keskiviikkona, toukokuuta 22, 2019

Hesarista poimittua: Oletko juutalainen?

Karikatyyri tyypillisimmillään ... vrt. Jylland Posten!*


HS:

”Ootko sä jutsku?” Itäkeskuksessa eurovaali­ehdokkaalle esitetty kysymys alle­viivaa Euroopassa elettäviä vakavia aikoja



Ilkka Luoma 

Hyvin haastava otsikko, johon vastaaminen saattaa saada moderoinnin herkistymään. "Jutsku" on haukkumanimi, jota ei soisi edes esimerkkinä toistettavan, ainakaan laatumediassa. 

Nimitys juutalainen on neutraali. Tällöin kysymys on jo normaali, sama jos kysyisi: "oletko muslimi". Se tiedetään, että juutalaisvastaisuus on tänään pikemminkin israelilaisvastaisuutta, jos näin negatiivisesti ajatellaan ja halutaan toispuolkriittisesti asiaa tarkastella. 

Sekin tiedetään, että Israel kuristaa enemmän ja vähemmän tiukoille ahdettua Gazaa ja sen palestiinalaisia. Kuristamiselle ja saartamiselle saadaan syyksi useimmiten kotitekoisten rakettien lähettelyt Israelin puolelle - näihin iskuihin vastataan lähes aina 5-10 -kertaisella voimalla ja kuolonuhrien määrä on gazalaisten osalta moninkertainen. 

Nämä toimet saattavat suututtaa Gazan ystäviä tai sellaisia, jotka eivät pidä sellaisesta toiminnasta, jossa YK-lausumilla ja päätöksillä kuin kehotuksilla ei ole mitään vaikutusta, lähinnä siksi, että USA suojelee "pikkuveljeään" Israelia, joka on erinomainen kumppani muun muassa US CIA' lle. 

Muistamme Stuxnet-virusiskun Iranin ydinkoelaitokseen - de factomaisesti tiedetään, että asialla oli Israelin vakoilulaitos Mossad - yhdessä CIA' n kanssa. Hyökkäyksiä on tehty yllättäen, sotaa julistamatta myös Irakiin - Israel kävi tuhoamassa ydinvoimalaitoksen, peläten, että sieltä sikiää ydinase. 

Myös Israelin ilmaiskut Syyrian puolelle koetaan varmasti tietyissä piireissä siksi ylimielisinä, että herää kysymys onko juutalaisuudella ja Israelilla joitain erioikeuksia, vaikka ovatkin Luvatun maan kansalaisia. 

Uskontojen tulisi olla tasa-arvoiset ja kullakin aidosti uskovalla pitäisi olla samanlaiset lähtökohdat. Ehkä juutalaisuudelle koetaan joitain ylimaallisia oikeuksia? Kun mietimme näitä viime vuosikymmenien tapahtumia ja peilaamme synkkään 1933-1945 aikakauteen, niin inhimillisestikin herää kysymys olisiko oikeutta liioiteltuun suojeluvaistoon. "Onko Israelilla ydinase?" -kysyvät iranilaiset ... 

...

Ei kommentteja: