Eurooppaan - eikä tähän tarvitse sen pidempiä johtoja kuin mitä EU-Euroopassa "risteilee" - meren alikin siirto onnistuu, kuten Suomen ja Viron välillä. 

Suurjännitekantaverkot ovat ikäänkuin maakaasuputkiverkostoja, jotka kulkevat monienkin valtioiden läpi, kuten Venäjän maakaasua Ukrainan läpi Saksaan - tosin Ukraina kiristeli tuolla läpikululla, ja Saksa päätti Venäjän kanssa turvallisuus- ja toimitusvarmuussyistä tehdä Nordstream I putkiparin - nyt tuo uusi NS II koetaan taas uhaksi, mutta kukaan ei ole kertonut, miten tuo I-putkipari on ollut uhkana saksalaisille. 

Kiinan idea on siirtää lopulta (liki) päästötöntä aurinko-, tuuli-, liikkuvan veden - ja jopa ydinsähköä (?) sinne missä sitä tulee hetkellisesti liikaa - sinne missä taas siitä on puutetta. Projekti maksaa - Kiina rahoittaa ja näin yhdistää kaupallisuutta luoden lopulta vähennystä hiilidioksidipäästöihin. Kiina olettaa maailman kykenevät viimeisen hädän hetkellä yhteistyöhön siten, että suurjännitesiirto jätetään rauhaan ja vähintäänkin turvataan siten, ettei terrorismi siihen iske. 

Kiina on kauppavaltio, ja näin kantaa omaa ilmoittamaansa vastuuta ymäristöasioihin, kun mm. US on kertonut luopuvansa Pariisin ilmastosopimuksesta. Kiina ei ole sotiva valtio, siksi se olettaa järkeä ja yhteistyötä koko maailmaa koskevissa asioissa; joita ovat juuri ympäristöongelmiin liittyvät seikat. 

Ei kommentteja: