perjantaina, toukokuuta 03, 2019

Miksi lännenmiehen inflaatio ei nouse?




Inflaatio mittaa talouden sykettä, mutta nyt jokin tuntuu olevan pielessä



Ilkka Luoma 

Aivan ensimmäiseksi voisimme tarkastella miten paljon Kiina vie tuotteitaan ulkomaille - esimerkiksi EU' hun ja USA' han. Kiinalaiset tuotantokustannukset ovat erityisesti kaikkine palkkakuluineen hyvin kilpailukykyiset ja onkin nähtävissa, että tämä maailman suurin liukuhihna on alentanut voimakkaasti tuotteiden hintoja eli vähentänyt paineita inflaation nousulle. 

Kiina on tänä päivänä maailman suurin tuotantokone ja viejävaltio. Tosin Kiinassakin palkat nousevat ja massiivinen koko kansan kulutus ei ole vielä edes alkanut - tästä todisteena kiinalaisten yllättävän pieni hiilijalanjälki per capita. Kun kiinalaisten omat palkkakulut nousevat, niin kiinalaisten omistamat muun muassa vaatetehtaat siirtyvät vieläkin halvempien toverien maihin tehtäviksi ja näin kiinalaisliiketoiminta vaikuttaa edelleen inflaatiota nostamatta. 

Suomessakin voimme katsoa kukin ostoksiamme - varsinkin kestokulutustuotteiden osalta; kuinka paljon niistä on kiinalaisperäisiä. Nyt verkkokauppa lisääntyy räjähdysmäisesti - Kiinasta Alibabalta suoraan lähetetty tuote jättää pois aiemman suomalaisen maahantuonnin kulurakenteen, joka edelleen alentaa tuotteiden hintoja ja niinpä tämäkään ei lisää paineita inflaatiolle. Niin kauan kun Kiina kykenee puskemaan yhä laadukkaampaa (kts. vaikkapa kännykät: Huawei ja One+) tuotetta halvemmalla kuin läntiset veljet omista tehtaistaan, niin inflaatio ei nousse. 

Inflaatio syntyy kun kysyntä ylittää tuotannon. On selvää, että jossain vaiheessa raaka-aineiden hinta nousee, mutta sen vastineeksi kierrätys nousee ja alkuperäisen raaka-aineen kysyntä pysyy aisoissa, eli inflaatio ei nousse tässäkään. Jossain vaiheessa rajallisuudesta ei voida saada loputtomasti, eikä kasvua voi olla maailman tappiin - vaan luonto sanoo jossain vaiheessa ei, ja se ojentaa meitä vähentämään kulutusta - kun on pakko! Ehkä se on ravinto, joka aloittaa inflaatiokierteen. Palkkojakaan ei voida nostaa vastikkeetta, koska kehitysmaiden työvoima tulee palkkahintakilpailuun mukaan.

...

Ei kommentteja: