maanantaina, toukokuuta 06, 2019

Onko Kiinan kasvava sotilaskyky uhka ja kenelle?





Kiinan sotilaallinen mahti levittäytyy ympäri maailmaa, mutta keskeisin näyttämö on yhä salmi, jossa yksikin vieras sotalaiva herättää välittömän reaktion


Ilkka Luoma 

Kuinka tähän US' n mainostamaan vapaaseen kulkuun perustuu US-presidentti Donald Trumpin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan John Bolttonin huudahdus venäläisille: "Älkää tulko meidän pallonpuoliskolle" -tarkoittaen ilmeisesti 1800 -luvulta peräisin olevaa Monroen oppia? Kyseessä amerikkalaisten uhkailu Venezuelaa kohtaan; jopa asevoimien käytöstä ja vaateesta, että Venäjän pitää poistua US' n takapihalta - Venezuelasta. Miten tämä istuu vapaaseen maailmaan, kuka kertoo? Niin Venäjä kuin Kiina ovat vaatineet, että Venezuela ratkaisee itse omat sisäiset asiansa - kuka kertoo miten tuo eittämätön mellakointikriisi liittyy ja kuuluu Yhdysvaltoihin? 

Kiina on kasvanut taloudelliseksi jättiläiseksi - vähintäänkin sen väestöosuuden osalta, ollen maailmanlaajuisena suhdelukuna ilmaistuna 1,4/7,9. US' n vastaava lukusuhde on 0,32/7,9. Venäjän sitäkin pienempi - ollen 0,14/7,9. Kiina kasvattaa omaa turvallisuusnäkökulmaansa kolmannekselle siitä hinnasta minkä maailman suurimman hyökkäysvoiman omaava US käyttää. US on myös maailman suurin asekauppias - Kiinakin kasvattaa osuuttaan tässä arvaamattomassa kauppakehityksessä. 

Kiina hakee oman roolinsa - ilmaisten, että sen yhteiskuntajärjestys on jo vientituote. Tämä aikaansaa lännestä väkivoimakkaan vastareaktion - vastakkainasettelu lisääntyy idän ja lännen välillä. Kiinan toiminnallinen perusprinsiippi on olla puuttumatta toisten sisäisiin asioihin. Tämä taas ei ole USA' n periaate. Kun tutkimme amerikkalaisten sodat, konfliktit ja hyökkäykset - ei jää epäselväksi mikä on nykyään maailman sotinein valtio. 

USA' lla on sotilastukikohtia ympäri maailman
- Kiinalla on yksi, Afrikan Djipoutissa. Kiinan tavoite on turvata kauppareitit. Kiina on kaupan suurvalta - ei niinkään sotimisen taisteluvalta. Kiina on ydinasevalta, mutta ei lähelläkään amerikkalaisten ja venäläisten noin 15 000 ydinkärkeä - eri tyyppisissä asejärjestelmissä. Kiina on PPP-mitattuna maailman suurin kansatalous (IMF). 
Elämme Kiinan vuosisataa.


...
"Uhkaako maailmaa kiinalaisten sotilasmahti?"
.

1 kommentti:

Ilkka Luoma kirjoitti...

.
~ https://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/2014-10-08/Ohitti-Yhdysvallat-ja-jatkaa-kasvuaan---Kiinasta-maailman-suurin-talous-3256177.html -

"MAAILMANTALOUS - Tapio Ikkala
8.10.2014 klo 13:30

Ohitti Yhdysvallat ja jatkaa kasvuaan - Kiinasta maailman suurin talous

Kiinasta on tullut maailman suurin talous, kertovat IMF:n tuoreet tilastot." -T&t
.