tiistaina, toukokuuta 28, 2019

Miten puhallamme hallituksellemme hyvän yhteishengen?





Jokaiselle merkittävälle eduskuntaryhmälle tulisi taata pääsy hallitukseen


Ilkka Luoma 

Suomi sai tunnetusti jääkiekon Maailman Mestaruuden 2019. Syykin on julistettu harvinaisen yksimielisesti - se oli yhteistyö, tehdä yhdessä yhteisen tarkkaan tiedetyn päämäärän eteen kaikki se, mitä yksilöstä ja joukkueesta lähtee! 

Helppoa, ei suinkaan, vaan joukkue tarvitsee päävalmentajan ("pääministerin"), johon luotetaan, ja jolla on karisma, jota kunnioitetaan. Päävalmentajan asettama tapa saavuttaa tavoite - tulee jokaisen joukkueen jäsenen hyväksyä aidosti, epäitsekkäästi ja täysillä. 

Helppoa - ei suinkaan, vaan kurinalaisuus tehtäessä sinnikkyydellä tavoitetta yhteisen juonen tahdittamana - se ja nuo muut tuottivat kansakunnallamme riemua, yhteenkuuluvuutta ja jopa sinivalkoista isänmaallisuutta. Sellaista riemua, josta poliitikot voivat vain uneksia! 

Entä eduskunta, joka valiintui 72 prosentin äänestysvilkkaudella. Entä hallitus, joka nyt näyttäisi muodostuvan vain osasta eduskuntaa - vähän yli 50 prosentin enemmistövoimalla - ja jos laskemme todellisen kannatusprosentin kaikista äänioikeutetuista - ei päästä kuin alle 40 prosenttiin - tällaista on meidän demokratia. Miksi kansalainen ei äänestä, jos jossittelemme, olisi eduskunta ja hallitus aivan erinäköinen, jos äänestysprosentti olisi 100. 

Hallitus valmistautuu opposition kurmootukseen. Emme tiedä millainen yhdistelma on Kokoomus rahapuolueena ja PS kansallismielisenä liikkeenä. Entä, jos nuo molemmat olisivat myös hallituksessa lisättynä Kiekko-Hjalliksella ja kristillisillä? 

Niin - kotiin siviiliksi palaava kokoomuslainen Jyrki Katainen perusti aikanaan väkisin sixpackin - sekemetelisopan, kun oli pakko saada pääministeriys - vaalivoiton jälkeen. Seuraukset olivat historiallisia - Kataisen hallitus on eräs huonoimmista mitä historiamme tuntee ja Jyrki pakeni kesken kansan antaman valtakirjan EU-Brysseliin komissaariksi - Alex Stubbille varattuun paikkaan*.

Ei kommentteja: